0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Правильне харчування, гігієна та інші особливості догляду за комп’ютером

Головна /

Блог

/

Правильне харчування, гігієна та інші особливості догляду за комп’ютером

Правильне харчування, гігієна та інші особливості догляду за комп’ютером

19.04.2023

Пристрої

16941

Пройшло багато років відтоді, як комп’ютери і ноутбуки стали невід’ємною частиною життя людини вдома і на роботі. Однак, багато користувачів досі ігнорують очевидні, але важливі правила догляду за комп’ютером, а потім нарікають на несправності. Ми сподіваємося, що Ви не з таких, але, про всяк випадок, нагадуємо, що слід і чого не слід робити з Вашим пристроєм.

1. Вмикання в мережу

Перепади напруги, різке відключення живлення, імпульсні та високочастотні перешкоди можуть призвести до виходу з ладу компонентів системного блоку. Дуже важливо захистити комп’ютер від негативного впливу.

Якщо Ви спостерігаєте стрибки напруги в домашній мережі нечасто, для безпеки вистачить мережевого фільтра. Він пригнічує перешкоди і згладжує невеликі стрибки напруги. Деякі моделі обладнані запобіжником, який знеструмлює підключені пристрої в разі великого стрибка.


Користувачам, які спостерігають стрибки в мережі, знадобиться стабілізатор напруги. Його використовують не тільки вдома, але й в офісах і на виробництві. Стабілізатор вирівнює напругу, утримуючи її у встановлених межах. В разі виникнення стрибка, амплітуда якого вища за дозволену, пристрій автоматично вимикається. Стабілізатор відрізняється від мережевого фільтра більш високим рівнем надійності, при цьому до нього можна підключати декілька комп’ютерів.


Тим, кому важливо встигнути виконати низку дій до того, як комп’ютер вимкнеться через перепади в мережі, потрібне джерело безперебійного живлення (ДБЖ). Воно представляє собою стабілізатор напруги, обладнаний акумулятором. Сучасні безперебійники забезпечують комп’ютеру в районі пів години автономної роботи.


Крім того, не забувайте вимикати комп’ютер і стежте за станом проводки у своєму будинку чи квартирі.

2. Підключайте периферію правильно

Намагайтеся під’єднувати до увімкненого комп’ютера тільки навушники/колонки, мікрофон, будь-які USB девайси. Інші роз’єми рекомендується використовувати, попередньо вимкнувши комп’ютер.

3. Не штовхайте системний блок, не бийте нікого ноутбуком

Якщо Ви ще використовуєте жорсткий диск, рекомендується не переставляти комп’ютер в увімкненому стані, уникати різких коливань корпусу. Що стосується ноутбука, його теж не потрібно наражати на різкі механічні впливи. Це може викликати втрату даних жорсткого диска. В разі невдачі відновити втрачену інформацію можна буде спробувати за допомогою спеціальних програм.

4. Сон — це добре!

Вимикання і вмикання пристрою передбачає перехідні процеси. Не рекомендується наражати на них комп’ютер занадто часто, тому не вимикайте його, якщо відходите ненадовго. Повірте, в режимі очікування він не споживить тижневу норму електрики. Якщо Ви вимикаєте комп’ютер і відразу ж хочете його увімкнути, рекомендується почекати пару хвилин до завершення перехідних процесів.

5. Нікуди без свіжого повітря

Вибираючи місце для встановлення системного блоку, потурбуйтеся про повітряні зазори між ним, стінами та іншими предметами. Особливо це стосується стінок з вентиляційними отворами. Без належного забору повітря для охолодження процесора він може перегрітися і вийти з ладу.

6. Чистота всередині і зовні

Раз на півроку слід розбирати системний блок і чистити його від пилу, що накопичився. В основному він заважає охолодженню, але іноді стає причиною виникнення статичного заряду. Таке явище призводить до виходу з ладу компонентів. Для очищення системника від пилу використовуйте пилосос без щітки на малій потужності, а для важкодоступних місць — пензлик.
Не забувайте протирати пил і зовні. Для монітора використовуйте спеціальні серветки і рідину.


7. Їжте на відстані

Сподіваємося, що нагадувати Вам, що прийом їжі перед комп’ютером — погана ідея, не потрібно. Особливо небезпечно це для власників ноутбуків. Потрапляння рідини в клавіатуру комп’ютера не так страшно, як якщо Ви виллєте ранкову каву в ноутбук. Крихти, які потрапляють всередину корпусу, теж можуть стати проблемою.


8. Пожалійте батарею

Ця інформація знадобиться власникам ноутбуків. Сучасні акумулятори ноутбуків — літій-іонні. Їхній термін служби визначає кількість циклів розряджання-заряджання і період експлуатації. Таким батареям шкодить повне розряджання акумулятора, тому не рекомендується доводити ноутбук до автоматичного відключення. Також немає сенсу витягати з нього батарею на час роботи від мережі: по-перше, Ви залишите комп’ютер без захисту від стрибків напруги, а по-друге, навіть не підключений акумулятор поступово зношується.

Рекомендації дуже прості, виконувати їх буде просто і не витратно, особливо порівняно з покупкою нових компонентів замість тих, що вийшли з ладу через помилки. Також не забувайте, що важливий захист не тільки апаратної частини комп’ютера, але і програмної. Не відкривайте підозрілі листи, не завантажуйте файли, у походженні яких Ви не впевнені. Використовуйте антивірусну програму, генеруйте складні паролі і ретельно обмірковуйте «пропозиції на мільйон» в Інтернеті.

Коментарі

0

Еще комментарии