0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Встановлюємо драйвери правильно

Головна /

Блог

/

Встановлюємо драйвери правильно

Встановлюємо драйвери правильно

21.07.2023

Софт

28803

Недосвідчені користувачі нерідко звертаються до сервісу (або дзвонять знайомим, які «шарять»), думаючи, що у них серйозні неприємності, коли всі їхні проблеми вирішуються простим перевстановленням драйвера. Давайте розберемося, як не потрапляти в такі ситуації, і навчимося підтримувати драйвери працездатними.

Що таке драйвер

Без встановлення драйверів не обходиться перше підключення нового пристрою до комп’ютера, цією процедурою завжди закінчується перевстановлення ОС. Виходить, що користувачі взаємодіють з драйверами доволі часто, але чи добре вони знають, що це таке?

Драйвером називають програмне забезпечення (ПЗ, софт), яке реалізує взаємодію ОС і апаратної частини пристроїв, які підключаються. Зазвичай драйвери для ключових апаратних складових комп’ютера вже вбудовані в ОС, інші ж доведеться шукати і встановлювати самостійно. Драйвер представляє собою виконуваний файл, і його встановлення практично не відрізняється від встановлення іншого програмного забезпечення.

Операційні системи сімейства Windows до 10-ї версії потребували встановлення драйверів у ручному режимі. «Десятка» робить це самостійно, іноді навіть не повідомляючи користувача про початок завантаження (а дарма). Зазвичай при підключенні нового зовнішнього пристрою (веб-камера, принтер або флешка) драйвери встановлюються автоматично, а іноді до подібних девайсів додається спеціальний інсталяційний диск. Такі диски додаються і до ліцензійних версій ОС. Однак часто драйвери потрібно встановлювати вручну.

Стандартний набір софту, необхідний кожному комп’ютеру, включає драйвери на:

  • чіпсет і контролер дисків;
  • звукову і відеокарту;
  • мережеву карту, Wi-Fi адаптер, Bluetooth;
  • пристрої введення інформації (touchpad, клавіатура, миша, контролер USB), картридер.

До речі, встановлювати їх рекомендується саме в цьому порядку.

Чому важливо коректно встановлювати драйвери

Без правильно встановленого ПЗ компоненти системи будуть працювати некоректно або не будуть функціонувати зовсім. Наприклад, без драйвера на відеокарту гальмують відео та ігри, а без софту на мережеву карту або Wi-Fi модуль «Комп’ютер» не підключиться до Інтернету.

Крім того, що драйвери потрібно встановлювати, деякі з них потрібно оновлювати. Це, зокрема, стосується відеокарти. Виробники періодично випускають софт, який допомагає підняти продуктивність роботи графічного процесора (та ж гра на аналогічних налаштуваннях буде виглядати краще і працювати швидше).

Як правильно шукати драйвери

Перед тим, як скачувати і встановлювати драйвер, потрібно знайти файл, потрібний саме Вашій моделі пристрою. Іншими словами, якщо на Вашому ноутбуці є наклейка NVIDIA, недостатньо просто написати в пошуку «драйвер на нвідіа» і скачати перший-ліпший. Потрібно знати модель. Повну інформацію про компоненти системи можна знайти в диспетчері пристроїв.

Клікніть правою кнопкою миші по значку «Мій комп’ютер» і натисніть на пункт «Властивості». Якщо Ви використовуєте ОС Windows версії 10 і вище, введіть «Диспетчер пристроїв» у рядку пошуку і у вікні, що відкриється, клікніть по відповідному значку.


У вікні, що відкрилося, знайдіть вкладку «Диспетчер пристроїв» («Обладнання») і перейдіть на неї. Відкриється повний перелік складових системи.


Щоб бачити моделі пристроїв, потрібно відкривати елементи списку, натискаючи на трикутник коло них. Навпроти кожного елемента написана назва його виробника і моделі. Саме цю інформацію потрібно вказувати у пошуковому запиті після слів «скачати драйвер на».

Якщо поруч з елементом списку горить червоний знак оклику, значить, комп’ютер не розпізнав його, працювати він буде неправильно.

Один із способів, як визначити ІД (ідентифікатор) пристроїв на системах з Windows 8 і вище:

  1. ввести в рядок пошуку «Диспетчер пристроїв»;


  2. у вікні, що відкрилося, вибрати з переліку потрібний пристрій і перейти в його «Властивості» через контекстне меню;


  3. перейти на вкладку «Відомості» і у вікні вибрати «ІД обладнання».


Завантаження драйверів

Завантажувати софт краще з сайту виробника обладнання або перевіреного файлового сервісу. Якщо у Вас ноутбук, випущений менше кількох років тому, — Вам пощастило. На сайтах виробників ноутбуків часто є готові пакети драйверів, але не завжди на всі випущені моделі. Чим новіший ноутбук, тим вірогідніше, що можна скачати весь пакет. Тому, перш ніж шукати драйвери для всіх пристроїв окремо, перевірте офіційний сайт компанії, яка виготовила Ваш ноутбук.

Якщо Ви більше не користуєтесь якимсь пристроєм (наприклад, віддали принтер або змінили мишу), видаляйте непотрібні драйвери в «Диспетчері пристроїв» (права кнопка миші — «Видалити драйвер»).

Перед встановленням драйверів рекомендується створити точку відновлення системи на випадок невдачі. А ось після успішного встановлення ОС, всього необхідного софту і драйверів наполегливо рекомендується створювати резервну копію системи. Тоді можна буде заощадити час на перевстановленні ОС.

Універсальні установники драйверів

Процес оновлення драйверів безпосередньо користувачем, особливо якщо йдеться про відео- та аудіодрайвери, доволі складний. Цим пояснюється інтерес до універсальних програм, які дозволяють встановлювати драйвери автоматично.

З очевидних плюсів використання таких утиліт перш за все варто відзначити зручність для користувача: у цьому випадку не потрібно втрачати час на пошук вручну заповітного ПЗ на сторонніх сайтах, де є ризик скачати непотрібні програми, зловити віруси тощо — вибрана розумна програма все швидко зробить сама. А застосунки з інтуїтивно зрозумілими інтерфейсами дозволять розібратися з ними навіть недосвідченим користувачам.

Але, з іншого боку, у такого рішення є й свої мінуси. Так, деякі програми встановлюють додатковий софт, який Вам може бути не потрібен. Іноді ще ложку дьогтю додає велика кількість вбудованої реклами, так що потрібно уважно дивитися за всіма галочками. Також при встановленні через такі завантажувачі часто ставиться багато драйверів одночасно, через що злітає система, так що краще робити поштучні інсталяції.

Вибирайте, який спосіб встановлення драйверів — стандартний (ручний) або автоматичний (за допомогою програм) — для Вас більш прийнятний. І нехай у Вас все вийде.

Коментарі

0

Еще комментарии