0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Все, що потрібно знати про IP-адресу

Головна /

Блог

/

Все, що потрібно знати про IP-адресу

Все, що потрібно знати про IP-адресу

03.12.2022

Iнтернет

46049

Ви коли-небудь чули погрозу «Я вирахую тебе за IP»? IP-адреса дійсно містить інформацію про перебування підключеного пристрою, але «вирахувати» когось пересічний користувач не зможе. А от знати свою IP-адресу в деяких випадках просто необхідно. І якщо Ви читаєте цю статтю, то скоріш за все, вже задавалися таким питанням. Тому давайте розбиратися, що ж таке IP-адреса, для чого вона потрібна і як її дізнатись.

Що таке IP-адреса

IP-адреса (Internet protocol address) — унікальна адреса пристрою, підключеного до Інтернету. Він представляє собою комбінацію з 4 чисел від 0 до 255, розділених точками, а його наявність дозволяє передавати і приймати інформацію між вузлами мережі. За аналогією з поштовою адресою, комбінація чисел IP-адреси несе інформацію про місце розташування пристрою.

Не подумайте, що можна відстежувати людей за IP як у кіно: звужуючи коло пошуку до пари квадратних метрів і бачачи, в якій точці приміщення зараз знаходиться власник пристрою. Насправді за IP-адресою можна звузити пошук тільки до провайдера. Сьогодні існує низка сайтів, на яких можна здійснити подібну операцію.

Тільки провайдер, що закріплює адреси за своїми користувачами, може визначити абонента за IP. Якщо застосовується сіра адресація, IP курсують між абонентами, тому відстежити конкретного користувача не вдасться зовсім.

Види адрес

Сьогодні існують дві версії протоколів: IPv4 та IPv6. Версія 6 прийшла на зміну версії 4, коли адрес, що призначаються, просто перестало вистачати. на відміну від IPv4, адреса IPv6 представляє собою вісім чотиризначних чисел, записаних в шістнадцятирічній системі числення. Адреси такого виду просто не можуть закінчитися (на кожного жителя землі припадає по кілька сотень мільйонів IP). Однак далеко не всі сайти працюють на IPv6. В зв'язку з нестачею адрес IPv4 з'явився поділ на статичні та динамічні адреси.

Статична (зовнішня, реальна або біла) адреса унікальна в мережі і видається тільки одному вузлу. При роз’єднанні та повторному підключенні до Інтернету, IP-адреса абонента залишається незмінною. Маючи таку адресу, можна робити з комп’ютера сервер, до якого буде легко підключитися ззовні.

Деякі провайдери не мають достатньої кількості зарезервованих IP-адрес, щоб давати кожному абоненту унікальну. Тоді використовуються динамічні (сірі) адреси. Такі IP-адреси пристроїв постійно переходять від одного до іншого, змінюючись при перепідключенні.

Звернть увагу! При налаштуванні роутера в пункті «Тип з'єднання» зазвичай радять вказувати «Динамічний IP». Це не означає, що у Вас буде сіра адреса, це означає тільки те, що Ви не будете призначати її вручну, а автоматично отримаєте від провайдера.

Думаєте, що ці питання для Вас не суттєві? Помиляєтесь. Уявіть, що буде, якщо сьогодні Вам дали адресу, яка вчора використовувалася, наприклад, для злому сайту уряду. Навряд чи Вам сподобається такий розвиток подій. Саме тому мати постійну адресу безпечніше.

Як подивитись свою адресу

Є два способи дізнатись актуальну IP-адресу комп'ютера:

  1. Через властивості поточного підключення. Клікніть правою кнопкою миші (ПКМ) по значку підключення до Інтернету на панелі задач і натисніть на пункт «Параметри мережі Інтернет» (або «Центр управління мережами і загальним доступом» для Win7).


    В лівій частині нового вікна виберіть пункт «Ethernet» і «Налаштування параметрів адаптера» (або «Зміна параметрів адаптера» для Win7).


    У новому вікні мережевих підключень натисніть ПКМ на значку підключення Ethernet і виберіть пункт «Стан».


    У вікні стану підключення натисніть на кнопку «Відомості..». У новому вікні потрібно знайти рядок «Адреса IPv4». Навпроти нього буде вказана IP-адреса Вашого комп’ютера в мережі.


  2. Простіше і швидше подивитися адресу через командний рядок. Викликається він комбінацією клавіш Win+R або через меню «Пуск» і пошуку за запитом «Виконати». У рядок «Відкрити» вписати команду «cmd» і натиснути «ОК».


    Далі в новому вікні слід вписати «ipconfig /all».


    У списку, що відкриється, знайти рядок «IPv4 адреса», його вміст є потрібною адресою.


    Все готово! Щоб закріпити отримані навички та ознайомитися з процесом максимально наочно, радимо подивитися наш відеоролик.

  3. Ледь не забули найпростіший спосіб!

  4. Найшвидший варіант доступний тим, хто в момент пошуку має робоче підключення до Інтернету. Можна скористатися одним із сайтів, що відстежують адреси, наприклад, 2ip.ua. Після переходу за цим посиланням користувач миттєво бачить свою адресу, місто і назву провайдера.

На додачу варто відзначити наступне: коли ПК підключений через WI-FI роутер, у властивостях ПК буде відображатися саме сіра IP-адреса, видана роутером. У такій ситуації видану провайдером IP-адресу потрібно подивитися в налаштуваннях роутера, а саме: в статусі Інтернет або WAN.

Якщо IP-адреса в статусі роутера не співпадає з тією, яку Ви бачите на сайті 2ip.ua, то скоріш за все провайдер видав Вам сірий IP. Такі сірі IP частіше за все починаються на 10.х.х.х,192.168.х.х. або 172.16.х.х.

Коментарі

0

Еще комментарии