0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Web TV, IPTV, DVB-C та аналогове кабельне ТБ: як вибрати

Головна /

Блог

/

Web TV, IPTV, DVB-C та аналогове кабельне ТБ: як вибрати

Web TV, IPTV, DVB-C та аналогове кабельне ТБ: як вибрати

19.03.2023

Телебачення

42065

З появою сучасних технологій прийому-передачі телевізійного сигналу все частіше виникає питання — як зрозуміти, який тип ТБ підійде саме Вам? В цій статті ми опишемо основні особливості технологій, зробимо акценти на важливих глядачу характеристиках і дамо рекомендації щодо вибору.

Класифікація

В залежності від типу даних, що передаються, виділяють аналогове, цифрове, IPTV телебачення, а за способом мовлення ТБ буває ефірним, кабельним і супутниковим.

Сьогодні на зміну аналоговому ефірному телебаченню, яке передбачало передачу сигналу від потужних телевізійних веж на прийомні антени абонентів, прийшло цифрове ефірне ТБ. Однак кількість каналів обмежена, до того ж потрібна і антена, і додаткова цифрова Т2 приставка.

Кабельне телебачення передбачає передачу сигналу по коаксіальному кабелю або оптоволокну. Сигнали телеканалів передаються на прийомне обладнання компанії-кабельного оператора, далі вони кодуються і в цифровому чи аналоговому вигляді надходять до абонентів. Перелік каналів обмежується кількістю частот (максимум 70: одна частота – один телеканал), зате є тематичні та рейтингові.

IPTV є сучасним стандартом інтерактивного телебачення за протоколом Інтернет (IP). Відрізняється високою роздільною здатністю зображення, найширшим вибором програм та інтерактивністю. Зазвичай IPTV підключається через роутер і спеціальний плеєр, який ще називають тюнером, приставкою або STB (set-top box).

Web TV є різновидом інтерактивного ТБ і дозволяє дивитися телебачення через Інтернет. Одна з основних особливостей його роботи — відсутність потреби проведення окремого кабеля від обладнання провайдера до телевізора. Наприклад, щоб скористатися послугою Web TV від компанії «Макснет», Вам достатньо завантажити програму «WEB TV» в Google Play або App Store.

Таким чином Ви отримуєте високоякісне інтернет-телебачення впродовж кількох хвилин, користуватися яким можна буде не тільки на телевізорі, але й на інших пристроях, які підтримують iOS або Android. При цьому керувати послугою теж дуже легко, адже це можна робити прямо в смартфоні.

Щоб користуватися послугою Web TV, необхідно мати приставку або телевізор на ОС Android вище 5-ої версії (або iOS). Якщо у Вас Smart TV, який підтримує встановлення застосунків з Google Play, додатково купувати приставку не потрібно. В іншому випадку знадобиться медіаплеєр (приставка, set top box) на Android.

Супутникове телебачення — технологія, за якої сигнал надходить до абонента з супутника, що обертається на геостаціонарній орбіті Землі. Для даного типу мовлення також потрібна прийомна антена і спеціальний ресивер.

Для того, щоб дивитись цифрове телебачення, потрібно мати телевізор з такою можливістю або придбавати спеціальне обладнання — тюнер.

Телебачення
Ефірне Кабельне IPTV Супутникове Web TV
- аналогове (-) - аналогове (-) Цифрове (+)
- цифрове (+) - цифрове (+)

+ — додаткове обладнання потрібно;
– — додаткового обладнання не потрібно.

Про переваги та недоліки

Давайте порівняємо чотири технології: аналогове кабельне телебачення, цифрове кабельне (DVB-C), IPTV і Web TV.

Аналогове кабельне телебачення

Найвибагливіший у встановленні формат телебачення: у квартиру потрібно просто завести коаксіальний кабель від вибраного провайдера і вставити його в телевізор. Технологія має наступні переваги перед ефірним ТБ, яке відійшло в минуле:

  • підвищена якість зображення;
  • збільшена перешкодозахищеність, відсутність проблем прийому, пов’язаних з висотною забудовою в місті;
  • збільшений набір каналів (до 70);
  • не потрібне додаткове обладнання, буде працювати без перетворювачів навіть на старих телевізорах;
  • можливість підключити декілька точок телевізійних екранів від одного кабеля.

До недоліків технології належать:

  • аналогова форма сигналу все ще передбачає невеликі викривлення та перешкоди;
  • якість зображення може відставати від «цифрової картинки»;
  • обмежений набір каналів, відсутність додаткових тематичних пакетів.

Цифрове кабельне (DVB-C) ТБ

Більш сучасний формат, для підключення якого необхідно підвести до телевізора коаксіальний кабель, встановити (за необхідності) тюнер і модуль умовного доступу для розкодування каналів. Кількість каналів варіюється. До переваг технології належать:

  • велика кількість каналів, можливість підключати додаткові пакети;
  • можливість використовувати паралельно з аналоговим КТБ;
  • відмінна якість цифрового зображення;
  • ніяких антен і перешкод.

Технологію DVB-C критикують за наступні недоліки:

  • в більшості випадків потрібне додаткове обладнання;
  • якщо телевізорів кілька, обладнання буде потрібно для кожного;
  • відсутність інтерактивності.

IPTV

Дана технологія реалізована на базі протоколу Інтернета, однак її не слід плутати з інтернет-телебаченням. Для підключення потрібно мати підведений до квартири мережевий кабель, роутер і ресивер або телевізор з підтримкою Smart-TV. Головні переваги:

  • максимально чітке зображення у форматі HD;
  • якщо підключати декілька телевізорів до потужного роутера, можна не побоюватися за погіршення якості послуги;
  • інтерактивність технології (можна дивитися відео за запитом, курси валют і погоду);
  • максимум доступних каналів.

Є й недоліки:

  • якщо не працює Інтернет, не працює і телебачення;
  • якщо у телевізора є тільки композитний вхід, доведеться купувати дороге обладнання для прийому і обробки сигналу.

По суті, IPTV і DVB-C відрізняються виключно способом передачі даних, а їх роздільна здатність і кодеки (пристрої, що перетворюють сигнал) — однакові.

Web TV

Основна функція телебачення такого формату полягає у здатності відображати web-сторінки. За допомогою блоку Web TV Ваш телевізор перетворюється на web-браузер.

Порівняно зі стандартним телебаченням, онлайн-ТБ має наступні переваги:

  • просте і недороге підключення до Інтернету;
  • можливість підключити декілька пристроїв (комп'ютер, планшет та ін.)
  • можливість призупиняти перегляд програм, після чого поновлювати або завершувати його;
  • можливість вкладати захоплені з телепередач кадри з накладеним на них звуком в електронні повідомлення.

Але є у Web TV й недоліки:

  • відсутність доступу до телебачення без інтернет-з'єднання;
  • неможливість завантажувати і запускати програми, а також користуватися багатьма іншими сервісами не Web-формату (наприклад, Telnet, FTP);
  • неможливість побачити більшу частину сторінки без прокручування через невелику роздільну здатність.

Основні переваги будь-якого ТБ від провайдера:

  • власне антенне поле, яке забезпечує прийом телеканалів з усіх супутників з максимально можливим набором телеканалів;
  • професійне підстроювання антенного поля за щорічної сонячної інтерференції;
  • офіційне співробітництво провайдера з телеканалами дозволяє продовжувати перегляд каналів в разі їх кодування.

На що орієнтуватися при виборі

В першу чергу, рішення залежить від району, в якому Ви проживаєте. Якщо за містом, вибір, однозначно, варто робити на користь супутникового телебачення, яке не залежить від зони покриття провайдерів або веж ефірного мовлення.

Мешканцям квартир на останньому поверсі висотки можна заощадити, вибравши ефірне мовлення. Для ефірного цифрового все одно потрібно додаткове обладнання (ресивер або САМ-модуль). При цьому набір каналів буде невеликий.

Якщо Ви живете у багатоквартирному або приватному будинку в межах міста і не хочете обмежуватися парою десятків ефірних каналів, потрібно виходити з особистих уподобань. В разі, коли у квартиру вже заведений коаксіальний кабель, краще вибрати DVB-C. Бажаючі заощадити на обладнанні для підключення можуть вибирати кабельне аналогове ТБ.

Нарешті, якщо ТБ кабель не підведений, а Вам і не потрібні зайві дроти в стінах, виберіть IPTV. Достатньо мати мережевий кабель і можливість провайдера надати Вам таку послугу. Так Ви отримаєте точну кольоропередачу, високу роздільну здатність і можливість дивитися що завгодно будь-якими мовами.

Останній і часто вирішальний фактор при виборі — вартість підключення і щомісячна абонплата. Порівнювати ціни ми не беремося. Але нагадуємо, що компанія «Макснет» пропонує абонентам підключити пакет телебачення «Базовий», а також додатково тематичні пакети спортивної, розважальної та пізнавальної тематики. Ми турбуємося про якість і різноманіття контенту, що поставляється, щоб кожен наш абонент мав можливість знайти те, що цікаве саме йому.

Коментарі

0

Еще комментарии