0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Сучасні технології перегляду ТБ

Головна /

Блог

/

Сучасні технології перегляду ТБ

Сучасні технології перегляду ТБ

16.07.2018

Телебачення

16754

Якщо Ви з тих людей, які крокують у ногу з технологіями, Ви напевно вже користуєтесь інтерактивним телебаченням або, як мінімум, чули щось про IPTV та OTT. Сьогодні ми розкажемо про їх різницю і розглянемо стандарти, які застосовуються в сучасних телевізорах.

У сфері телевізійних технологій відбуваються кардинальні зміни. Змінюються не тільки телевізори (наприклад, 3d та вигнуті моделі, на які покладали великі надії ще пару років тому, сьогодні не вважаються перспективними), але й самі технології. Сучасна альтернатива звичному кабельному ТБ або супутниковому ТБ — інтерактивне телебачення, де для передачі та отримання сигналу використовується мережа Інтернет. Його головні представники — OTT та IPTV.

Все більше людей вибирають для себе ці формати через такий набір переваг:

  • інтерактивність;
  • відсутність необхідності прокладання додаткових дротів, встановлення антен;
  • для перегляду не обов'язково мати високошвидкісний тариф Інтернету (до 50 Мбіт/с цілком достатньо, щоб одночасно дивитися ТБ і серфити в Інтернеті з комп’ютера, ноутбука чи телефона);
  • можливість вибору цікавого контенту (відео за запитом);
  • можливість самостійно вибирати час для перегляду улюблених телепередач.

Чим відрізняється IPTV та OTT

ОТТ розшифровується як Over The Top і є підкласом IPTV (Internet Protocol Television). IPTV та OTT використовують для передачі контенту інтернет-протокол, однак мають низку відмінностей:

  • мовлення IPTV знаходиться під контролем оператора, який гарантує надійність і якість зображення за рахунок управління пропускною здатністю мережевих ресурсів;
  • ОТТ не пропонує прив’язки до мережі постачальника послуг, глядач отримує контент від правовласника, його можна дивитися з будь-якого девайсу і будь-якої країни;
  • IPTV пропонує встановлений набір каналів і буде працювати тільки в мережі оператора, до якого Ви підключені;
  • ОТТ має широкий набір можливостей, працює незалежно, однак якість зображення і швидкість завантаження залежать від з'єднання з мережею.

Технологія ОТТ передбачає розділення медіафайлів, що передаються, на маленькі відрізки і передачу їх у такому вигляді. Це потрібно для зниження мінімальної швидкості прийому на боці глядача. Простіше кажучи, це робиться, щоб відео не «гальмувало».

ОТТ передбачає два основних формати: перегляд ТБ каналів на ОТТ платформі та перегляд цікавого контенту в багаточисленних віртуальних бібліотеках. Найбільш відомі сервіси ОТТ — Netflix, Megogo, Amazon Video, HBO Now, Ivi.

Як дивитися?

Для перегляду інтерактивного ТБ потрібен телевізор з підтримкою Smart або спеціальний плеєр. Якщо вибір зроблений на користь IPTV, його слід підключити у оператора. Якщо йдеться про ОТТ, потрібно тільки вибрати і почати користуватися цікавим сервісом. Кожен дистриб’ютор вибирає свій спосіб монетизації послуги: хтось обходиться рекламою, інші пропонують сплачувати за конкретний контент або оформити підписку на час і дивитися все, що є на ресурсі.


Не забувайте, що дивитися кіно і фотографії можна, просто підключивши телевізор до комп’ютера або домашнього сховища. Для того, щоб організувати таку домашню медіамережу, дуже важливо мати DLNA сумісне обладнання.

Що таке DLNA і чим він відрізняється від Smart TV

DLNA — стандарт для передачі даних між сумісними пристроями по дротових або бездротових каналах. Завдяки йому всі сумісні пристрої здатні обмінюватися інформацією в режимі «сервер-клієнт». DLNA можна порівняти зі Smart TV, часто телевізори, які підтримують один стандарт, працюють і з іншим. Однак є принципова різниця між цими способами передачі інформації.

Smart TV забезпечує підключення до мережі Інтернет, а DLNA — тільки до відповідного серверу. Саме тому ступінь захисту DLNA значно вище (в якості сервера використовується комп’ютер або домашнє сховище з захистом від вірусів).

Вбудована підтримка DLNA телевізором аналогічна Smart TV і забезпечує підключення за допомогою USB-роз'єму або Wi-Fi модуля.

Дротова мережа і Wi-Fi з'єднання мають як переваги, так і недоліки. Дротове з'єднання дозволяє підключати телевізори навіть в будинках зі стінами з залізобетону, які блокують радіосигнал. З іншого боку, для прокладання кабелю нерідко потрібно свердлити стіни, не всі хочуть йти на такий крок. Бездротова мережа не потребує складних маніпуляцій, однак вона сильно схильна до впливу перешкод (стіни з залізобетону, з арматурою, товсті цегляні перегородки).

Використовуючи DLNA сумісність, можна підключитися зі смартфону до домашнього комп’ютера і копіювати потрібні файли віддалено. Якщо Ви хочете подивитися на широкому екрані телевізора фільм, який знаходиться на ноутбуці або лежить у мережевому сховищі, флешка теж більше не потрібна.


Наша компанія тримає руку на пульсі технологій і пропонує підключити IPTV, а також підібрати ОТТ сумісне обладнання з підтримкою стандарту DLNA.

Коментарі

0

Еще комментарии