0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

8 кроків до стабільного та швидкого сигналу Wi-Fi

Головна /

Блог

/

8 кроків до стабільного та швидкого сигналу Wi-Fi

8 кроків до стабільного та швидкого сигналу Wi-Fi

01.11.2022

Iнтернет

19132

Помічали, наскільки швидше йде завантаження об'ємних файлів, якщо використовувати мережевий кабель замість бездротового підключення? Сьогодні ми розкажемо, які фактори впливають на швидкість з'єднання, і що потрібно зробити, щоб домогтися якісного сигналу Wi-Fi.

Чому це важливо

Коли сторінки в Інтернеті завантажуються недостатньо швидко, винуватцем часто «призначають» провайдера, підкріплюючи своє невдоволення показниками швидкості, отриманими з сервісів на кшталт Speed test. Дійсно, фактичні цифри можуть серйозно відрізнятися від заявлених у тарифі, але тільки якщо при перевірці використовувалося бездротове з'єднання.

І винний у цьому, скоріше, роутер та його власник. Не вірите? Вставьте мережевий кабель в ноутбук і перевірте швидкість ще раз.

Що впливає на якість сигналу

Для довідки. Слова «роутер» і «маршрутизатор» використовуються для позначення одного пристрою.

Більшою мірою робота мережі залежить від маршрутизатора: його моделі, кількості та потужності антен. Також важливі прошивка і налаштування роутера.

Другий суттєвий фактор, здатний вплинути на Wi-Fi з’єднання, — розташування роутера, його близькість до відображаючих та поглинаючих поверхонь. Мікрохвильові печі і Bluetooth-пристрої працюють на частоті 2,4 ГГц (наприклад, бездротові навушники, миші), що може вплинути на якість Wi-Fi сигналу.

З іншого боку, «гальмувати» завантаження можуть налаштування приймального пристрою.

Якщо Ви хочете покращити якість з'єднання і не готові до серйозних фінансових витрат, що мають на увазі покупку нового роутера, Вам стануть у нагоді наші поради.

Кроки до стабільно гарного з'єднання

  1. Правильне розташування. Виберіть для роутера точку, рівновіддалену від робочих місць в будинку. Не розташовуйте пристрій на навантаженій стіні, бетон має високий коефіцієнт поглинання, тому сигнал за стіною буде сильно затухати.

  2. Усунення перешкод на шляху сигналу. Важливо знати, з чого зроблені перегородки між кімнатами. Додаткова оббивка гіпсокартоном погіршує сигнал, а арматура в бетонних стінах майже повністю його пригнічує. Саме тому краще, щоб між роутером і основним робочим місцем не було стін. Також не рекомендується встановлювати роутер поруч із дзеркалом і металевими поверхнями. Ефект відображення тягне багатопроменеве розповсюдження сигналу, це спотворює діаграму спрямованості антени і викликає перешкоди у приймачі.

  3. Повторювач сигналу. Багато роутерів можуть працювати в режимі повторювача сигналу. Якщо в будинку багато кімнат і рівномірний сигнал не вдається створити в силу архітектурних особливостей приміщення, скористайтеся репітером. Цей простий в налаштуванні пристрій компактних розмірів, який працює від мережі 220 В. Повторювач приймає та відтворює прийнятий сигнал у вихідному вигляді. Для ввімкнення в мережу знадобиться ввести тільки ім’я Wi-Fi і пароль.

  4. Зміна каналу роутера. Такий варіант підійде мешканцям багатоквартирних будинків, де в зоні прийому одночасно виявляються 10-20 мереж. Всі вони здійснюють мовлення на близьких частотах, тому «перебивають» один одного. Щоб змінити частоту, потрібно змінити канал.

    Тут знадобиться спеціальна програма Free Wi-Fi Scanner (або подібна) для перевірки завантаженостей каналів шляхом сканування найближчих мереж. Після відкриття програми на екран виводиться список мереж і номери каналів, на яких вони здійснюють мовлення.


    Знайдіть найменш завантажений і вкажіть його в налаштуваннях безпровідної мережі свого роутера.

    Для цього зайдіть у налаштування роутера, ввиберіть розділ «Wireless Settings»(1) («Бездротова мережа»). Знайдіть пункт «Channel» (2) («Канал») і виставте значення, отримане в результаті аналізу даних сканера.


  5. Перехід на новий стандарт. Сучасні мережеві пристрої підтримують групу стандартів 802.11 (найрозповсюдженіші — a/b/g/n). Якщо до роутеру не підключаються пристрої, які підтримують тільки застарілі стандарти, рекомендується перевести мережу у швидкісний режим роботи 802.11n. Це робиться в тій же вкладці налаштувань роутера, де змінюється канал. В пункті «Mode» (3) («Режим») виставте значення «11n only».

  6. Перевірка кількості підключень до мережі. Швидкість підключення помітно знижується, якщо до роутеру одночасно підключається багато пристроїв, особливо, якщо йде завантаження файлів. Подивитися кількість підключень також можна в налаштуваннях бездротової мережі, у вкладці «Статистика» (або «Активна сесія»). Тут з’явиться список MAC-адрес активних підключень. Потрібно співставити кількість пристроїв в цьому списку з кількістю Ваших девайсів, якщо воно не співпадає, слід змінити пароль, або обмежити доступ конкретній адресі нахабного сусіда. Про те, як впізнати свою MAC-адресу, щоб випадково не заблокувати власний пристрій читайте тут.


  7. Оновлення прошивки старого/покупка нового маршрутизатора. Якщо описані дії не допомагають, можливо, Ваш роутер просто не справляється з покладеними на нього функціями. Спробуйте пошукати в Інтернеті прошивку для своєї моделі та встановити її відповідно до інструкцій. Купуйте новий маршрутизатор, тільки якщо точно впевнені, що покращити якість сигналу нинішнього пристрою не є можливим.

Розповсюджені помилки

У спробах покращити швидкість передачі, люди припускаються однакових промахів. Чому набір помилок стандартний? Елементарно! Саме ці дії для покращення сигналу Wi-Fi пишуть на сайтах з топу видачі пошукових систем. Радимо перевіряти рекомендації перед їхнім виконанням і не довіряти будь-якій інформації. Отже, ніколи не робіть наступне:

  • не намагайтеся поміняти діаграму спрямованості антени за допомогою фольги, бляшаних банок та інших саморобних екранів, так Ви отримаєте тільки шкідливий ефект відображення;
  • не виставляйте в налаштуваннях маршрутизатора потужність антени на максимум. Для збільшення зони покриття важливий високий коефіцієнт посилення, а потужність самої антени не повинна бути вище рівня найслабшого пристрою користувача;
  • якщо роутер дводіапазонний, не вимикайте трансляцію мережі 2,4 ГГц, не переконавшись, що всі Ваші Wi-Fi пристрої підтримують стандарт 5 ГГц, і навпаки.

Висновки

Навіть безнадійний роутер можна змусити якісно роздавати сигнал. Дотримуючись нашої простої інструкції, Ви зможете підняти продуктивність роботи пристрою і домогтися підвищення швидкості. Якщо після виконання рекомендацій відчутної різниці Ви не помітите, ймовірно, Ваш маршрутизатор застарів і пора підбирати новий.

Коментарі

0

Еще комментарии