0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

VPN: особливості роботи та функції, про які Ви не знали

Головна /

Блог

/

VPN: особливості роботи та функції, про які Ви не знали

VPN: особливості роботи та функції, про які Ви не знали

14.11.2022

Iнтернет

18092

Коли Ви чуєте про VPN, то напевно думаєте, що це програма для обхода заблокованих ресурсів. Насправді, це лише мала частина можливостей технології, а основним завданням є забезпечення безпеки даних користувачів в Інтернеті. Цікаво? Давайте спробуємо розібратися, що таке VPN, і коли його використання стає необхідним.

Як це працює

Абревіатура VPN розшифровується як «Virtual Privat Network» і перекладається як «віртуальна приватна мережа». Це збірна назва групи технологій, що накладає на інтернет-з'єднання користувача нове, захищене.

Кожен комп’ютер, підключений до мережі, має власну IP-адресу. В ній закладена інформація про місцезнаходження пристрою. Сервіси VPN замінюють поточну IP-адресу комп'ютера на адресу іншого регіону. Всі дані, отримані та відправлені користувачем при активному VPN з'єднанні, передаються в канал зв'язку в зашифрованому вигляді, що забезпечує повну конфіденційність та безпеку.

Для чого це потрібно

Технологія з'явилася вже через кілька років після популяризації Інтернету, її первісною функцією було забезпечення безпеки мереж великих підприємств. За час існування змінювались типи шифрування, збільшувалась швидкість роботи.

Сьогодні на базі технології VPN реалізовують:

  1. Безпечний віддалений доступ до інформації зашифрованим каналом.
    Це актуально для організацій, що обробляють і пересилають інформацію з обмеженим доступом. Якщо співробітникам потрібно переслати дані в інший підрозділ, звичайною електронною поштою користуватися небезпечно.
  2. Захист інформації при підключенні до відкритих мереж.
    Якщо Ви не втрачаєте можливість користуватися сусідським Wi-Fi і підключаєтесь до мереж у закладах, не дивуйтесь крадіжці даних. Здійснюючи покупки онлайн, використовуйте VPN, щоб захистити реквізити своєї банківської карти.
  3. Вільний серфінг і отримання бонусів.
    Низка сайтів обмежує доступ до свого контенту для мешканців певних регіонів (помічали на YouTube напис «Це відео не доступно для перегляду у Вашому регіоні»?). Існують і сервіси, які надають особливі привілеї мешканцям різних країн. VPN буде відповідним варіантом для обох ситуацій.
  4. Перегляд телепередач.
    Жителі Америки та Великобританії можуть дивитися телевізор у режимі онлайн через Інтернет. Хочете першим побачити серію улюбленого серіалу по BBC? Тоді Вам не обійтися без британського ip.

Переваги використання. Найкращі сервіси

Якщо Ви користуєтесь відкритими мережами і часто робите покупки в інтернет-магазинах, вводіть логіни і паролі на різних сервісах — Вам потрібен VPN. Це зручний вихід, якщо Ви хочете убезпечити дані, що передаються, в особистих цілях або по роботі. Технологія незамінна і для тих, кому потрібен доступ до мережі в повному об'ємі.

На основі VPN сьогодні пишуть браузери або розширення для них, також постійно з'являються спеціальні програми. Для особистих цілей достатньо безкоштовних розширень для браузера (Touch VPN, VPN Opera). Якщо технологія використовується компанією в цілях конфіденційності, краще оформити платну підписку на популярний сервіс (The Safety, Trust VPN, Hotspot Sield).

Вже задаєтеся питанням «навіщо платити»? Причин декілька:

  • обмеження трафіку;
  • можливість вибрати країну, адресу якої буде присвоєно;
  • якість шифрування даних;
  • швидкість передачі даних;
  • стабільність підключення.

Якщо конфіденційність, безпека і свобода дій — Ваші актуальні цілі, VPN буде незамінним помічником у Вашому комп'ютері та смартфоні.

Коли VPN использовать не рекомендуется. Трохи про недоліки

Блокування популярних ресурсів спричинило масове розповсюдження сервісів VPN серед українських користувачів. В перший місяць після набрання чинності заборони компанія Kantar TNS Cmeter провела маркетингове дослідження, яке показало, що 4 млн людей встановили собі застосунок і програми для обходу заборони. Сучасні дослідження Factum Group показують, що в середині лютого 2018 року використовувати VPN продовжили всього 39% українців.

Інший поганий приклад використання сервісів — порушення трудової угоди на роботі. Багато роботодавців блокують доступ до популярних соціальних мереж, Youtube та розважальних порталів у робочий час. Винахідливі співробітники встановлюють VPN і порушують умови політики компанії.

Швидкість — суттєвий недолік технології. Включаючи безкоштовний варіант, користувач згадує, яким був інтернет у 2008 році або ще раніше. Якщо Ви не готові по декілька хвилин очікувати завантаження сторінки, спитайте себе: «А чи варта гра свічок»

Рекомендації

Якщо Ви збираєтесь організувати діяльність підприємства з територіально рознесеними підрозділами — використання якісного VPN порекомендує Вам будь-який спеціаліст у сфері інформаційної безпеки. Також вважається корисним захист з'єднання при підключенні до відкритого Wi-Fi.

Що стосується використання VPN для спілкування з рідними та друзями, вибирати, звісно, Вам. Але все ж варто спробувати перейти на інші соціальні мережі або месенджери. Ми вважаємо, що маючи можливість вибирати, краще надати перевагу іншій платформі для спілкування. Це дозволить Вам завжди залишатися на зв'язку та зберегти колишню швидкість з'єднання.

Як користуватися VPN на прикладі Hotspot Shield

Hotspot Shield — одне з найпопулярніших VPN розширень для браузера, яке має безкоштовну та розширену версію. Щоб додати його в Google Chrome, перейдіть за посиланням.

На сторінці, що відкриється, натисніть на кнопку «Встановити».

Після встановлення Ви переходите на стартову сторінку і можете починати користуватися сервісом.

Щоб почати роботу, клікніть по значку програми в правому верхньому куті вікна, натисніть «Далі» на банері. Після цього натисніть на кнопку запуску. Все готово! В пункті «Перегляд з» можна вибрати будь-яку із запропонованих країн. Крім шифрування даних і нової IP-адреси, Ви отримали захист від шкідливих програм і блокування настирливої реклами.

Коментарі

0

Еще комментарии