0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Як правильно обтиснути конектор RJ-45?

Головна /

Блог

/

Як правильно обтиснути конектор RJ-45?

Як правильно обтиснути конектор RJ-45?

23.02.2024

Iнтернет

1395

Коли потрібно підключити окремі пристрої до локальної мережі або підтягнути конектор, якщо він розбовтався, виникає необхідність зробити патч-корд крученої пари. І з цим завданням цілком реально вопратися самостійно.

Патч-кордом називається відрізок кабеля, який складається з кручених пар ізольованих провідників і з двох кінців обтиснутий конекторами. Далі ми розповідаємо, як правильно обтиснути конектором кручену пару та як обтиснути конектор без інструмента в домашніх умовах.

Як обтиснути кручену пару за допомогою інструменту

Для того, щоб обтиснути дроти, Вам знадобляться:
  • Мережевий 8-жильний LAN-кабель необхідної довжини, краще з невеликим запасом.
  • Конектори (для обтискання одного кабеля достатньо двох конекторів RJ45).
  • Спеціальний інструмент для обтискання кабеля (кримпер).

Є два методи обтискання мережевого кабеля:

  • Прямий. Це найпоширеніший варіант, який використовується для з'єднання різних пристроїв в різному поєднанні: роутера або комутатора з комп'ютером, телевізора з роутером і т.д. Прямий метод передбачає однакове розташування дротів в контактах обох конекторів.

    Виконати пряме обтискання крученої пари можна по одному з двох існуючих стандартів: Т568А або Т568В. На кольори обтискання мережевого кабеля можна подивитися на схемах нижче.


  • Перехресний (кросовер). Цей метод підійде в тому разі, якщо за допомогою кабеля потрібно з'єднати однотипні пристрої: два комп'ютери, два роутери тощо. При перехресному варіанті використовуються кольори розпінування крученої пари як при безпосередньому підключенні, а на іншому кінці пари кольорів міняються місцями.

Отже, вибираєте потрібний Вам варіант обтискання LAN дроту — і можна братися за справу:

  1. Перш за все потрібно зняти з кабеля верхню ізоляцію. Для цього надріжте її, відступивши близько 2 см від початку кабеля. За допомогою кримпера встановіть кабель в спеціальний отвір і, прокручуючи кримпер навколо кабеля, зробіть потрібний обріз. Після чого стягніть білу ізоляцію з кабеля.

  2. Тепер перед Вами 4 пари дротів (8 жил) і нитка, яку можна обрізати за непотрібністю.

  3. Розкрутіть 4 пари дротів так, щоб вони були по одному. Після чого затисніть їх пальцями і розставте в потрібному порядку, який залежить від типу кабеля.

  4. Якщо дроти вийшли надто довгими, їх можна ще раз трохи обрізати.


  5. Потім повільно й акуратно введіть дроти у конектор, кожну жилу у свій отвір. Переконайтеся, що всі жили правильно підключені до конектора, після чого вставте його до кримпера і стисніть рукоять.

Готово. Щоб перевірити, чи вдалося Вам обтиснути конектор RJ45 належним чином, підключіть патч-корд у відповідне місце. Якщо всі пристрої запрацювали — вітаємо, Ви впоралися із завданням.

Як обтиснути конектор викруткою

Є й інший спосіб обтиснути конектор — без інструмента, з використанням звичайної викрутки з плоским жалом. Також для роботи Вам знадобиться ніж.

  1. Спочатку розпряміть і розплетіть дроти, а також зберіть “пакет” відповідно до схеми. Перш ніж заводити дроти до конектора, обріжте їх на потрібну довжину за допомогою ножа.


  2. Заведіть кінці дротів до конектора.

  3. Тепер закріпіть фіксуючу планку біля хвостовика конектора, щоб кабель не випав з нього під час роботи.

  4. Наступним кроком потрібно вперти конектор в жорстку основу, після чого жалом викрутки натиснути на фіксатор (тільки обережно, щоб не зламати пластикову засувку на конекторі).

  5. В результаті правильно виконаних дій планка переміщається вниз і фіксується в нижньому положенні.

  6. Далі можна братися за обтискання контактів. Спочатку забезпечте упор конектора в жорстку основу і за допомогою викрутки послідовно просаджуйте контакти вниз. Потім приставте викрутку до металевого контакту і обережно посуньте його вниз до упору так, щоб він пробив ізоляцію дрота і трохи вдавився в нього. Те ж саме зробіть з усіма 8-ма контактами.

  7. Перевірте, чи всі контакти притиснуті до упору на одному рівні.

  8. Таким же чином потрібно обтиснути мережевий конектор на іншому боці.

Обтискання конектора за допомогою викрутки є складнішим за варіант з використанням спеціального інструменту. Але цим способом варто скористатися, коли перший недоступний. Навіть якщо з першого разу і не вийде ідеально, з практикою все вдасться.

Коментарі

3

Володимир

20.03.2024

Корисно. За зрозумілі схеми розпіновки окреме велике дякую !

Макснет

20.03.2024

Дякуємо, Володимире, за вашу оцінку та коментар.

Тарас

02.03.2024

все так, але є відчуття, що автор, маючи в наявності обжимний інструмент, викруткою так користувався дуже мало, або зовсім ні. так, як показано, незручно притискати крайні контакти - коннктор перевертається. а от якщо його покласти у щелепи пасатижів так, щоб хвіст провалився, то коннктор буде лежати стабільно.

Дмитро

02.03.2024

Супер! Мені дуже сподобалась інформація, про те що можна обтиснути викруткою взагалі не знав)

Еще комментарии