0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Що таке дефрагментація файлів і навіщо вона потрібна

Головна /

Блог

/

Що таке дефрагментація файлів і навіщо вона потрібна

Що таке дефрагментація файлів і навіщо вона потрібна

15.03.2017

Пристрої

20207

Як ми радіємо, коли купуємо новий комп’ютер або проводимо апгрейд старого — заново встановлюємо операційну систему, необхідні програми. Все «літає»! Але… з часом почуття польоту замінюється відчуттям неспішної ходьби з перешкодами. Комп’ютер починає «зависати», файли дуже довго відкриваються, в роботі системи можна відзначити збої, що частішають. Хочемо відзначити, що подібні «симптоми хвороби» з’являються і при зараженні комп'ютера вірусами.

Що ж таке фрагментація файлів і як вона виникає?

Файлові системи зберігають інформацію в невеликих за об'ємом кластерах. Для розміщення і зберігання будь-якого файла необхідний не один кластер, а доволі велика їх кількість. У процесі запису файла операційна система надає необхідне число кластерів, які вільні, але не завжди вони розташовані послідовно. Коли жорсткий диск відформатований або є зовсім новим, інформація записується у суміжні кластери. Але через деякий час, коли жорсткий диск буде достатньо заповнений, виникне ситуація, при якій суміжні сусідні кластери будуть відсутні. Тоді-то і з'являються фрагментовані файли — система «розкидує» файл у вільні кластери.

Робота з фрагментованими файлами подібна процесу пошуку необхідної речі у неприбраній квартирі: знайти можна, але довго, складно і незручно. До того ж фрагментація збільшує знос жорсткого диска.

Виникає цілком справедливе питання: «як бути?». Хочемо Вас заспокоїти. Для боротьби з фрагментованими файлами існує безліч спеціалізованих програм. Розглянемо деякі з них.

Стандартний дефрагментатор ОС Windows

Для запуску в ОС Windows стандартної програми для дефрагментації файлів відкрийте меню

Пуск > Стандартні > Службові > Дефрагментація диску.


Для аналізу необхідності дефрагментації виберіть диск і натисніть на кнопку «Аналізувати диск». Дефрагментацію є сенс виконувати в тому випадку, якщо процент фрагментованих файлів складає більше 10%.

Процес дефрагментації може займати від кількох хвилин до кількох годин, залежно від ступеня фрагментації файлів. Крім того, за допомогою функції «Налаштувати розклад» Ви можете задати зручний для Вас час, коли ОС автоматично буде проводити дефрагментацію дисків.

Auslogics Disk Defrag Free


Auslogics Disk Defrag Free — доволі швидкий дефрагментатор, який дозволяє працювати у фоновому режимі.

Програма дозволяє оптимізувати файлову систему для прискорення роботи Вашого ПК.

Серед основних переваг можна назвати оптимізацію розміщення системних файлів, можливість проводити дефрагментацію окремих файлів, а також ліцензію Freeware.

Програма має інтуїтивний інтерфейс, який дозволяє користувачу з легкістю орієнтуватися у можливостях і налаштуваннях.

O&O Defrag Free Edition


O&O Defrag Free Edition — одна з найбільш «просунутих» програм у лінійці безкоштовних дефрагментаторів. Програма дозволяє замінити стандартні утиліти для дефрагментації операційної системи, може працювати у фоновому режимі, запускатися за розкладом.

Користувачам доступні п’ять режимів дефрагментації: STEALTH, SPACE, COMPLETE/Name, COMPLETE/Date і COMPLETE/Access. Також існує можливість проводити дефрагментацію файлів підкачки і системних файлів (реєстр тощо) на етапі завантаження системи.

Defraggler


Defraggler — програма-дефрагментатор від компанії Piriform, яка є розробником популярних програм CCleaner і Recuva. Defraggler дозволяє працювати як з диском в цілому, так і з окремими файлами. Потребує мінімального втручання користувача, що дає можливість навіть новачку проводити «профілактику» файловій системі.

Хочемо особливо відзначити, що процес дефрагментації слід здійснювати лише в тому випадку, коли Ваш ПК підключений до джерела безперебійного живлення, оскільки в процесі дефрагментації ділянки файлів будуть переміщатися і в разі зникнення живлення може статися їх пошкодження.

Чи варто проводити дефрагментацію файлів на твердотільних дисках SSD?

Це ще одне питання, яке може Вас зацікавити. Справа в тому, що диски SSD мають обмежений ресурс — кількість циклів перезапису. А в процесі дефрагментації, як Ви вже знаєте, програма здійснює переміщення фрагментів файлів і виконує численні перезаписи. Після дефрагментації Ви не помітите особливих покращень у швидкодії диску, адже твердотільний накопичувач не має механічної рухомої частини, кількість рухів якої і скорочує зменшення фрагментованості файлів.

Бажаємо Вам стабільної і швидкої роботи Вашого комп’ютера!

Коментарі

0

Еще комментарии