0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Харків інноваційний: відомі і не тільки винаходи міста сучасних технологій

Головна /

Блог

/

Харків інноваційний: відомі і не тільки винаходи міста сучасних технологій

Харків інноваційний: відомі і не тільки винаходи міста сучасних технологій

12.12.2023

Макснет

1193

Харків завжди вважався містом, багатим на нові відкриття в галузях машинобудування, медицини, енергетики, технологій та багатьох інших. Тож ми вирішили більш детально поцікавитися, авторство яких винаходів належить харків'янам. І пропонуємо вашій увазі зібрані цікаві факти.

Винаходи в автомобільній сфері

Тут варто почати зі згадки про Харківський національний автомобільно-дорожній університет (ХНАДУ, раніше ХАДІ). Його навчально-науково-випробувальну лабораторію швидкісних автомобілів імені В.К.Нікітіна внесено до Державного реєстру наукових об’єктів, що становлять національне надбання. В середині ХХ сторіччя Володимир Костянтинович Нікітін обіймав посаду голови Лабораторії швидкісних автомобілів ХАДІ. А ще він був автогонщиком, автором світових рекордів та конструктором рекордних автомобілів “Харків”.

Загалом у ХНАДУ було створено 34 проєкти автомобілів, серед яких гоночні, спортивні, рекордно-перегонові та туристичні. Автомобілі брали участь у гонках Формули 3, світової серії Рено та інших престижних чемпіонатах. А спортсмени університету встановили 42 рекорди, 16 з яких перевищують світові досягнення.

Гоночний екомобіль

У 2016 році студенти ХНАДУ винайшли економічне пальне, лише 1 литр якого дозволяє подолати 570 кілометрів. А конструктори Харківського політеху на базі звичайного легковика створили екомобіль, який відрізняється безшумним стартом та низьким шумом під час руху. Транспортний засіб має суперконденсатор під капотом та 300-кілограмовий акумулятор, який заряджається при гальмуванні та їзді з гори.

Винаходи в галузі медицини

Харків’янам є, чим і ким пишатися і в медичній сфері.

Рідкий струменевий скальпель

У 2014 році вчені Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна та київського Національного авіаційного університету розробили рідкий струменевий скальпель. Зовні апарат нагадує бормашину зі стоматологічного кабінету з двома прикріпленими скальпелями більшого і меншого діаметру, які застосовують для операцій на внутрішніх органах людини (видалення метастазів пухлин з печінки, шлунку) та лікування абсцесів.

Унікальність винаходу полягає в тому, що під час операцій рідкий скальпель практично не пошкоджує судинну систему. Все завдяки технології, яка використовується в авіапромисловості: струмінь води під високим тиском видаляє нем’язову тканину, при цьому судини органу залишаються цілими. Це дозволяє мінімізувати втрати крові при хірургічних втручаннях, проводити операції удвічі швидше, ніж зазвичай, а також скоротити період післяопераційного відновлення пацієнтів.

Безкровний аналіз крові


Харківський вчений Анатолій Малихін втілив мрію тих, хто боїться уколів і проколів, — створив пристрій “Біопромінь”. Він дозволяє зробити аналіз крові безкровним. Для цього на певні ділянки тіла людини прикріплюються 5 датчиків, а в спеціальній комп’ютерній програмі вводяться дані пацієнта (вік, стать, зріст, вага, частота дихання і пульсу). І вже через 5 хвилин на екран комп'ютера виводиться 131 показник здоров'я. Винахід використовують в медичних клініках не тільки України, але й Чехії, Німеччини, Китаю, Саудівської Аравії, Єгипту, Мексики.

Винаходи у сфері технологій

Харків має великий потенціал для розвитку технологічної, в тому числі IT, сфери. Зокрема, за кількістю IT-компаній та IT-спеціалістів впевнено випереджає інші регіони України, поступаючись лише Києву. Тож недивно, що перша українська столиця може похвалитися винаходами і в сфері технологій.

Кіноапарат


“Але ж винахідниками кіноапарату вважаються брати Люм'єр!” — можете заперечити ви. Все так: саме вони у 1895 році в Парижі першими продемонстрували свій “Сінематограф” – апарат, який знімав і демонстрував короткометражне кіно. Але за два роки до винаходу братів Люм'єр схожий пристрій для знімання та демонстрації фільмів розробив Йосип Тимченко, уродженець Харківщини. Тут, у механічній майстерні Харківського університету, він і здобув свою освіту, а згодом переїхав до Одеси. У 1893 році в місті біля моря відбулася прем’єра перших у світі фільмів, які були зняті завдяки кінескопу, винайденому українцем Йосипом Тимченко. Однак відомими на весь світ стали саме французькі виробники фототехнічного обладнання.

Система GitLab

Це платформа для хостингу і спільної роботи над кодом, створена харківськими програмістами Дмитром Запорожцем та Валерієм Сизовим. Перша версія програми з'явилася в жовтні 2011 року, а в 2014 року GitLab було зареєстровано як компанію. Щодо самої програми, вона дозволяє спростити введення і зберігання вихідного коду проєктов “у хмарі”. Принцип простий: кожного разу, коли розробники вносять зміни до коду проєктів, ці зміни відображаються іншим учасникам. Інструмент особливо цікавий великим компаніям, де над кожним проєктом працює велика кількість розробників. Зараз GitLab використовують понад 1000 організацій, серед яких “SpaceX” Ілона Маска, “Alibaba”, “IBM” та ін.

Сподіваємося, що вам було цікаво дізнатися дещо нове про досягнення харків’ян та відкриття, зроблені поруч з вами. А про які відомі винаходи харківських земляків знаєте ви? Діліться в коментарях.

Коментарі

0

Еще комментарии