0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Що насправді не можна робити в грозу

Головна /

Блог

/

Що насправді не можна робити в грозу

Що насправді не можна робити в грозу

26.10.2022

Iнтернет

24264

Якщо Ви смієтеся над людьми, які в грозу бігають від однієї розетки до іншої, висмикуючи вилки, а самі продовжуєте сидіти в Інтернеті за комп’ютером, у нас для Вас погані новини. Ігнорувати заходи безпеки, про які ми сьогодні поговоримо, можна тільки в тому випадку, якщо Ви давно хотіли влаштувати пожежу в домі або поміняти всі електроприлади.

Грозу називають одним з найкрасивіших і найнебезпечніших природних явищ. Вчені сходяться на думці, що удари блискавки утворюються в хмарах за рахунок тертя крапель води та крижинок. Це явище можна порівняти з утворенням статичної напруги, яке ми можемо спостерігати після розчісування волосся, тільки в мільйони разів потужніше.


Гроза та цифри

Напруга розряду блискавки складає десятки мільйонів вольт.
Струм — до півмільйона ампер.
Температура — до 30 тисяч градусів.
Щоденно на Землю обрушується близько 8 мільйонів блискавок.
Ймовірність точкового ураження блискавкою для людини — 1 до 600 000.

В чому небезпека

В більшості випадків можна пояснити, чому блискавка потрапила в певну точку. Розряд йде шляхом найменшого опору, вибираючи місце, де зарядженим часткам буде легше за все розповсюджуватися. Тому під удар потрапляють, в першу чергу, будівлі та дерева, що стоять окремо. Вкрай рідко зустрічаються випадки, за яких місце розряду носить випадковий характер.

Наслідком грози зазвичай виявляється наведена напруга в мережі, що виникає при розряді блискавки на невеликій відстані. Величина цієї напруги залежить від потужності удару та довжини кабелю. Щоб запобігти впливу стрибків в мережі на електроприлади, рекомендується використовувати спеціальне обладнання — грозозахист. Він буває двох типів:

  • грозозахист мереж LAN (діодні мости для захисту Ethernet портів);
  • захист високочастотного тракту безпровідного обладнання (якщо для організації каналів зв'язку використовується антена).

Якщо блискавка потрапила в лінію електропередач (ЛЕП), напруга може на частку секунди зрости до мільйону вольт. Від такого стрибка не захистить жоден пристрій, тому слід вимикати прилади з розетки.

Гроза та мережеве обладнання

Мережеві пристрої «страждають» у грозу не менше, ніж інші електроприлади. Небезпека загрожує девайсам, підключеним по крученій парі (оптоволокно не містить матеріалів, що проводять струм). Грозозахист мереж Інтернет передбачає:

  1. Встановлення блискавковідведень поблизу обладнання, розміщеного за межами будівлі. Мережевий пристрій заземлюється та з'єднується з блискавковідведенням.
  2. Обладнання вхідних і вихідних з будинку кабелів спеціальними захисними пристроями. Їх встановлюють у розриви кабелю, в разі стрибку в мережі більше 6 В дроти будуть замкнуті на землю. Тому дуже важливо, щоб заземлення було виконано відповідно до прийнятих стандартів.

Міським жителям варто бути обережними з несумлінними провайдерами. Вони цілком можуть прокласти мережевий кабель по фасаду, попередньо намотавши його на громовідведення. Прокладання крученої пари по фасаду суттєво збільшує ризик виведення з ладу мережевого обладнання в разі грози, тому якщо Ваш провайдер ігнорує техніку безпеки, наполегливо рекомендуємо використовувати грозозахист. Пристрій слід підключити на обох кінцях кабелю, який необхідно захистити від наведень.

Компанія «Макснет» дбає про безпеку абонентів та їхнього обладнання, тому прокладання кабелю ведеться суворо за правилами, використовуються комутатори з вбудованим захистом, а всі магістральні лінії побудовані за допомогою оптоволокна.


Розумні запобіжні заходи

Щоб уберегти себе і побутову техніку, дотримуйтесь простих правил:

  • якщо гроза близько (проміжок між спалахом і громом менше 5 секунд), вимкніть всі електроприлади від мережі;
  • від’єднайте мережевий кабель від роутера або комп’ютера;
  • якщо Ви користуєтесь телевізійною антеною, від’єднайте і її;
  • якщо мережевий кабель у Вашу квартиру підведений поза будівлею, обзаведіться грозозахистом;
  • придбайте стабілізатор напруги;
  • закривайте всі вікна, тільки якщо Ви дуже забобонна або невдачлива людина, кульова блискавка вкрай вибіркова (і навіть точно не доведена наукою).

Існує думка, що мобільний телефон може притягнути блискавку на людину, що говорить, тому гаджет потрібно вимикати. Це неодноразово перевірялось і жодного разу не було підтверджено. Потужності випромінювання мобільного телефону не вистачає, щоб викликати на себе заряд.

Якщо Ви вийдете у грозу в поле з телефоном в руках, ймовірність удару блискавкою буде такою ж, як якщо б Ви несли газету зі статтею про необхідність вимикати мобільний. Єдина небезпека полягає в тому, що при потраплянні блискавки телефон поведе себе як будь-який металевий предмет і залишить опіки на руках та голові.

Ноутбук і поготів не стане джерелом небезпеки: використовувати його в грозу цілком можна, не забувши попередньо від'єднати девайс від мережі.

Серйозно побоюватися грози потрібно тільки в тому випадку, якщо Ви живете у сільській місцевості. Телефонні кабелі та ЛЕП там все ще підведені до будинків по повітрю, тоді як в містах їх давно прокладають під землею.

Підбиваючи підсумки, можна сказати про те, що, дотримуючись елементарних заходів безпеки і сидячи вдома, грози побоюватися не варто. Встановлення пристроїв грозозахисту допоможе уникнути впливу наведеної напруги тільки за наявності надійного заземлення, а в разі прямого потрапляння блискавки в будинок будь-який прилад буде безсилий. Тому вимикати від мережі краще все. Використання мобільних, планшетів і лептопів ніколи не стає основною причиною потрапляння блискавки. Також не варто забувати про те, що у рідкісних випадках удар блискавки припадає в абсолютно незрозуміле місце, і застрахуватися від такого фактору неможливо.

Коментарі

0

Еще комментарии