0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

3 фактори, які потрібно враховувати під час вибору тарифу Інтернету

Головна /

Блог

/

3 фактори, які потрібно враховувати під час вибору тарифу Інтернету

3 фактори, які потрібно враховувати під час вибору тарифу Інтернету

12.06.2023

Iнтернет

18183

Підібрати оптимальну швидкість Інтернету, в теорії, просто. А на практиці доволі багато користувачів журяться про низьку швидкість, і ще стільки ж — про високі витрати. Сьогодні ми розкажемо про те, як правильно вибирати тариф, щоб бути задоволеним співвідношенням ціна-швидкість.

Часто вирішальним аргументом при виборі тарифного плану стає розмір абонплати. Вартість зазвичай безпосередньо залежить від пропонованої швидкості: чим швидше, тим дорожче. Варто зазначити, що сумлінні провайдери не економлять на застосовуваному обладнанні і при ціноутворенні враховують виключно швидкість. Іншими словами, якщо Ви збираєтеся підключити невисоку швидкість, це НЕ значить, що Вам нададуть неякісну послугу.

Для чого Вам Інтернет?

В ідеалі вимоги до швидкості з'єднання різних сервісів невисокі:

  • від 2 Мбіт/с для інтернет-серфінгу і соціальних мереж;
  • від 5 Мбіт/с для перегляду відео (до 480р) і відеоповідомлення в Skype;
  • від 15 Мбіт/с для HD відео (720р);
  • від 25 Мбіт/с для Full-HD відео (1020р).

Для онлайн-ігор потрібна швидкість близько 25 Мбіт/с, на цей показник впливають особливості гри (деяким вимогливим іграм потрібно значно більше, але, в цілому, головна вимога — не швидкість, а саме стабільність з'єднання).


Необхідна для стрімінгу швидкість залежить від роздільної здатності відео, яке транслюється.

Цифри зовсім невеликі, чи не правда? Однак варто враховувати, що ці дані справедливі для ідеальних умов і одного клієнта. Також завжди присутній службовий трафік, на який відводиться частина каналу.

Скільки у Вас гаджетів?


Чим більше Ви збираєтесь підключити до мережі гаджетів, тим більша пропускна здатність каналу Вам потрібна. Практика показує, що двом користувачам, підключеним до однієї мережі 100 Мбіт/с, для перегляду відео буде вистачати швидкості в 4К (Ultra HD).

Однак, якщо до них підключиться третій і почне, наприклад, завантаження фотографій, ширини каналу перестане вистачати кожному.

Тому рекомендуємо орієнтуватися на кількість пристроїв, які підключаються, і мати деякий запас. До Вас же приходять гості? До того ж, Інтернет речей ніхто не відміняв. А якщо у Вас є діти, то кількість гаджетів буде постійно зростати.

Які стандарти підтримує Ваше обладнання?

Ми неодноразово говорили про те, що немає сенсу підключати надшвидкісний Інтернет, якщо Ваші девайси працюють на застарілих стандартах (802.11g).

Випадок 1: Ви підрахували, що оптимальною швидкістю для Вашої великої родини буде 300 Мбіт/с. Тоді Ваш роутер повинен, як мінімум, підтримувати 802.11n (згідно технічної документації, він буде видавати до 300 Мбіт/с). Однак практика показує що навіть якісні моделі даного стандарту видають в районі 100 Мбіт/с. Тому краще придбати маршрутизатор з підтримкою 802.11ac.

Випадок 2: Вас влаштовує 100 Мбіт/с, роутер підтримує 802.11n. Все здорово, але швидкість на підключених девайсах коливається близько 30 Мбіт/с. Тоді доцільніше спочатку перевірити завантаженість частот іншими пристроями (наприклад, за допомогою безкоштовного сервісу Wifi Analyzer у Play Маркет), а вже потім перевіряти стандарти на пристроях/роутері.

Висновок: ознайомтеся з характеристиками мережевої карти/адаптера, маршрутизатора і всіх пристроїв, які підключаються до мережі. Один повільний гаджет буде гальмувати всю мережу.

Більш детально про те, як перевірити готовність свого обладнання до роботи на швидкості Інтернету понад 100 Мбіт/с, розповідаємо тут.

Визначаємося зі швидкістю

Якщо Інтернет потрібен виключно для роботи та навчання, вистачить бюджетних швидкісних планів до 100 Мбіт/с. Якщо хочеться ще й розважатися, дивитися відео у форматі HD, завантажувати музику і кіно, підключати до мережі кілька комп'ютерів, краще вибирати 300-500 Мбіт/с. Для поціновувачів кіно в якості Ultra HD, любителів завантажувати об'ємні файли з торентів, тих, кому потрібно постійно передавати великі обсяги інформації (фотографи, стримери), потрібен гігабіт.

Це не значить, що швидкості 100 Мбіт/с не вистачить, щоб дивитися кіно у хорошій якості. Вистачить, але завантаження займе набагато більше часу, а на інших пристроях швидкість різко впаде.

Ми в жодному разі не говоримо, що гігабіт — універсальний варіант. Наприклад, немає сенсу підключати його Вашим літнім родичам. Для скайпу, відеокерівництв з в'язання чи добрива на ютубі, буде цілком достатньо недорогих тарифів. А ось на різницю абонплат краще порадуйте батьків подарунком.

Якщо Ви правильно вибрали тариф, кожен підключений до мережі пристрій буде отримувати достатньо широкий канал, відео не будуть гальмувати, а завантаження буде займати не години, а хвилини/секунди.

«Макснет» на крок попереду інших інтернет-провайдерів. І вже сьогодні бонусом надає всім абонентам базового тарифу додаткові 100 Мбіт/с для того, щоб розширити можливості клієнтів. Залишається тільки перевірити свою готовність прийняти цю швидкість і насолоджуватися користуванням Інтернетом.

Коментарі

0

Еще комментарии