0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Навіщо потрібна MAC-адреса, як її дізнатися та змінити

Головна /

Блог

/

Навіщо потрібна MAC-адреса, як її дізнатися та змінити

Навіщо потрібна MAC-адреса, як її дізнатися та змінити

16.08.2022

Iнтернет

79729

Порада «Просто зміни MAC-адресу сам» викликає у Вас питальний вираз обличчя? Насправді це дуже нескладна процедура, яка робиться за лічені хвилини. Розберімося, що таке MAC-адреса, навіщо вона потрібна і коли її варто міняти.

Що це таке

MAC-адреса є унікальним цифровим ідентифікатором пристрою, який має вихід у мережу. Її надають мережевій карті при виготовленні, тому це адреса карти, а не всього комп’ютера.

Коли провайдер підключає нового користувача, він закріплює його MAC-адресу в системі та постачає трафік згідно з встановленим пакетом саме на неї. Наша компанія також працює за цим принципом, прописуючи адресу в договорі. Якщо цю інформацію було втрачено абонентом, він може уточнити дані в сервісно-інформаційному центрі.

Прив'язка до MAC-адреси потрібна для побудови мережі та стане в пригоді, якщо якась жадібна людина захоче скористатися інтернетом сусіда. Вона може відключити його кабель із комутатора на даху (або відрізати перед квартирою), спробувати перенаправити трафік у свій пристрій, але з цього нічого не вийде через конфлікт адрес.

Коли потрібно дізнатися свою MAC-адресу

Існує кілька ситуацій, коли потрібно дізнатися чи змінити свій унікальний ідентифікатор:

  1. При додаванні та зміні підключеного до Інтернету пристрою.
    Наприклад, Ваш мережевий кабель спочатку підключався до одного стаціонарного комп'ютера, а тепер з'явився інший. Ви можете користуватися Інтернетом з одного або кількох пристроїв по черзі без підключення маршрутизатора (роутера). Тоді буде логічно змінити MAC нової мережевої карти на такий же, як у старій.
  2. Якщо до Інтернету під'єднано комп'ютер та роутер.
    Коли потрібно завантажити великий файл, зручніше дістати кабель з роутера та вставити у комп'ютер. Це зумовлено тим, що з'єднання, що забезпечується домашнім роутером, програє за швидкістю та стабільністю дротовому. Для того, щоб можна було швидко перемикатися між пристроями, потрібно, щоб вони мали однакову MAC-адресу.
  3. Якщо потрібно організувати фільтрацію за MAC-адресами.
    У налаштуваннях роутера можна вказати перелік адрес, з якими пристрої можуть підключатися до Інтернету.
  4. Після перевстановлення Windows.

Як дізнатися

Щоб дізнатися унікальний ідентифікатор, натисніть правою кнопкою миші на значку інтернет-з'єднання в правій частині панелі завдань (може бути значок дротового та бездротового з'єднання). У списку виберіть «Відкрити параметри мережі та Інтернет» або «Центр керування мережами та спільним доступом» для різних версій Windows.


Далі відкриється вікно, в якому потрібно буде знайти «Зміна (налаштування) параметрів адаптера».


На наступній сторінці потрібно буде натиснути правою кнопкою миші на значку з'єднання Ethernet та вибрати пункт «Властивості».


У новому вікні підведіть курсор миші до рядка під написом "Підключення через". Після цього з'явиться вікно з MAC-адресою мережевої карти.


Як змінити

Якщо потрібно змінити MAC, біля напису «Підключення через» натисніть на кнопку «Налаштувати».


Відкриється нове вікно, де потрібно буде знайти вкладку «Додатково». Ви побачите перелік, виберете з нього пункт «Мережева адреса» або «Network address». Збоку переліку є поле, позначене порожнім кружечком та словом «Значення». Потрібно активувати цю позицію та ввести нове значення MAC-адреси у порожнє поле. Після натискання на кнопку «ОК» адресу мережевої картки буде змінено.


Переглянути MAC-адресу комп'ютера можна ще простіше, відкривши через меню «Пуск» службу «Виконати» (або через комбінацію клавіш Win+R). Ви побачите вікно, у вільне поле якого слід вписати команду cmd та натиснути «ОК».


Відкриється нове поле чорного кольору, де слід вписати команду: ipconfig /all.


Відкриється великий перелік різних параметрів, у якому потрібно знайти рядок «Фізична адреса» для розділу бездротової мережі, якщо до роутера Ви підключені через Wi-Fi, і для розділу Ethernet, якщо по мережевому кабелю. Навпроти напису «Фізична адреса» вказано потрібну Вам інформацію.


Як бачите, переглянути та змінити MAC-адресу зовсім не складно, в гіршому випадку це займе у Вас 5 хвилин. На відео нижче ми детально показуємо, як виконувати пошук та зміну MAC адреси.

Якщо Ви придбали новий пристрій, що підключається до мережі, і не змогли впоратися зі зміною адреси, зателефонуйте в наш сервісно-інформаційний центр. Наш технічний спеціаліст допоможе перенаправити трафік на новий пристрій.

Коментарі

0

Еще комментарии