0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Як отримати достовірну інформацію про швидкість роботи Інтернету

Головна /

Блог

/

Як отримати достовірну інформацію про швидкість роботи Інтернету

Як отримати достовірну інформацію про швидкість роботи Інтернету

12.12.2022

Пристрої

23083

Сьогодні Інтернет став невід'ємною частиною нашого повсякденного життя. Неможливо уявити без нього робочий процес, досуг, тому дуже важливим аспектом стає швидкість інтернет-з'єднання. Високий її показник забезпечує нормальний процес роботи, не гальмує і не змушує користувача чекати. Але інколи проблем зі швидкістю не уникнути.
Чим можуть бути зумовлені ці проблеми, які з них є найбільш розповсюдженими, а також як можна перевірити швидкість доступу в Інтернет, ви дізнаєтесь зі статті.

З огляду на велику складність інфраструктури глобальної мережі, існує маса причин, чому погано працює Інтернет. Проблеми можуть бути викликані безліччю факторів, найбільш популярні з яких ми розглянемо в даній статті. Крім цього, наведемо різні способи, як можна перевірити швидкість доступу в Інтернет.

ОСЬ ОСНОВНІ ФАКТОРИ, ЯКІ ВПЛИВАЮТЬ НА РОБОТУ МЕРЕЖІ ІНТЕРНЕТ:

  • якість домашнього мережевого обладнання, що належить абоненту (роутер, мережеві адаптери у пристроях);
  • якість комунікацій, проведених абонентом при ремонті квартири (кабель, інтернет-розетки, з'єднання кабеля);
  • параметри комп’ютера (ноутбука, планшета, смартфона) абонента – наприклад, підтримка Wi-Fi адаптером ноутбука стандарту Wi-Fi 802.11n;
  • наявність програмного забезпечення, що активно впливає на швидкість Інтернету та обмеження доступу до ресурсів мережі – наприклад, антивірус з некоректно налаштованим фаерволом (брандмауером) або працюючий torrent-клієнт;
  • наявність на комп’ютері прихованих шкідливих програм (вірусів, троянів);
  • потужність і завантаженість серверів в Інтернеті — якість ліній зв'язку, що знаходяться за межами мережі провайдера (наприклад, міжконтинентальний кабель на дні Атлантичного океану);
  • у випадку з Wi-Fi – перешкоди від інших Wi-Fi мереж і побутових приладів, стін, дверей, потужність передавачів роутера і приймачів на пристрої клієнта, місце розташування роутера у приміщенні та віддаленість його від зони користування мережею Wi-Fi.

Для визначення швидкості мережі інтернет-з'єднання від провайдера необхідно виміряти швидкість прямого дротового підключення. На швидкість Wi-Fi з'єднання впливають зовнішні фактори, які не залежать від провайдера, і такий тест не дасть достовірної інформації.

Найдостовірніший спосіб перевірити швидкість дротового з’єднання – підключити інтернет-кабель у Ваш комп'ютер або ноутбук (без використання роутера). Якщо результати відповідають тарифній швидкості, то при наявності проблеми вона пов'язана не з якістю послуг провайдера, а з роботою Wi-Fi мережі.


Проведемо тест швидкості, використовуючи торент-клієнт. Для початку Вам потрібно знайти торент, який роздають багато сидів (2000+) і, з іншого боку, на ньому мало лічів (скачуючих). Ставите цей торент на завантаження, попередньо зупинивши всі інші скачування і роздачі. Через одну-дві хвилини швидкість скачування підніметься до максимально можливої, враховуючи можливості Інтернету роздаючих.


Важливо! В торент-клієнтах швидкість вказується в мегабайтах за секунду, а не в мегабітах. Їхнє співвідношення 1:8, тобто якщо Ваш клієнт показує швидкість 1 MB/c, то швидкість в мегабітах буде 8 Мбіт/с. Якщо подивитися на наш приклад (зображення вище), то файл завантажувався зі швидкістю 12,9 мегабайт в секунду, а значить, приблизно 103 Мбіт/с.

Мабуть, один з найпопулярніших способів для перевірки швидкості з'єднання — сервіс speedtest.net. При вході на цей сайт на сторінці Ви побачите просте вікно з кнопкою «Почати перевірку» або «Begin test». Після натискання цієї кнопки Ви зможете спостерігати процес аналізу швидкості відправлення та завантаження даних.

Крім цього, перш ніж приступати безпосередньо до перевірки швидкості на speedtest.net, можете вибрати на карті сервер, який буде використовуватися. Як правило, якщо Ви вибираєте сервер, який знаходиться ближче до Вас або обслуговується тим же провайдером, що й Ви, то в результаті виходить більш висока і близька до заявленої швидкість.

Варто відзначити, що якщо при перевірці Ви підключені до мережі по Wi-Fi з використанням роутера, то скоріш за все, швидкість виявиться нижче за ту, яка б вийшла при прямому підключенні (кабель підключається безпосередньо до мережевої карти комп’ютера).

Також рекомендуємо ознайомитися з нашим відео на цю тему:

Коментарі

0

Еще комментарии