0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Правила побудови домашньої мережі

Головна /

Блог

/

Правила побудови домашньої мережі

Правила побудови домашньої мережі

30.03.2023

Iнтернет

18070

Зазвичай домашні мережі складаються з одного маршрутизатора та кількох підключених до нього пристроїв. Коли з'являється необхідність розширювати мережу, не всі користувачі справляються з тим, щоб правильно підібрати мережеві пристрої і організувати їхню взаємодію. Давайте розберемося, як правильно будувати домашню мережу.

Типи передачі сигналу

Для стабільного сигналу в одно-дво кімнатних квартирах цілком достатньо правильно розташованого і налаштованого роутера. У власників будинків великої площі з кількома поверхами і безліччю пристроїв, що підключаються, так просто побудувати мережу не вдасться. Якщо необхідно забезпечити покриттям велику площу, потрібно використовувати бездротову (WLAN), дротову (LAN) і Powerline технології передачі сигналу. Обов'язково вибирати топологію «зірка», щоб кожен пристрій було підключено до мережі напряму.


Організація дротової мережі

Якщо Ви збираєтесь підключати Інтернет або міняти тариф, краще за все буде зупинитися на гігабітному пакеті. Така швидкість з’єднання задовольнить потреби всіх пристроїв, що підключаються, а слово «очікування» залишиться в минулому.

Як вибрати кабель

Звертайте увагу на маркування кабелю, який використовують для підключення і яким Ви з’єднуєте мережеві пристрої. Потрібно, щоб це була восьмижильна вита пара. Також добре, якщо кабель буде екранованим. Дізнатись технічні характеристики можна за маркуванням. До найбільш розповсюджених типів витої пари належать:

  • UPT (unshielded twisted pair) — неекранована вита пара;
  • FTP (foiled twisted pair) — вита пара з загальним екраном з фольги;
  • FFTP (foiled twisted pair) — вита пара з загальним екраном з фольги та екраном з фольги для кожної пари.

Зазвичай після перерахованих абревіатур ставиться кількість пар (наприклад, 4PR: 4 пари або 8 жил). Замість цього може ставитись категорія кабелю. Найрозповсюдженіші — cat 5, cat 5e, cat 6. Якщо хочете високу швидкість, Вам потрібен 5e і вище. Детальніше про мережеві кабелі читайте в нашій статті.


Вибір мережевих пристроїв

Якщо Ви розгортаєте домашню мережу, до якої буде підключатися багато пристроїв (кілька комп'ютерів, домашній сервер, телевізор, медіаплеєр, приставка і т.д.), Вам може не вистачити портів в роутері. В такій ситуації використовуйте комутатор.

Такі девайси можуть бути розраховані на домашні та офісні мережі, від цього залежить кількість портів і можливості комутаторів.

Майте на увазі, що порти мережевих пристроїв також можуть бути розраховані на різні швидкості з'єднання. Тому уважно читайте інструкції і під’єднуйте до гігабітних портів те, що повинно взаємодіяти максимально швидко (наприклад, комп'ютер і мережеве сховище).

Розгортання бездротової мережі

Ключовий елемент — маршрутизатор або роутер. Вибираючи пристрій, звертайте увагу на стандарт, на якому він працює. Найшвидший і найсучасніший — 802.11ax. Пристрої з підтримкою цього стандарту є, але всі вони належать до преміум сегменту. Найпопулярнішим стандартом на текущий момент залишається 802.11ac. Якщо Ви переходите або плануєте перейти на гігабітний Інтернет і хочете отримати високу швидкість як по мережевому кабелю, так і в бездротовій мережі, Вам потрібна модель з підтримкою цього стандарту. Однак будьте уважні: діапазон робочих частот — 5 ГГц, його підтримують не всі приймальні антени гаджетів. Тому не радимо викидати старий роутер, який працює в діапазоні частот 2 ГГц, краще з'єднати його з новим.

Встановити з'єднання можна, використовуючи мережевий кабель (LAN порт нового роутера потрібно з'єднати з WAN портом старого і виставити режим «Точка доступу»). Таким чином Ви можете розширити зону покриття Wi-Fi. При цьому пристрої, які не підтримують новий стандарт, а також ті, яким не потрібна висока швидкість (розумна побутова техніка), підключайте до старого роутера.


Коли потрібен Powerline

Щоб не перетворювати будинок на царство дротів, можна скористатися технологією Powerline. Вона передбачає передачу мережевих даних через лінії електропередачі.

Наприклад, якщо Ваш роутер стоїть на другому поверсі, а кабінет з комп'ютером — на першому, можна підключити LAN-кабель від роутера до Powerline адаптера і вставити його в розетку. Другий адаптер потрібно підключити до розетки на другому поверсі і під’єднати до нього мережевий кабель, що йде до компьютера. Далі потрібно з'єднати пристрої (натиснути та утримувати кнопку «Pair» після підключення в розетку), щоб створити зашифрований канал. Обов'язкова умова: обидві розетки повинні належати до одного розподільчого щита.

Такий варіант дозволить не свердлити стіни і не вскривати плінтуси. Крім зовнішнього вигляду, це практично, вірогідність пошкодження короткого кабеля від розетки до пристрою значно менше, ніж довгого (особливо якщо у Вас є діти і тварини).


Powerline буде швидше, ніж Wi-Fi, так як електричному сигналу не страшні перешкоди, що негативно впливають на бездротове з'єднання. З іншого боку, на Powerline будуть згубно позначатися поля, створювані потужними електроприладами (компресор холодильника, мікрохвильовка).

Також технологію Powerline можна використовувати для розширення бездротового покриття. В цьому разі один з адаптерів буде оснащений антеною Wi-Fi.


Висновок

Правильна комбінація і розташування мережевих пристроїв дозволять забезпечити стабільну швидкість по всьому будинку та підключити всі наявні гаджети. Домашня мережа прискорює та спрощує процес обміну даними. Для неї достатньо однієї точки підключення, що виділяється провайдером. А якщо доповнити обладнання мережевим сховищем, можна:

  • створити ціле медіа-середовище;
  • розвернути власну хмару;
  • мати доступ до своїх файлів з будь-якого пристрою в будь-якій точці світу.

Коментарі

0

Еще комментарии