0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

PON: інтернет, доступний кожному

Головна /

Блог

/

PON: інтернет, доступний кожному

PON: інтернет, доступний кожному

18.11.2022

Iнтернет

29055

Більшість користувачів навіть не підозрює, яким чином Інтернет «потрапляє» до їхньої квартири чи будинку. Головним чином їх турбує, наскільки швидко та безперебійно працює з'єднання. Сьогодні ми розкажемо про технологію оптичних мереж, якій пророкують велике майбутнє.

Оптоволокно дозволяє передавати великий об'єм даних з високою швидкістю, однак робота з ним має багато нюансів, її повинен виконувати кваліфікований персонал. Індивідуальне волокно в будинок або квартиру — це рідкість по причині високих витрат і нереальності використання всього потенціалу волокна одним абонентом. Для раціонального використання можливостей оптоволокна була розроблена технологія PON.

PON або Passive Optical Network — це технологія пасивних оптичних мереж, робота над створенням якої почалась ще в 1995 році. Основною метою розробників була організація множинного доступу до одного волокна.

Сьогодні ця ідея реалізована: група абонентів, підключених за технологією PON, використовує одне волокно для доступу до Інтернету. Щоб уникнути змішування сигналів, у волокні використовується тимчасове мультиплексування і частотне розділення трактів прийому та передачі. Для кожного мережевого пристрою абонента виділяється власний квант часу передачі сигналу, а прийом і посилання ведуться на різних довжинах хвиль.

Особливості технології

PON з успіхом вирішує «проблему останньої милі», надаючи широку смугу пропускання при мінімальних витратах.


Мережа будується за наступним принципом: центральний вузол (OLT) і видалені абонентські вузли (ONT) утворюють пасивну оптичну мережу з деревоподібною топологією. В якості проміжних вузлів мережі використовуються спліттери (розгалужувачі). Це пристрої, які не потребують обслуговування і навіть подання живлення. Таким чином забезпечується головна особливість технології — відсутність активного мережевого обладнання між абонентом і провайдером.

Кількість абонентських вузлів, які підключаються до одного OLT, визначається лише можливостями приймачів. Відсутність активних вузлів дозволяє знизити кількість помилок під час передачі пакетів та зменшити вартість обслуговування мережі. Такі мережі легко масштабувати.

Кого підключають за технологією PON

PON-мережі зазвичай розгортають там, де використання стандартної оптоволоконної мережі FTTB/FTTH недоцільно чи неможливо. Частіше за все це сільська місцевість або приватний сектор, де активне обладнання встановлювати не варто. По-перше, воно повинно знаходитись у захищеному та сухому приміщенні, де підтримується оптимальний рівень температури. По-друге, в разі встановлення активного обладнання, потрібно забезпечувати електроживлення, постійний моніторинг і можливість швидкого доступу до пристроїв. Якщо у багатоквартирних домах все це можливо реалізувати, то в умовах приватного сектора — вкрай складно.

Різновиди технології PON

Прабатьки технології PON — APON і BPON сьогодні повністю пішли в минуле.

В даний час найактуальнішими різновидами технології є GEPON (Gigabit Ethernet PON) і GPON (Gigabit PON).

GEPON — найбільш успішна в даний час технологія з найбільшою кількістю абонентів. Такий успіх обумовлений простотою впровадження і можливістю інтеграції з Ethernet-мережами, невисокою вартістю експлуатації систем та гарною масштабованістю. На одну «гілку» GEPON можна підключити до 64 абонентських пристроїв, а дальність передачі сигналу складає 20 км. Однак, більш сучасна технологія GPON з можливістю підключити до 128 абонентів на одне волокно набуває все більшого розповсюдження.

Переваги перед Ethernet

Основною перевагою PON є зниження витрат на прокладання, обслуговування та відновлювальні роботи лінії зв’язку. Також таке рішення дозволить знизити витрати на електроенергію. По одній лінії зв'язку абоненту можна подавати не тільки Інтернет, але й кабельне телебачення, а також сигнал телефонії. Вважається, что дане рішення виграє у Ethernet за всіма показниками, якщо мова йде про підключення приватного сектора в місті чи за містом.

Компанія «Макснет» — один з небагатьох операторів зв'язку в Харкові, який надає послугу Інтернет за технологіями GEPON/GPON. Якщо Ви живете в своєму домі та все ще користуєтесь повільним Інтернетом за технологією ADSL, ми наполегливо рекомендуємо підключатися до «Макснет», щоб оцінити всі переваги технології! Щоб дізнатись про наявність технічної можливості підключення за технологією PON, зверніться до наших спеціалістів за телефоном 0800-31-0800 або (057) 720-9-720.

Коментарі

0

Еще комментарии