0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

7 кроків до захисту фінансів від шахраїв

Головна /

Блог

/

7 кроків до захисту фінансів від шахраїв

7 кроків до захисту фінансів від шахраїв

17.06.2023

Iнтернет

17123

Якщо Ви почали забувати, як виглядають паперові гроші і користуєтесь безготівковим розрахунком для переважної більшості покупок, Вам варто знати, як захистити свої фінанси. Сьогодні ми розкажемо про те, як не стати жертвою кібершахраїв.


Розповсюджені схеми шахрайства

Кількість транзакцій, що відбуваються онлайн по всьому світу, росте з кожним днем, але з ще більш високою швидкістю збільшується кількість шахраїв. Їхні атаки зосереджені на середньому та малому бізнесі, але часто метою злочинців стають пересічні користувачі. Виділяють наступні розповсюджені схеми шахрайства:

  • Фішинг. На сьогодні це найбільш розповсюджений спосіб виманювання грошей. За статистикою 91% кібератак починаються з фішингу. Схема проста: шахраї під виглядом авторитетних компаній (часто банків) розсилають електронні листи-наживки. Адреса відправника зазвичай виглядає правдоподібно (якщо не придивлятися), зате в листі містяться підозрілі запити. Це може бути пропозиція зміни PIN-коду з причини компрометації, запит про актуалізацію даних, підтвердження відомостей. Зазвичай у листи вставляють посилання на такі ж «добропорядні» сайти. Якщо користувач дотримується інструкцій, крадіжка коштів або особистої інформації відбувається негайно.


    Фішингові сайти можуть «прикидатися» сервісами платежів (поповнення телефону, переказ між картками) або офіційними сторінками банків. Так кожного року створюється близько 50 імітаторів популярного сервісу онлайн платежів Portmone.

  • Вішинг. Схема подібна фішингу, тільки основним інструментом тут є телефон. Шахраї представляються співробітниками банків по телефону і наполегливо вимагають надати їм певну інформацію, пояснюючи це екстреними ситуаціями (компрометація картки) або плановими оновленнями баз даних.


    Використання вразливостей мобільних застосунків. Все популярне ПЗ для Android та iOS постійно піддається спробам злому, деякі з них виявляються успішними. Так хакери отримують доступ до даних на смартфонах.


  • «Допомога другу». Популярна колись, сьогодні така схема знов активно застосовується. Шахраї зламують вразливі акаунти в соціальних мережах і месенджерах і просять друзів про фінансову допомогу. Один з різновидів схеми — дзвінки родичам з поганими новинами і проханнями вислати грошей.


Як не потрапляти на гачок

Не варто думати, що ймовірність стикнутися з подібною проблемою для Вас невелика. Шахраї не надто вибіркові у виборі жертв, а охоплення атак вражає величиною. Дотримуватися наших правил буде нескладно, вони допоможуть Вам вираховувати шахраїв. До речі, після виведення на чисту воду можна не відразу ігнорувати їх, а трохи пожартувати. Наприклад, відправте у відповідь на фішинговий лист «актуалізації» дані відомого актора, а коли почуєте по телефону голос «сина», якому потрібні гроші, кричіть, щоб спочатку повернув попередній борг. Або пропонуйте їм у Вас щось купити.

Правила захисту від шахрайства:

  1. Не повідомляйте особисті дані, тим більше банківські реквізити, неперевіреним джерелам.
  2. Звертайте увагу на адреси. Це стосується поля адресного рядка та імені відправника листа (будьте уважні, одну неправильну букву помітити непросто). Перед переходом за посиланням, яке не надто викликає довіру, підведіть до нього вказівник миші і перевірте адресу.
  3. Не скачуйте файли на неперевірених ресурсах, завжди звертайте увагу на кнопки завантаження. Якщо кнопка занадто яскрава і виглядає невідповідно стилю сайта, пошукайте іншу, перша може вести на скачування шкідливого ПЗ.
  4. Якщо Вас просять про щось серйозне у соціальних мережах, зв’язуйтесь з людиною на інших ресурсах, перш ніж виконати прохання.
  5. Будьте уважні у пошуках роботи. Існує безліч імітаторів кадрових агенцій і несправжніх рекрутерів, які обманними шляхами виманюють гроші у претендентів.
  6. Звертайте увагу на повідомлення про необхідне оновлення. Вони не повинні з'являтися на певних сайтах, а повинні бути прив’язані тільки до самих програм, які потрібно оновлювати.
  7. Користуйтесь антивірусними програмами і підтримуйте їх в актуальному стані. Вони здатні заблокувати загрози, які залишаються непомітними для користувача.

Розкажіть про небезпеки в мережі і правила безпеки батькам і дітям. Вони частіше за інших стають жертвами шахраїв через неуважність і наївність. Огородити дітей від шахраїв та інших небезпек у мережі допоможе батьківський контроль. Літнім родичам, якщо їм надходять подібні дзвінки або повідомлення, радьте дзвонити Вам перед будь-якими діями.


Багато людей побоюються, що шахраї можуть зняти гроші з картки з підтримкою безконтактної оплати в натовпі. Теоретично це можливо. Однак суми, доступні для безконтактного списання, зазвичай не перевищують 100 грн, а переносні термінали шахраїв швидко вираховуються і блокуються банками.

Не забувайте про важливість створення надійних паролів. Крім цього, звертайте увагу на поле введення пароля. Символи в ньому не повинні бути відкритими (зірочки або крапки замість літер і цифр).

Сподіваємося, наші поради допоможуть Вам і Вашим близьким не стати жертвами шахраїв і зберегти фінанси в порядку.

Коментарі

0

Еще комментарии