0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Батьківський контроль: все найкраще — дітям

Головна /

Блог

/

Батьківський контроль: все найкраще — дітям

Батьківський контроль: все найкраще — дітям

21.06.2023

Iнтернет

17538

Замість звичних нам «Ти знову гуляти?» у будинках, де є діти, частіше чутно «Відірвись від монітору хоча б на годину!». Якщо Ви турбуєтесь про безпеку своєї дитини і зацікавлені в тому, щоб вона проводила час за комп’ютером корисно, ця стаття для Вас.

Ще двадцять років тому батьки не могли уявити, що найпоганішому дитина може навчитися вдома. Це тому що у них Інтернету не було.

Не купити дитині гаджет не можна, адже Інтернет — не тільки місце для розваг, але й джерело корисних навичок і знань. А ще друзі засміють. Тому потрібно знайти спосіб м’яко, без криків забезпечити дитині доступ виключно до корисних і цікавих ресурсів у мережі і навчити користуватися комп’ютером правильно.

Реалізацією цієї мети займається батьківський контроль (БК). Це комплекс програмних засобів, які запобігають негативному впливу Інтернету і комп’ютера на дитину.

Види обмежень доступу

БК може бути активним і пасивним.

В комплекс активних заходів входить:
  • моніторинг сайтів і застосунків, які використовує дитина;
  • створення білого переліку (всі, крім групи дозволених, будуть недоступні);
  • оголошення заборони на певні групи контенту.

Пасивні заходи БК:
  • обмеження часу використання комп’ютера (дні і години);
  • обмеження відвідування сайтів (чорний список окремих сайтів або тематик);
  • обмеження доступу до програм/застосунків (в цілому і за часом).

Батьківський контроль на Windows 10

З кожним оновленням Windows вбудований БК стає все більш продуманим і досконалим, і якщо Ви користуєтесь Win10, сторонній софт не знадобиться. Для початку потрібно створити дитині обліковий запис. Зайдіть у «Параметри», знайдіть пункт «Облікові записи», перейдіть на вкладку «Родина та інші користувачі» і натисніть «Додати члена родини».


Далі натисніть «Додати обліковий запис дитини». Якщо у дитини немає облікового запису в Microsoft, потрібно створити його.


Тепер потрібно увійти до системи від імені дитини, щоб підтвердити запрошення. При першому вході комп’ютер показує користувачу «Дорослі члени сім’ї можуть переглядати звіти про ваші дії», тому перший вхід краще здійснювати самостійно.

Далі слід змінити тип облікового запису з адміністратора на стандартного користувача, щоб дитина не змогла самостійно відмінити налаштовані обмеження.


Можна переходити до налаштувань БК. Зайдіть в «Керування налаштуваннями сім'ї через Інтернет», Вас автоматично перенаправить у браузер.


Для того, щоб отримувати звіт про дії дитини, перейдіть у вкладку «Огляд» («Параметри дій»). У звіті буде міститись інформація про час перебування за комп’ютером, перелік використовуваних програм і відвіданих сайтів. Важливо, щоб режим InPrivate був заблокований, а звіт про дії — увімкнений.


Наступна вкладка — «Фільтри вмісту». Тут є два варіанти — заборонити низку адрес (всі інші будуть доступні) або відкрити доступ до низки адрес (інші будуть недоступні). Другий варіант досить жорстокий, так як передбачити всі бажання не вдасться у будь-якому випадку. З іншого боку, якщо Ви задасте тільки перевірені сайти, убезпечите комп’ютер від вірусів.


У наступній вкладці «Програми та ігри» можна налаштувати час доступу і перелік сервісів, якими може користуватися дитина.


Будь-які сервіси (застосунки, сайти, ігри, музика) з віковими обмеженнями будуть стандартно заблоковані для облікового запису Вашої дитини. Однак це працює тільки для вбудованих браузерів. На всі інші браузери обмеження не розповсюджуються, тому стандартно вони будуть заблоковані для дитини.

Система пропонує виставити вік дитини, щоб показувати їй тільки відповідні пропозиції з Магазину.

Наступна вкладка «Час роботи екрана» допомагає скоротити час перебування за комп’ютером. Для кожного дня тижня можна виставляти окремі налаштування, а також можна синхронізувати їх з x-box. Дитина, у якої закінчується час, завжди може попросити продовження сесії, тоді батькам надходить оповіщення.


Вкладка «Покупка і витрати» дозволить огородити себе від фінансових втрат. Діти і користувачі похилого віку частіше стають жертвами шахраїв.

Остання вкладка «Пошук дитини» потрібна, щоб відстежувати чадо з переносним гаджетом на ОС Win10.

На телефоні та планшеті

Налаштування БК на телефоні залежить від ОС. Для Android обмеження можна виставити у налаштуваннях пристрою і в Google Play. Аналогічно створюється окремий акаунт дитини, виставляється вік і обмеження.

Також у Play Маркеті є окремі застосунки, в яких можна реалізувати більше функцій:

  • батьківський контроль Screen Time (основний акцент на часі використання пристрою);


  • Kid`s Shell відповідає за доступ дитини тільки до певних застосунків і заборону покупок;


  • YouTube дітям дозволяє дивитися цікаві та пізнавальні відео на найпопулярнішому відеохостингу;


  • Safe Lagoon універсальний застосунок для БК.


Такі застосунки встановлюються на девайс дитини і одного з батьків, щоб останній міг контролювати і моніторити дії першого. Подібні програми існують і для комп’ютера, якщо Ви хочете розширити можливості БК.

Хороший приклад — Aero Admin. Ця програма для віддаленого доступу до комп’ютера буде корисною для моніторингу активності, допомоги в режимі онлайн (якщо Вас немає вдома, а дитина просить показати, як вирішити завдання) і обмеженні доступу до сайтів та застосунків.

Сторонній аналог вбудованого БК — Child Control. Має зручний інтерфейс (англійською) і гнучкі налаштування.

Однак будьте обережні. Сучасні діти розбираються в технологіях не гірше за батьків і легко знаходять шляхи обходу заборон. Тому варто вивчити відгуки людей, які користувалися сервісами БК, і врахувати їхній досвід.

Коментарі

0

Еще комментарии