0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Великий брат слідкує за тобою. Чи ні?

Головна /

Блог

/

Великий брат слідкує за тобою. Чи ні?

Великий брат слідкує за тобою. Чи ні?

30.12.2022

Iнтернет

17546

Заклеєною веб-камерою сьогодні нікого не здивувати. Її закривають в цілях захисту від вторгнення зловмисників в особистий простір. Давайте поговоримо про виправданість такого кроку.

Після гучного знімку, де керівник Facebook Марк Цукерберг посміхається на фоні ноутбука із заклеєною камерою, люди стали масово наслідувати його. Деякі користувачі роблять це, сліпо слідуючи тенденції, інші — страждають легкою формою шизофренії. Є ще третя група свідомих людей, але їх, на жаль, не так багато.


Наскільки великий ризик

Кібершахраї можуть обходити захист ОС користувачів, легко впроваджуючись у систему за лічені хвилини. Існує два типи атак: цілеспрямована і вірусна. Для першої зловмисники розробляють ПО, яке буде впроваджуватися в комп'ютер конкретного користувача. Друга — шкідливе ПО, що безконтрольно розповсюджується та заражає все на своєму шляху. В обох випадках, отримуючи контроль над комп'ютером користувача, хакери часто активують веб-камери і мікрофони.

Якщо Ви думаєте, що не цікавите зловмисників, Ви помиляєтесь. Дійсно, цілеспрямовану атаку організовують для дуже «серйозних» людей, але ці випадки одиничні, зате масові атаки — далеко не рідкість.


Записи з веб-камери і диктофону частіше за все використовують для шантажу. Замисліться, що відбувається перед екраном Вашого ноутбуку і чи хотіли б Ви, щоб це було опубліковано. Деякі необережні користувачі зберігають біля монітора важливі нотатки, паролі та логіни. Також, сидячи поруч з комп’ютером, люди часто ведуть конфіденційні розмови. Все це може стати здобиччю зловмисників.

Що б ще заклеїти

Зустрічаються параноїки, які використовують наліпки на каміру не тільки для ноутбука, але й для смартфона або планшета. З одного боку, це виправдано, так як навіть на iOS пишуть віруси, а на Android — і поготів. Однак варто врахувати, що телефон, здебільшого, лежить у кишені або екраном в стелю. З його камери буде складно отримати цікаві знімки. Мікрофон у таких пристроїв трохи «слабше», тому до смартфонів і планшетів підключаються значно рідше.


Кому все це вигідно

Ажіотаж навколо підключення до девайсів не приносить користі хакерам, зате приносить дохід продавцям усіляких заглушок, накладок і наліпок. На жаль, людство нічому не вчиться (адже під час золотої лихоманки в Америці продавці спорядження заробили у багато разів більше, ніж золотовидобувачі) і продовжує сліпо йти на поводу тенденцій.


Що робити?

Спеціалісти з безпеки акцентують увагу на тому, що набагато простіше «витягнути» піднаготну людини з соціальних мереж. Сьогодні користувачі викладають таку кількість фотографій з прив'язкою до місця, пишуть такі компрометуючі себе пости і коментарі, що хакерам навіть не потрібно зламувати сторінки і заходити в особисті переписки.

Для того, щоб у Ваш особистий простір ніхто не вторгався, почніть з якісної, постійно оновлюваною антивірусної програми. Саме вона буде першою і головною перепоною на шляху злочинців.

Якщо Ви просто заклеїте камеру, але не будете вживати більше ніяких дій, зловмисники не сильно засмутяться, що не побачать Вашого обличчя, коли переведуть собі з Вашого рахунку кругленьку суму, чи скопіюють собі Ваші документи і фото.

Намагайтесь використовувати ліцензійне ПО, слідкуйте за оновленнями, особливо в частині безпеки. Якщо Ви — відома особистість, на яку полюють журналісти або конкуренти, можете, звісно, і камеру заклеїти.

Коментарі

0

Еще комментарии