0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Як налаштувати та підключити будь-який роутер

Головна /

Блог

/

Як налаштувати та підключити будь-який роутер

Як налаштувати та підключити будь-який роутер

21.08.2022

Пристрої

94519

Вміння налаштовувати роутер самостійно ніколи не буде зайвим. Особливо, якщо Ви випадково збиваєте налаштування, витираючи пил, або якщо Ви вирішили придбати більш сучасну модель. Сьогодні ми поділимося універсальними порадами щодо налаштування та підключення. Вони допоможуть Вам легко підготувати свій роутер до роботи, незалежно від виробника і року моделі.

Як правильно підʼєднати роутер

Роутер (Wi-Fi маршрутизатор) — мережевий пристрій для приймання та передачі пакетів трафіку кільком адресатам. З його допомогою можна налаштувати домашню або корпоративну мережу, з'єднуючи комп'ютер, ноутбук, телевізор, планшет та смартфони по каналу Wi-Fi та мережевому дроту. Зазвичай у комплект входить сам пристрій, одна або кілька антен, комутаційний шнур та блок живлення.

Сьогодні роутери випускаються багатьма компаніями, пристрої можуть бути несхожими зовні, проте для зручності налаштування, web-інтерфейс зроблений за одним принципом.

Почнемо з правильного підключення роутера. Перед встановленням продумайте майбутнє розташування пристрою, дотримуючись таких правил:

  • краще вішати прилад на стіну, неподалік розетки;
  • розміщувати якомога далі від радіотелефону, мікрохвильової печі та інших пристроїв, що працюють на близькій частоті;
  • не розташовувати поблизу поверхонь, що віддзеркалюють (дзеркал);
  • в ідеалі, потрібно знайти точку, рівновіддалену від усіх можливих робочих місць у будинку, на практиці це ближче до центру квартири, але не біля опорної стіни.

Зверніть увагу! Для найкращого приймання та передачі сигналу рекомендується розташувати антену саме вертикально.

Після вибору місця необхідно під'єднати пристрій до мережі. Вставте шнур живлення в гніздо пристрою та розетку. Повинна засвітитися індикація. Якщо цього не сталося, перевірте перемикач On/Off на корпусі.

У порт WAN (зазвичай перший порт на корпусі, виділений іншим кольором) слід під'єднати кабель мережі Вашого провайдера.


Далі візьміть комутаційний кабель і з'єднайте з його допомогою порт мережевої карти комп'ютера (або ноутбука) та будь-який з інших портів роутера.


Базові налаштування

Після підключення роутер відразу створить незахищену мережу, назва якої найчастіше відповідає моделі роутера. Щоб захистити з'єднання та налаштувати Інтернет, відкрийте браузер на підключеному (не важливо, по Wi-Fi або кабелю) до роутера комп'ютері (планшеті або ноутбуці). В адресному рядку наберіть адресу роутера: 192.168.0.1 або 192.168.1.1. Найчастіше виробник вказує адресу на корпусі.


Якщо не вдається під'єднатися, поверніть пристрій до заводських налаштувань. Для цього потрібно натиснути й утримувати близько 10-15 секунд кнопку WPS/RESET до частого миготіння індикації.

Зверніть увагу! Кнопка RESET не призначена для простого перезапуску роботи пристрою, вона повертає налаштування до початкових.

Після повернення до початкових налаштувань та переходу за адресою роутера, Ви побачите форму введення логіну та пароля. Ці дані також вказані на корпусі, і, найчастіше, за замовчуванням задані як «Логін - admin, пароль - admin». Пізніше в налаштуваннях безпеки бажано змінити пароль на більш складний.


Далі потрібно знайти поле MAC-адреси (може бути винесене в окреме меню «Mac clone») щоб записати в нього адресу, закріплену Вашим провайдером у договорі. Це необхідно для встановлення з'єднання. Якщо Ви під'єднали роутер до комп'ютера, на якому спочатку користувалися Інтернетом, натисніть на кнопку «Клонувати MAC-адресу»/«Сканувати MAC-адреси підключених клієнтів» (якщо програма знайшла кілька, оберіть ту, яка вказана в договорі).


Якщо дані про MAC-адресу, прописану в договорі, були втрачені, Вам буде корисна наша стаття про те, як дізнатися свою MAC-адресу.

Далі, якщо ви налаштовуєте TotoLink, у Вас є такі пункти. Позначте їх, як показано на малюнку:


Після описаних дій потрібно натиснути кнопку «Зберегти» і кнопку «Перезавантажити». Після цього роутер з'єднається з Інтернетом та розпочне його «роздачу».


Щоб захистити мережу паролем, потрібно знову зайти до web-інтерфейсу роутера вже за відомою адресою, авторизуватися і перейти до налаштувань бездротового з'єднання. («Wi-Fi мережа»/Wireless settings/«Wi-Fi основні налаштування»). У цьому меню можна перейменувати мережу.


Далі потрібно знайти рядок «Тип шифрування»/«Wireless security» і вибрати режим шифрування WPA2/WPA PSK. Якщо ви можете вибрати тип шифрування, скористайтеся AES. Це сучасний спосіб захисту даних, що передаються, який також дозволяє досягти високої швидкості з’єднання.


Наступний крок – придумати та ввести пароль для захисту мережі. Намагайтеся використовувати в ньому цифри та латинські літери в різних регістрах. Після призначення пароля збережіть налаштування та перезавантажте пристрій.

На цьому базове налаштування роутера завершено. Нижче Ви можете переглянути відео з наочним прикладом налаштування роутера TotoLink.

Коментарі

0

Еще комментарии