0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Один день у розумному місті

Головна /

Блог

/

Один день у розумному місті

Один день у розумному місті

09.05.2023

Iнтернет

16305

Давайте разом уявимо життя у світі, де балом правлять технології. Машини ще не захопили планету, але вже зробили життя набагато простішим і приємнішим.


Зранку Вас будять саморозсувні штори і повідомлення від гідрометцентра про те, що варто взяти парасольку, так як насувається невеликий шторм. Ви збираєтеся на роботу під музику і голосове відтворення повідомлень, які слідують за Вами з кімнати до кімнати.

Виходите з дому (на вулиці вже світло, а тому ліхтарі НЕ горять) і йдете на автобусну зупинку. Застосунок повідомляє, що автобус затримується на 2 хвилини і він приїздить на зупинку суворо о 8:22 замість 8:20. Оплачуєте автобус тим же застосунком, вибираючи одноразовий квиток або, якщо збираєтеся багато пересуватися, багаторазовий.


Коротко про криміногенну обстановку: в автобусі у якоїсь жінки крадуть гаманець, але зловмисника знаходять вже на наступній зупинці. Повідомлення про крадіжку було миттєво передано правоохоронцям, а відеозапис з камери всередині автобуса допоміг з'ясувати винуватця.

Чи варто казати, що Wi-Fi є в наземному і підземному транспорті, парках, магазинах, лікарнях, банках і всюди, де тільки можуть бувати мешканці міста? Ні? Тоді йдемо далі.


Діставшись до офісу, Ви входите до нього без пропускної картки, так як система розпізнавання облич дозволяє відмовитися від зайвого пластику в гаманці. В офісі комфортна температура і освітлення завдяки датчикам температури і освітленості, покази яких допомагають системі керувати опаленням і системою освітлювальних приладів.

В роботі немає паперу і зайвих ланок у взаємодії між співробітниками: все автоматизовано. Штучний інтелект і роботи замінили людей на одноманітній і фізично важкій роботі.


Ближче до обіду телефон нагадує про візит до дантиста. Медичні картки, аналізи та інші дані про пацієнтів оцифровані і зберігаються в доступності для будь-якого лікаря. Забудьте про проблему, коли Вам поставили круглу печатку замість трикутної. Після стоматолога Ви почуваєтеся не дуже і вирішуєте попрямувати додому. Безпілотне таксі підвозить Вас до будинку одночасно з хлопцем з доставки їжі, який привіз молочний коктейль і теплий суп (Вам же не можна жувати!).

Вдома вже набирається ванна і працює телевізор, повідомляючи останні новини. Відійшовши від «безболісних» стоматологічних процедур, Ви згадуєте, що для переїзду потрібно переоформити деякі документи і зробити пару довідок. Неохоче встаєте за планшетом і в спеціальному застосунку відмічаєте потрібні документи і миттєво отримуєте їх з цифровими підписами. Непогано, га?


Після вечері йдете викинути сміття. Проблема звалищ вирішена завдяки сортуванню, повторному використанню і застосуванню твердих відходів в енергетиці. Тепер більше 90% побутових і промислових відходів перероблюються.

Вийшовши на сходову клітку, Ви на секунду затримуєтесь, намагаючись обдурити датчик руху, який запалює світло тільки тоді, коли в приміщенні хтось є.

На вулиці згадується ранкове застереження гідрометцентру про зливу. Вона починається раптово і застає зненацька біля контейнера. Стрибаючи по калюжах, Ви подумуєте про те, що потрібно закрити вікна і підігріти квартиру. Добре, що розумним будинком можна керувати зі смартфону.

Повернувшись у теплу і суху квартиру, Вам залишається тільки заварити чай (чайник то вже закипів), загорнутися в теплий плід і подумати про те, як добре жити в ХХІ столітті.

Коментарі

0

Еще комментарии