0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

8 порад з використання публічного Wi-Fi

Головна /

Блог

/

8 порад з використання публічного Wi-Fi

8 порад з використання публічного Wi-Fi

18.02.2023

Iнтернет

17531

Вкрасти гроші з Ваших карт і заволодіти акаунтами буде простіше, якщо Ви самі відкриєте зловмисникам доступ. Сьогодні ми розповімо про те, як захиститися від шахраїв при використанні відкритого Wi-Fi.

У громадських місцях часто можна підключитися до Free Wi-Fi. Кожен з нас користується публічними мережами в кафе, готелях та аеропортах, однак не завжди це рішення безпечне. Зараз створюється безліч фальшивих мереж, які видають себе за точки доступу від громадських місць. З їх допомогою зловмисники незаконно збирають дані підключених клієнтів.

Принципово не використовувати відкритий Wi-Fi безглуздо. Швидкості мобільного Інтернету не завжди вистачає, а якщо Ви за кордоном — іншого виходу у Вас просто немає (крім тих, кому не страшні ціни в роумінгу). Для забезпечення безпеки буде достатньо дотримуватись простих правил.

1. Користуйтесь перевіреними джерелами


Намагайтеся підключатись до мереж відомих закладів. Їм немає сенсу псувати собі репутацію, наносячи шкоду відвідувачам. Звертайте увагу на вивіски Free Wi-Fi, щоб не потрапити на хитрощі шахраїв із сусідньої будівлі, які створили мережу зі схожою назвою.

2. Не залишайте особові дані

Багато мереж для доступу до Інтернету просять номер телефону або email. Оптимально мати додаткові скриньку і номер телефону, які не використовуються як основні. Навіть якщо такі запити — не загроза безпеки, так Ви захистите себе від надокучливої розсилки.

3. Не забувайте включати VPN


Раніше ми писали про цю технологію, відзначаючи, що її першочергове призначення — захист даних. Крім безпечної передачі інформації, використання VPN серйозно ускладнить втручання сторонніх користувачів та відслідковування ними Ваших дій.

Варто відзначити, що перевагу бажано надати платним сервісам, які відповідають за якість з’єднання.

4. HTTPS замість HTTP

HTTP — стандартний протокол передачі гіпертексту, а HTTPS — його безпечне розширення, що використовує шифрування даних. Звертайте увагу на те, який з них використовують сайти. Якщо Ви користуєтесь браузером Google Chrome, буде просто відрізнити HTTPS від HTTP. Програма наполегливо попереджає про сайти з незахищеним протоколом HTTP. Якщо Ви користуєтесь іншими браузерами, бажано виставити в налаштуваннях «Завжди використовувати HTTPS».

5. Намагайтеся виключати Wi-Fi, коли він Вам не потрібен

Телефони «запам'ятовують» знайомі мережі і підключаються до будь-якої з раніше використовуваних, якщо опиняються в зоні її видимості. Вимикаючи Wi-Fi, Ви не тільки убезпечите свій телефон, а й заощадите трохи заряду батареї.

6. Пароль — це добре!

Не надто довіряйте мережам, не захищеним паролем. Сьогодні в публічних місцях все частіше встановлюють пароль (його можна дізнатись у співробітників або на дошках оголошень), а вільний доступ більш властивий мережам зловмисників.

7. Надавайте перевагу браузерам перед застосунками


Так Ви будете бачити, яке шифрування використовує мережу. Застосунки, зазвичай, не сигналізують про небезпечне підключення. Користувачі не бачать, яким чином застосунки передають дані на сервер. Вже не один популярний застосунок «ловили» на відсиланні даних у відкритому вигляді.

8. Уникайте інтернет-банкінгу


Підключіться до відкритої мережі, щоб подивитись погоду, новини або свіжі фотографії друзів в Instagram — це не страшно. Але от вхід в акаунти для роботи або в інтернет-банки — цілковито не найкраща ідея. Намагайтесь робити це за допомогою мобільного Інтернету.

Як бачите, все просто. Публічні мережі, незважаючи на гіпотетичну небезпеку, — це дуже зручні, а іноді незамінні способи доступу до необхідної інформації. Користуватися ними можна і навіть потрібно, просто будьте пильні и дотримуйтесь правил інформаційної безпеки.

Коментарі

0

Еще комментарии