0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Стандарт Wi-Fi 7 офіційно запущено. Коли очікувати в Україні?

Головна /

Блог

/

Стандарт Wi-Fi 7 офіційно запущено. Коли очікувати в Україні?

Стандарт Wi-Fi 7 офіційно запущено. Коли очікувати в Україні?

28.01.2024

Iнтернет

1883

8 січня 2024 року на виставці CES 2024 було офіційно оголошено про запуск Wi-Fi 7 (IEEE 802.11be). За прогнозами Wi-Fi Alliance — організації, яка об'єднує виробників комп’ютерної техніки та бездротових пристроїв — цього ж року офіційна підтримка Wi-Fi 7 з'явиться на смартфонах, ПК, ноутбуках, маршрутизаторах та іншому обладнанні. Ми вирішили порівняти останню версію Wi-Fi з попередніми та розібратися, чи варто українцям поспішати з придбанням пристроїв, сумісних з цим протоколом зв'язку.

Порівняння Wi-Fi 7 з попередніми версіями

Завдяки функції Multi-Link Operation (MLO), притаманній стандарту Wi-Fi 7, з'єднання розподіляються за трьома діапазонами частот (2,4 ГГц, 5 ГГц і 6 ГГц). Порівняно з діапазоном 6 ГГц у Wi-Fi 6, діапазон 6 ГГц у Wi-Fi 7 вдвічі збільшує пропускну здатність мережі, завдяки чому забезпечується прискорення її роботи і стабільність зв'язку при підключенні до неї великої кількості девайсів.

Також технологія Wi-Fi 7 забезпечує максимальну швидкість передачі даних близько 40 Гбіт/с, що в 4 рази перевищує можливості Wi-Fi 6. Але тут варто зазначити, що в домашніх умовах Ви не отримаєте такий показник, оскільки це ідеальний лабораторний максимум. Та все ж при застосуванні Wi-Fi 7 загальне зростання швидкості буде помітним, особливо якщо всі Ваші пристрої підтримуватимуть новий стандарт.

Wi-Fi 7 забезпечує ширшу смугу пропускання каналу – 320 МГц порівняно зі 160 МГц при використанні Wi-Fi 5, 6 або 6E. Це дозволяє суттєво збільшити реальну швидкість завантаження даних і пропускну здатність.

На відміну від Wi-Fi 6/6E, які працюють з модуляцією 1024-QAM, покоління Wi-Fi 7 використовує модуляцію 4096-QAM. Це дозволяє кожному символу передавати не 10 біт, а 12 біт, і забезпечує на 20% вищу швидкість передачі даних.


Завдяки функції багатоканальних операцій (MLO) пристрої здатні обмінюватися даними в кількох діапазонах частот одночасно, що суттєво збільшує обсяг їх обробки, зменшує затримку між пристроями, підвищує надійність та ефективність навіть у щільних мережах (на стадіонах, у коворкінгах тощо).

У версіях Wi-Fi 6/6E при використанні будь-якої частини великого високошвидкісного каналу іншим пристроєм увесь канал стає недоступним, тому необхідно використовувати інший канал. Wi-Fi 7 дозволяє вирішити цю проблему, призначивши кілька RU одному користувачеві (Multi-RU) та об’єднавши їх для підвищення ефективності передачі.

Кількість просторових потоків у Wi-Fi 7 дорівнює 16, що вдвічі більше, ніж у Wi-Fi 6. Завдяки 16 х 16 MU-MIMO кожен пристрій має достатню пропускну здатність для безперебійної роботи.

Варто зазначити, що оскільки швидкість Wi-Fi 7 залежить від Вашого підключення до Інтернету, визначити кількісне збільшення цього показника порівняно з Wi-Fi 6/6E не завжди легко. Проте загалом стандарт здатен забезпечити помітно швидший доступ до Інтернету.

Чи варто вже переходити на пристрої з підтримкою Wi-Fi 7?


На думку експертів, з впровадженням технології Wi-Fi 7 стануть доступними такі можливості використання, як робота з потоковими трансляціями, віртуальною/доповненою/розширеною реальністю, іммерсивним 3D-навчанням, електронними іграми та ін. Згідно заяви Wi-Fi Alliance, специфікація Wi-Fi 7 буде завершена до кінця першого кварталу 2024 року, що дозволить розгортати мережу та інтегрувати відповідне обладнання.

Безперечно, завдяки своїм технічним характеристикам 7-е покоління Wi-Fi має низку переваг перед попередніми. Але оскільки новий стандарт тільки запущено, наразі не варто поспішати купувати пристрої, здатні підтримувати Wi-Fi 7. До того ж вони тільки з'являються на ринку і поки їх небагато (зокрема, це адаптери для ПК і маршрутизатори T-Link, Netgear, Eero), адже виробникам потрібен час, щоб детально розібратися в особливостях останнього стандарту.

Тож для домашнього використання Вам поки цілком підійде маршрутизатор з підтримкою Wi-Fi 6. Але якщо Ви все одно збираєтесь оновити своє обладнання на те, що відповідає технології майбутнього, можете придивитися до пристроїв, сумісних з Wi-Fi 7. Великим компаніям і підприємствам варто дочекатися появи повністю сертифікованих пристроїв, здатних працювати на “специфічних” частотах.

Коментарі

0

Еще комментарии