0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Вплив сигналу Wi-Fi на здоров'я людини. Міфи та реальність

Головна /

Блог

/

Вплив сигналу Wi-Fi на здоров'я людини. Міфи та реальність

Вплив сигналу Wi-Fi на здоров'я людини. Міфи та реальність

04.10.2022

Iнтернет

48007

З самого початку розповсюдження технології і донині знаходяться люди, які стверджують, що Wi-Fi — це дуже шкідливо та небезпечно. Одні кажуть, що вона викликає рак, інші — що збої в роботі репродуктивної системи, треті — що захворювання мозку. Поки ці люди визначаються, давайте розберемося, наскільки дійсно шкідливо користуватися Wi-Fi.

Як працює Wi-Fi. Несколько слів про технологію

Технологія Wi-Fi (сьогодні термін не розшифровується, але початково назва задумувалась як скорочення від Wireless Fidelity) з’явилася в австралійській столиці Канберрі в 1998 році на базі лабораторії радіоастрономії. В рамках даного типу зв'язку інформація перетворюється в радіосигнал і передається в ефір за допомогою антени.

Wi-Fi має на увазі взаємодію точки доступу (роутера) і клієнтів (ноутбук, планшет, телефон). Канал передачі даних повинен бути зашифрований (пароль при авторизації в мережі) для захисту даних підключених користувачів. За допомогою точок доступу можна розгортати і розширювати мережу без прокладання кабелю, тим самим мінімізуючи витрати. Клієнти не прив’язані до одного місця дротами, а до мережі може підключатися безліч пристроїв різного типу.

Сьогодні бездротові мережі повністю увійшли в життя людини, Wi-Fi є в усіх закладах громадського харчування, торгових і розважальних центрах. Більше того, Інтернет для відвідувачів тепер все частіше передбачений в медичних, освітніх та адміністративних закладах.

Тим не менше, безліч дорослих людей сьогодні абсолютно впевнена в тому, що всюдисущі бездротові мережі завдають шкоди здоров’ю. Цьому сприяють нерозуміння принципу роботи технології та різні «страшилки», які часто зустрічаються в друкованих ЗМІ. По суті Wi-Fi нічим не відрізняється від звичайного радіомовлення. Ви ж не вважаєте радіо шкідливим?

Про потужність випромінювання

Назвати точний рівень потужності випромінювання сигналу Wi-Fi ніяк не можна, так як це залежить від моделі мережевого пристрою. В характеристиках будь-якого роутера вказана потужність передавача, а в налаштуваннях пристрою її можна змінювати.

Середня потужність роутера не перевищує 100 мВт (0,1 Вт). Для порівняння, максимальна потужність випромінювання мобільного телефону — 2 Вт (середня — 1 Вт). Домашній радіотелефон у режимі розмови «фонить» на 0,5-0,9 Вт. Увімкнена мікрохвильовка виробляє близько 800 Вт, що у 800 000 разів більше сигналу роутера.

Ніяке з перерахованих випромінювань не вважається небезпечним для організму, якщо дотримані умови експлуатації (збережена герметичність мікрохвильової печі, людина не ковтає телефон та не спить, маючи навколо себе 100 роутерів, що працюють на повну потужність).

Справедливості заради, варто відзначити, що технології всього 20 років і, можливо, наслідки її присутності у повсякденному житті ще не проявилися.

Мінімізація впливу хвиль

Якщо Ви як і раніше побоюєтесь, що електромагнітне та радіовипромінювання впливають на Вас так само, як погана екологія, куріння, вживання нездорової їжі та пасивний спосіб життя, не розташовуйте роутер поблизу спального місця та не притуляйте до себе прийомний пристрій (наприклад, не лежіть з ноутбуком на животі).

Wi-Fi хвилі є найбільш слабкими з усіх можливих випромінювань, які щоденно оточують нас. Вони не завдають шкоди здоров'ю — це було неодноразово доведено вченими різних країн світу.

Довести цю думку до старшого покоління може виявитися складно, однак постарайтеся зробити все можливе, щоб Ваші близькі не стали жертвами шахраїв. Сьогодні в Інтернеті можна відшукати диво-наліпки, які, нібито, «знешкоджують» випромінювання електроприладів. Радимо донести до батьків, що ті, хто говорить про шкоду одних пристроїв, просто хочуть продати Вам інші. Будьте здорові і не вірте всьому, що пишуть!

Коментарі

1

Cyril

06.05.2023

У меня wi-fi в спальне, не знаю, на сколько сильно он излучает, но он противно пищит на уровне ультразвука, поэтому ложась спать я его отключаю. Стал нормально высыпаться.

DM

05.06.2023

Есть такое, это скорее вопрос ко всем электро приборам, у меня иногда и сетевой фильтр фонит, помогает временное отключение.

Дмитрий

12.06.2023

Пищать может БП к роутеру. Очень частое явление.

Еще комментарии