0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Власна «хмара» вдома! Трохи про NAS

Головна /

Блог

/

Власна «хмара» вдома! Трохи про NAS

Власна «хмара» вдома! Трохи про NAS

24.03.2023

Пристрої

17305

В одному гарному фільмі радили зберігати гроші в ощадній касі, а ми радимо зберігати інформацію в мережевому сховищі. Таке рішення спростить роботу з даними і допоможе їх убезпечити. Сьогодні ми розкажемо, що таке NAS, коли воно необхідне і як його вибрати.

Що таке мережеве сховище

Мережеве сховище або NAS (network attached storage) — це мережевий накопичувач даних. Пристрій представляє собою комп’ютер зі спрощеним набором можливостей, головне призначення якого — зберігання інформації пристроїв, підключених до мережі. Основна частина NAS — жорсткі диски, кількість яких можна нарощувати по мірі зростання запитів. Як і звичайному комп’ютеру, для роботи мережевому сховищу необхідна ОС і певний набір ПЗ. Для зручності управління сховищем передбачені мобільні застосунки.


Особливості та застосування

До особливостей мережевих сховищ відносять:

  • надійність і безпека зберігання даних (більшість сховищ побудовано на базі Linux, що значно знижує загрозу шкідливого ПЗ);
  • легкість доступу для багатьох пристроїв;
  • простота адміністрування;
  • масштабованість;
  • компактність, невелике споживання потужності.

NAS купують для того, щоб забезпечити доступ до файлів кільком пристроям, що входять в домашню мережу.

Наприклад, Ви скачуєте всі сезони серіалу, не зберігаєте його на комп’ютері або ноутбуці, але можете дивитись де зручно з будь-якого пристрою, підключеного до мережі. Можна також налаштувати доступ до сховища з будь-якої точки світу, щоб продовжувати дивитись серіал у відпустці. А ще можна розшарити (відправити посилання і відкрити доступ) другу особливо цікаву серію.

Також домашні сховища використовуються професійними фотографами, колекціонерами і всіма, кому потрібен постійний доступ до великого обсягу інформації.

Інше розповсюджене рішення — організація системи відеоспостереження за допомогою NAS.

Переваги

Придбання домашнього сховища дозволить:

  • розвантажити апаратні потужності домашнього комп’ютера;
  • не турбуватися про безпеку даних (маючи віддзеркалені диски);
  • створювати і зберігати резервні копії систем;
  • відтворювати файли мультимедіа, не копіюючи їх на пристрої;
  • відкривати і закривати доступ будь-якому пристрою;
  • забути про словосполучення «недостатньо вільного місця»;
  • відмовитися від флешок, передавати файли великого обсягу, не вивантажуючи їх в мережу і не використовуючи зовнішні накопичувачі;
  • постійно розширювати дисковий простір.

Як вибрати

Тим, хто зацікавлений у придбанні домашнього сховища, пропонується два варіанти: купити готовий укомплектований пристрій і зібрати NAS самостійно. Другий шлях більше підійде тим, хто впевнено себе почуває з «залізом», так як доведеться розібратися в характеристиках і сумісності компонентів. До того ж, такий варіант не обходиться дешевше.

Вирішивши додати в домашню мережу сховище, врахуйте, що воно повинно знаходитися в одній підмережі с пристроями, яким буде потрібен доступ до нього. Оптимальним рішенням буде підключити NAS безпосередньо до LAN порту Вашого маршрутизатора.

Не забувайте про шум, характерний роботі жорсткого диска. Чим більше дисків — тим гучніше шум. Цікавтеся шумовими характеристиками при покупці та відштовхуйтесь від них для вибору місця розташування пристрою в будинку.

При виборі мережевого сховища слід проаналізувати необхідний зараз і в майбутньому обсяг даних і цілі використання. Залежно від цього потрібно підібрати NAS. Зазвичай вони мають від двох до шести слотів для жорстких дисків і користувачі заповнюють їх поступово. Тому рекомендується брати сховище на пару дисків більше, ніж потрібно Вам сьогодні. Значення має не тільки кількість дисків, але і їх максимальний обсяг.

Також варто враховувати технологію віртуалізації даних RAID. Від неї залежить, яким чином інформація буде записана на диски. Рівень 0 не підтримує зеркалювання, тому якщо хочете застрахуватися від втрати даних, вибирайте RAID 1 і вище. Різні моделі NAS підтримують різні рівні RAID, звертайте на це увагу при виборі.

Якщо Ви хочете дивитися кіно зі сховища на телевізорі, потрібно, щоб NAS підтримувало набір стандартів DLNA. Інший важливий момент — зручний і зрозумілий інтерфейс ОС. Такий вибір полегшить та прискорить налаштування сховища.

Виробники готових NAS створюють моделі, які орієнтовані на різні цілі. Одні більше підходять для створення домашнього сервера, інші — для організації відеоспостереження. Існують і універсальні моделі для стандартних домашніх потреб.

Також не варто забувати про те, що сховище зв'язується з підключеними до домашньої мережі гаджетами по мережевому кабелю або Wi-Fi. Тому перед покупкою бажано перейти на гігабітний Інтернет і обзавестися роутером, розрахованим на таку швидкість, інакше Ви не відчуєте всіх переваг використання NAS.

Коментарі

0

Еще комментарии