0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Кіберспорт: як відеоігри стали професією

Головна /

Блог

/

Кіберспорт: як відеоігри стали професією

Кіберспорт: як відеоігри стали професією

02.10.2023

Iнтернет

17140

Мабуть, перше, що спадає на думку більшості пересічних людей при слові “кіберспорт” — це ігри в “стрілялки” за комп'ютером. А насправді в наш час це досить потужна галузь сучасної цифрової індустрії, адже кіберспорт як окрема дисципліна навіть входить до навчальних програм деяких ВНЗів, а кількість робочих місць у цій сфері з кожним роком зростає. Нам самим стало цікаво розібратися, що взагалі таке цей “кіберспорт” та чому він набув такої популярності. І от якою інформацією можемо поділитися з вами.

Що таке кіберспорт

Такий вид активності як кіберспорт представляє собою змагання з відеоігор. Тобто професійний кіберспортсмен грає в обрану комп'ютерну дисципліну на турнірах і в разі успішного виступу заробляє гроші. А кібергравці, які при цьому виступають за певну організацію, отримують ще й заробітну плату залежно від своїх навичок та досвіду. Тому для високого заробітку геймеру важливо потрапити до хорошої організації. За таких умов річний дохід гравця може досягати сотень тисяч доларів.

Як і традиційні види спорту, сучасний кіберспорт буває двох видів: індивідуальний (кожен гравець грає сам за себе) та командний (між собою змагаються дві чи більше команд). Але другий тип все ж таки більш розповсюджений.

Найпопулярнішими серед сучасних кіберспортивних ігор вважаються:

  • Counter-Strike;
  • Dota 2;
  • League of Legends;
  • Overwatch;
  • FIFA;
  • StarСraft 2;
  • Hearthstone;
  • Fortnite.

Кіберспорт і класичні види спорту: схожість та відмінності

У класичних видів спорту та кіберспорту є дещо спільне: гравці-початківці, які прагнуть досягти успіху, потрібно тренуватися щодня, відточуючи свої навички. Як і звичайні спортсмени, геймери працюють по 8-12 годин на день, тільки не в залах або на стадіонах, а за комп'ютерами, тож посидючість для них — це must-have.

За словами самих представників комп'ютерної індустрії, від гравців тут теж вимагається цілеспрямованість, аналітичне мислення, розуміння побудови відповідної тактики і стратегії гри. І хоча самі ігри проходять в цифровому світі, кіберспортсменам також доводиться багато переміщуватися, адже місцями проведення турнірів є різні країни. На етапі підготовки до змагань учасників команд часто поселяють в одному місці, де вони старанно готуються до гри під керівництвом досвідчених аналітиків, стратегів на кшталт того, як звичайні спортсмени готуються до своїх матчів разом з тренерами. Різниця лише в тому, що брати участь доводиться у змаганнях не зі спортивних дисциплін, а з комп'ютерних.

На відміну від класичних видів спорту, які є досить консервативними, у кіберспорті все більш динамічно: тут постійно з'являються нові дисципліни, оновлюються формати і т.д. Тож любителям модифікацій точно не буде нудно. До того ж, конкуренція тут, мабуть, навіть вища.

Що стосується аудиторії кіберспорту, то вона теж зазнає змін із часом. Якщо раніше типовими геймерами були переважно хлопці підліткового віку, то зараз майже половина американських гравців — це жінки, середній вік яких 34 роки.


Ще однією особливістю такого виду діяльності є те, що відомі кіберспортсмени все ж таки більш приземлені люди, ніж зірки того ж футболу, баскетболу, тенісу або інших популярних видів спорту. Наблизитися до свого кумира з кіберспортивної арени можна, просто поспілкувавшись із ним через чат у стримі.

А ще на противагу класичним спортивним змаганням гасло “спорт поза політикою”, як виявилося, не завжди працює щодо учасників віртуальних ігор. Яскравий приклад — нещодавня дискваліфікація російських гравців з Чемпіонату Світу з Fortnite. “Epic Games”, компанія-розробник гри Fortnite, таким чином підтримала Україну, пославшись на санкції проти країни-агресора, введені після початку повномасштабної війни на нашій території.

Історія розвитку кіберспорту та його місце в світі

Сьогодні призові фонди в кіберспортивній індустрії можуть досягати від десятків тисяч доларів на міських турнірах до десятків мільйонів доларів на світових чемпіонатах. Розмір виграшу залежить від масштабів події та кількості залучених спонсорів. Наприклад, призовий фонд першого в історії турніру з популярної гри в Dota 2, проведений її розробником, компанією “Valve”, у Кельні 2011 року, склав $1,6 млн.

Але на етапі зародження кіберспорт був досить скромним явищем. Так, перший турнір з відеоігор було проведено 1972 року в одній з лабораторій Стенфордського університету. У змаганнях взяли участь лише 24 студенти, а переможець отримав підписку на журнал “Rolling Stone”.

Вагомого поштовху кіберспорту надало поширення Інтернету, завдяки чому змагання стали проводити на регулярній основі. А однією з перших країн, де кіберспорт був визнаний на законодавчому рівні, стала Південна Корея. Саме там наприкінці 2000-х років спостерігався справжній бум відвідування школярами та студентами інтернет-кафе з метою випробувати свої сили у відеоіграх.

В Європі однією з перших визначних подій в історії кіберспорту вважається турнір “Electronic Sport World Cup” (ESWC), проведений 2003 року в Парижі, з призовим фондом понад €150 тис. З того часу змагання ESWC стали щорічними, а участь у них беруть найкращі міжнародні команди.


Культура кіберспорту в Україні

Український кіберспорт почав зароджуватися в 90-х роках у звичайних комп’ютерних клубах. На початку 2000-х у нас стали з'являтися перші кіберспортивні організації. І лише у 2010-х кіберспорт у нашій країні виходить на новий рівень. Вважається, що розповсюдженню популярності посприяв вихід відомої багатьом гри “Counter Strike: Global Offensive”, яка досі залишається у фаворитах серед світових кіберспортивних дисциплін.

Офіційно ж кіберспорт в Україні визнали тільки у 2020 році. Сьогодні це не просто гра — це професійний вид спорту, який вимагає від гравців не тільки швидкості реакції, але й стратегічного мислення, координації та командної роботи. І на відміну від 90-х, вже не треба спеціально “бронювати” собі місце для гри в комп'ютерному клубі: достатньо мати ігровий ПК, щоб облаштувати собі гейм-зону вдома.

Серед українських команд і одиночних гравців є успішні та відомі на весь світ. Так, заснована у 2009 році організація “NaVi” виграла низку престижних міжнародних нагород, а у 2010 році стала переможцем у трьох основних турнірах з кіберспорту: “World Cyber Games”, “Intel Extreme Masters”, “Electronic Sports World Cup”. А ще через рік “NaVi” виграли турнір “The International” з Dota 2 та отримали мільйон доларів.

Великі кіберспортивні турніри в Україні теж проходять. Наприклад, історичною подією стало проведення взимку 2017 року в київській “Кіберспорт арені” першого в історії Minor по грі Dota 2. А вже навесні того ж року компанія “Valve” провела у нас великий турнір Major.

Резюме

Як бачите, кіберспорт є швидкозростаючою індустрією, яка приваблює талановитих гравців та мільйони глядачів по всьому світу. Тож не дивно, що він став популярним способом розваг і навіть способом заробітку для молоді, в тому числі й в Україні.

Коментарі

0

Еще комментарии