0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Блокчейн: що це за технологія та як вона змінить наше звичне життя

Головна /

Блог

/

Блокчейн: що це за технологія та як вона змінить наше звичне життя

Блокчейн: що це за технологія та як вона змінить наше звичне життя

30.01.2024

Iнтернет

1665

Останнім часом у світі спостерігається зростання інтересу до блокчейну — інноваційної технології, яка використовується для зберігання та передачі цифрових даних. З огляду на це ми вирішили розібратися, що ж представляє собою це поняття, чим вже встигло завоювати неабияку популярність та який вплив ще матиме на наше життя.

Блокчейн (від англ. “block” –”блок”, “chain” – “ланцюг”) — це різновид бази даних, яка підтримується багатьма комп'ютерами по всьому світу. Дані в цій базі зберігаються у вигляді ланцюжка блоків. Кожен новий блок містить інформацію про кількість транзакцій та зашифровані за певним алгоритмом дані попереднього блоку, і таким чином всі вони пов'язані між собою.

Історія виникнення блокчейну

Вперше ідея блокчейн-технології була описана в 1991 році вченими Стюартом Хабером і В. Скоттом Сторнеттом, які спробували використати криптографічні методи для захисту цифрових документів від підробки. В 1992 році систему доповнили деревами Меркла, що дозволило збирати кілька документів в один блок. Але ця технологія не набула розповсюдження.

У 2004 році вчений-комп'ютерник Хел Фінні представив систему RPoW (Reusable Proof Of Work), яку можна вважати одним з прототипів криптовалют.

Наприкінці 2008 року Сатоші Накамото було представлено концепт децентралізованої системи електронних грошей під назвою Bitcoin (BTC). А 12 січня 2009 року було здійснено першу в світі транзакцію з біткойн: одержувачем став вищезгаданий Хел Фінні, який отримав 10 BTC від Сатоші Накамото.


У 2013 році програміст на ім'я Віталік Бутерін розпочав розробку платформи розподілених обчислень на основі блокчейну Ethereum з використанням так званих смарт-контрактів. Ці програми або скрипти, які компілюються в байт-код, можна використовувати для здійснення транзакції за дотримання певних умов.

У 2019 році з масовою появою DeFi (фінансових сервісів та інструментів, побудованих на блокчейні) блокчейн став конкурентом традиційної фінансової системи.

Сьогодні використання блокчейн-технологій не обмежується криптовалютами, а завдяки своїм перевагам знаходить застосування у багатьох сферах нашого життя.

Переваги технології блокчейну

Загалом блокчейн має низку переваг перед традиційними системами:

  • Децентралізація. Система не має єдиної точки контролю, що робить її більш стійкою до атак і витоку даних.
  • Ефективність. Блокчейн здатен забезпечити швидші й ефективніші транзакції, оскільки він не вимагає посередників.
  • Прозорість. Транзакції у блокчейні видно всім учасникам, що покращує їхню прозорість і полегшує перевірку.
  • Незмінність. Транзакції у блокчейні неможливо змінити або видалити, що забезпечує їхню точність і надійність.
  • Нижчі комісії. Усуваючи посередників, блокчейн здатен знизити транзакційні витрати.
  • Система "без довіри". Блокчейн-технологія дозволяє учасникам мережі взаємодіяти один з одним без необхідності довіри один одному.

Потенціал блокчейну для зміни світу


Блокчейн є відносно новою технологією, яка має потенціал змінити багато сфер діяльності. Деякі з найпоширеніших напрямків застосування блокчейн включають:

  • Криптовалюти

    Криптокартки є зручним платіжним інструментом з точки зору конвертації валют. Тож не дивно, що розрахунки криптовалютою за товари чи послуги замість оплат звичайними картками набирають популярності. Наприклад, опції оплати криптою пропонують такі світові бренди, як KFC, Burger King, Subway, Starbucks, Microsoft, PayPal. В Україні розплатитися криптовалютою можна в таких мережах магазинів, як “VARUS”, “Фокстрот”, АЗС WOG, інтернет-магазині “Stylus” та в багатьох онлайн-сервісах (Tickets.ua, Polis.ua, CompX.com.ua та ін.).

    Говорячи про криптовалюти, в першу чергу на думку спадає біткойн, який є ідеальним інвестиційним інструментом. Це надійний і безпечний актив, в який вже інвестує більше третини молодого покоління. Варто сказати про зручність операцій з віртуальними фінансовими активами: на відміну від традиційних фінансових систем накшталт SWIFT, через які гроші йдуть 2-3 дні, криптоперекази через Bitcoin Lightning надходять вже через кілька секунд з будь-якої точки світу. Це вже частина нашої реальності, а в майбутньому все більше бізнесів з різних сфер будуть пропонувати розраховуватися криптою.

  • Цифрова ідентифікація

    Блокчейн можна застосовувати для створення безпечних і захищених від несанкціонованого доступу цифрових ідентифікацій. У свою чергу, останні можуть бути використані для перевірки особистої інформації та інших конфіденційних даних. І в подальшому роль блокчейну в цьому напрямку буде зростати, оскільки все більше наших персональних даних та активів переміщується в онлайн-простір.

  • Голосування

    Блокчейн-технологія може використовуватися урядами країн для створення безпечної та прозорої системи електронного голосування. Децентралізований реєстр усіх відданих голосів здатен усунути можливість підробки голосів виборців і таким чином забезпечити демократичні засади виборчого процесу.

  • Управління ланцюгом постачання

    Ще один напрямок використання блокчейн-технології — створення реєстру транзакцій у ланцюгу постачання. Кожна транзакція може бути записана у блокчейн у вигляді блоку, створюючи незмінний і прозорий запис всього процесу. Таким чином вдається поліпшити ефективність та прозорість ланцюга постачання, а також зменшити ризик шахрайства.

  • Смарт-контракти

    Під смарт-контрактом слід розуміти різновид угоди, який можна запрограмувати на автоматичне виконання за певних умов. Блокчейн-технологія дозволяє безпечно створювати і виконувати такі програми децентралізованим чином. Смарт-контракти можуть використовуватися для автоматизації багатьох видів угод: купівлі-продажу товарів і послуг, управління фінансами та інвестування.

Оскільки блокчейн працює з криптографією та допомагає захищати дані, його застосування принесе користь в Інтернеті речей (Internet of Things), конфіденційності даних (Data privacy), реєстрах даних.

Ще варто зазначити, що блокчейн може знайти своє застосування на етапі переходу до Web3 — нової філософії Інтернету, де лише власник інформації вирішує, як нею розпоряджатись.

Тренди розвитку блокчейн-технологій

Поява блокчейну принесла певні зміни в життя суспільства — принаймні, в його цифрове життя. А розвиток технології буде сприяти подальшим трансформаціям нашої буденності.

Нові професії в сфері блокчейн

Сьогодні у блокчейн-індустрії працює вже понад 30 тисяч розробників. Тоді як попит на кваліфіковані кадри в рази вищий, а компанії готові платити високі зарплати. Все через швидкий розвиток сфери блокчейн, яка є складною по суті та потребує грамотних спеціалістів.

Революційна технологія блокчейн вже використовується в таких областях, як фінанси, охорона здоров'я, логістика, енергетика та інші. У майбутньому можна очікувати появи нових професій у блокчейн-індустрії. Вже зараз є попит на таких спеціалістів, як блокчейн-аналітик, блокчейн-розробник, блокчейн-маркетолог, блокчейн-юрист. Відповідно, бажаючим працювати в цій сфері потрібно буде десь здобувати необхідні знання.

Навчання блокчейн дисциплінам

Якщо говорити про США та ЄС, то там блокчейн як дисципліну вже декілька років викладають в таких відомих на весь світ університетах, як Гарвард, Оксфорд та Стенфорд. В Україні теж поступово робляться кроки до поширення знань про крипторинок: стартують різноманітні програми, присвячені блокчейн технологіям, та курси з криптограмотності. Зокрема, в 2022 році в Києво-Могилянській академії за співпраці з найбільшою європейською криптобіржею WhiteBIT стартувала перша в Україні та Східній Європі магістерська сертифікатна програма “Блокчейн технології”. Цілком вірогідно, що в майбутньому дисципліни з крипти та блокчейну будуть включені до шкільних програм.

Безпечні та зручні соціальні мережі

Однією з ключових переваг блокчейну для соціальних мереж є його децентралізоване управління. Це означає, що побудовані на блокчейні соцмережі не контролюються жодною центральною владою, тому є більш безпечними та прозорими.

Завдяки блокчейну користувач може створити один акаунт, прив'язаний до особистого криптогаманця, і заходити з ним на будь-яку соціальну платформу (або сайт), яка підтримує блокчейн. При цьому особисті дані будуть зберігатися в одному місці, а не контролюватися окремо серверами Facebook, Google тощо. Мобільність акаунтів зробить використання соціальних мереж більш зручним та безпечним для користувачів.

Резюме

Очевидно, що використання блокчейну відкриває людству нові можливості, які покращують якість життя. І замість того, щоб опиратися змінам, потрібно вже зараз ближче знайомитися з сучасною і перспективною технологією, яка здатна оптимізувати багато складних процесів.

Коментарі

0

Еще комментарии