0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Що відомо провайдеру про інтернет-користувачів

Головна /

Блог

/

Що відомо провайдеру про інтернет-користувачів

Що відомо провайдеру про інтернет-користувачів

16.10.2023

Iнтернет

18877

Чи можна у сучасну цифрову епоху розраховувати на повну конфіденційність своїх дій в Інтернеті? Очевидно, що ні. Адже не секрет, що дані про нас збирають з метою запуску реклами, проведення маркетингових досліджень тощо. Але чи про кожен наш крок стає відомо компанії, яка надає нам інтернет-послуги? Теж ні. Про те, яка інформація про користувачів насправді доступна провайдерам, Ви дізнаєтеся з цієї статті. У ній ми зібрали відповіді на найпопулярніші питання юзерів всесвітньої мережі з цієї теми.

Чи бачить інтернет-провайдер пошукові запити?

В Інтернеті всі запити користувачів спочатку потрапляють на сервер провайдера. Він їх обробляє та відправляє на сервери сайту, до якого звертається користувач. До статистики за певний період часу (тиждень, місяць, квартал, рік) потрапляють тільки відомості про те, що з боку користувача інтернет-послуг мали місце певні мережеві з'єднання. Але самі запити, які клієнт вводить у пошукову систему, провайдер може бачити виключно у вигляді адрес та записувати їх у лог.

Чи знає провайдер, які сайти Ви відвідуєте?

Можливості доступу провайдера до інформації про відвідані Вами веб-сайти залежать від типу підключення. Тут існує кілька варіантів: HTTP і HTTPS.

Якщо підключення відбувається через незахищений протокол HTTP, постачальнику інтернет-послуг доступна інформація такого характеру:

  • IP-адреса;
  • URL-адреси всіх сайтів, які Ви відвідуєте, включно з переходами по сторінках та діями на них;
  • логіни і паролі;
  • всі матеріали, які Ви розміщували на сайті.

Тобто з технічної точки зору провайдер може переглядати все, що Ви передаєте онлайн в незашифрованому вигляді.

Якщо Ви підключені через захищений протокол HTTPS (в адресному рядку таких сторінок відображається замочок), провайдеру відомі наступні дані:

  • IP-адреса;
  • URL-адреси сайтів, які Ви відвідуєте (внутрішні сторінки, на які Ви заходите, та Ваші дії на них в цьому випадку залишаються невідомі);
  • час, проведений на сайтах;
  • обсяг вхідного та вихідного трафіку;
  • кількість з'єднань.

Тож варто користуватися веб-ресурсами з захищеним з'єднанням або додатково використовувати VPN-підключення. Щоправда, від рекламних кампаній таким чином все одно не сховатися. Тому після відвідування сайтів, що продають, реклама про товари або послуги, які ми переглядали, “наздоганяє” нас на інших сайтах.

Яка інформація доступна провайдеру при використанні VPN, Tor або proxy?


Якщо Ви користуєтесь сервісом VPN (віртуальною приватною мережею), інформація про вхідний та вихідний трафік із внутрішніх мереж (домашніх або корпоративних) залишається зашифрованою. Інтернет-провайдер бачить тільки факт підключення до VPN-сервера, номери портів (Вашого та VPN), час здійснення з'єднання та обсяг переданих даних.

Але тут варто зазначити, що багато користувачів віддають перевагу безкоштовним сервісам VPN, а вони мають свої недоліки. Зокрема, при підключенні до них може суттєво знизитися швидкість з’єднання з Інтернетом. Також деякі сервіси можуть містити шкідливі програми, вбудовані в застосунки. Тому, якщо Ви все ж таки користуєтесь VPN-сервісами, обирайте надійні варіанти.

При використанні proxy-сервера — так би мовити “лайт версії” VPN — провайдер бачить тільки з'єднання з деяким сервером. Ваша IP-адреса в цьому випадку прихована.

Щодо Tor-браузера: Ваш постачальник інтернет-послуг фіксує факт його використання. Але побачити, які саме сайти Ви при цьому відвідуєте, він не здатен.

Чи відомі інтернет-провайдеру MAC-адреси пристроїв?

МАС-адреса дозволяє зрозуміти, з якого конкретно пристрою (ПК, ноутбуку, смартфону, планшету) було здійснено вхід на веб-ресурс. Оскільки МАС-адреса є складовою протоколу Ethernet і необхідна для його роботи, в межах локальної мережі інтернет-провайдер бачить її. Саме через цей унікальний ідентифікатор здійснюється прив’язка обладнання до користувача.

Чи знає провайдер, які відео Ви дивитесь на YouTube?

Постачальник інтернет-послуг бачить, що Ви дивитесь, тільки у вигляді обсягу трафіку (ці дані потрібні для статистики). Ваші уподобання щодо відеоконтенту залишаються для провайдера загадкою.

Якщо заходити на сайти в режимі інкогніто, чи можна приховати свої дії?

Увімкнувши режим інкогніто, Ви отримуєте певний рівень конфіденційності. В цьому випадку браузер не буде зберігати файли cookie, введені логіни і паролі, історію відвідувань та інші дані з сайтів. Але IP-адреса, обсяг трафіку та інша інформація, яка доступна при звичайному відвідуванні, буде відома провайдеру.

Чи бачить постачальник інтернет-послуг завантажені Вами файли?

Обсяг переданого трафіку, IP-адреса джерела та призначення, номери портів — це те, що провайдер може подивитися. Але що конкретно Ви завантажуєте залишається невідомим. Це цілком відповідальність кожного з користувачів Інтернету.

Особисте та ділове листування: чи має доступ до нього провайдер?

Не турбуйтеся: завдяки тому, що сучасні месенджери та соцмережі використовують шифрування, провайдер не бачить зміст надісланих та отриманих повідомлень, опублікованих Вами постів та сторіс.

Чи доступні інтернет-провайдеру номер Вашої банківської картки та CVV?


Здійснюючи платежі в інтернет-магазинах та інші фінансові операції з використанням своїх банківських карток, можете не хвилюватися за “перехоплення” їхніх номерів або CVV провайдером. Він не дізнається конфіденційні дані, адже платіжні системи ретельно стежать за безпекою транзакцій.

Можемо зробити висновок, що збирати “досьє” про Вашу активність в Інтернеті провайдеру точно не потрібно. До того ж це вимагає фінансових витрат з його боку. Так що, допоки Ви не вчинили протиправних дій в онлайн-просторі, інформація про Ваш серфінг в мережі цікава переважно з точки зору збирання статистики. Але майте на увазі, що за офіційним запитом правоохоронних органів провайдер може надати доступні йому дані про Вашу взаємодію з інтернет-мережею.

Коментарі

1

Лика

24.10.2023

Дякую, дуже цікава інфа

Еще комментарии