0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Чому гальмує відео, і як із цим боротися

Головна /

Блог

/

Чому гальмує відео, і як із цим боротися

Чому гальмує відео, і як із цим боротися

25.07.2023

Iнтернет

43116

Переглядаючи кіно або відео в Інтернеті, користувачі нерідко стикаються із запізненням зображення чи звуку, завмиранням картинки і появою «слайд-шоу» замість відеоряду. Така ситуація виникає при низькій швидкості з'єднання або недостатній потужності відеокарти, але не завжди це є основною причиною гальмування відео. Якщо Ви вже вирішили розпрощатися зі старою відеокартою або змінити тарифний план, не поспішайте, давайте спробуємо вирішити проблему на програмному рівні. В кінці статті також наведено відео, що демонструє, якими способами можна виправити проблему із загальмовуванням відео.

Основні причини некоректного відтворення

Крім відсутності достатніх ресурсів для перегляду відео у форматі Full HD (High-Definition – зображення високої чіткості), виділяють наступні причини гальмування відео:

  • після глобального оновлення Windows не було виконане встановлення драйверів для відеокарти (рідше — звуку);
  • відключено апаратне прискорення відео;
  • велика кількість запущених розширень;
  • переповнений кеш.

5 кроків до вирішення проблеми

Крок 1: перевірте драйвери

У першу чергу слід перевірити наявність драйверів для аудіо, відеокарти. При необхідності встановити файли вручну, скачавши їх з офіційного сайту виробника. Для цього уточніть модель відеокарти, яку можна знайти в диспетчері пристроїв. Клікніть правою кнопкою миші по значку «Мій комп'ютер», виберіть пункт «Властивості», у вікні, що відкрилося, перейдіть у вкладку «Обладнання». Виберіть зі списку пункт «Відеоадаптери», натисніть на «+», далі Ви побачите виробника і модель встановленої відеокарти.

Крок 2: прискорте роботу відеокарти

Якщо Ви користуєтеся Google Chrome, спробуйте перевизначити список програмного рендерингу (процедура, яка дозволяє прискорювати роботу слабких відеокарт). В адресному рядку слід ввести наступне: chrome://flags/#ignore-gpu-blacklist. Далі активуйте функцію Override software rendering list, натиснувши кнопку «Увімкнути» під описом, і перезавантажте браузер.


Крок 3: відключіть апаратне прискорення відео

Якщо перераховані варіанти не спрацювали, відключіть апаратне прискорення відео. У рядок адреси потрібно ввести команду chrome://flags/#disable-accelerated-video-decode. У меню, що відкрилося, навпроти «Hardware accelerated video decode» натиснути на кнопку «Відключити» і перезавантажити браузер.


Далі слід перейти в «Налаштування», вибрати пункт «Додаткові налаштування», в розділі «Система» деактивувати функцію апаратного прискорення і перезавантажити браузер.


Крок 4: вимкніть непотрібні розширення

Google Chrome підтримує безліч вбудовуваних розширень, які полегшують життя користувачів. Це зручно, але велика кількість активних застосунків ускладнює роботу браузера. Таке «злодійство» ресурсів також погіршує якість відтворення відео, тому намагайтеся вмикати тільки необхідні в даний момент розширення.

Щоб виконати деактивацію, виберіть пункт «Додаткові можливості» і перейдіть в категорію «Розширення».


У списку, що відкрився, зніміть виділення з функцій, не потрібних для постійної роботи.

Крок 5: очистіть кеш

Інша корисна функція Google Chrome, здатна викликати гальмування — зберігання зображень зі сторінок, що переглядаються, у кеші. Це прискорює повторне завантаження сторінок, однак накопичення великої кількості даних заважає роботі.


Щоб «розвантажити» браузер, зайдіть у «Розширені налаштування» і виберіть пункт «Очистити історію» (не забудьте зняти виділення з пункту «Історія веб-перегляду») і натисніть на кнопку «Видалити дані».

Після виконання описаних дій відео в режимі онлайн буде відтворюватися без проблем. Якщо ситуація залишилася незмінною, рекомендуємо провести більш детальний розбір причин або змінити тарифний план на більш швидкісний.

Коментарі

0

Еще комментарии