0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Боремося зі втомою очей перед монітором

Головна /

Блог

/

Боремося зі втомою очей перед монітором

Боремося зі втомою очей перед монітором

14.04.2023

Макснет

18202

Напевно Ви проводите у монітора більшу (або просто велику) частину дня. Якщо ні — Вам, а зокрема Вашому зору, пощастило! Тим, в чиєму житті комп’ютер відіграє важливу роль, потрібно потурбуватися про здоров'я своїх очей. Сьогодні ми розповімо про головні параметри налаштувань монітора, які допоможуть знизити навантаження на зір.

Якщо Вам доводиться працювати за різними моніторами, Ви можете помічати, що бажання дати очам відпочити виникає з нерівною періодичністю при використанні різних екранів. Ймовірно, це пов'язано з різними налаштуваннями екранів.

Як монітор шкодить здоров’ю

Крім банальної втоми від постійної напруги, очі страждають через промені синьо-фіолетового спектру, які випромінює монітор. Такі промені характеризуються маленькою довжиною хвилі і високим показником енергії, вони легко розсіюються в очах, проникаючи глибоко у сітківку. Світло видимого короткохвильового діапазону може викликати макулярну дегенерацію, яка є розповсюдженою причиною сліпоти.

Роздільна здатність

Важливо виставляти рекомендовану для конкретної моделі монітора роздільну здатність екрану. Якщо цей параметр не виставлений стандартно, користувач бачить викривлене зображення на екрані. Перевірте налаштування в меню «Параметри екрану» / «Властивості екрану», клікнувши правою кнопкою миші у вільному місці на робочому столі. У новому вікні перейдіть у меню «Додаткові параметри екрану». Тут Ви побачите перелік роздільних здатностей, з якими може працювати Ваш монітор. Виберіть пункт, навпроти якого стоїть напис «рекомендується».

Не вибирайте більш низьку роздільну здатність свідомо для збільшення розміру значків і тексту на екрані. Щоб працювати за монітором було комфортніше, виберіть правильну роздільну здатність, налаштуйте окремо розмір шрифта і значків у системі, а також масштаб у програмах, з якими Ви працюєте.

Гарантуємо, що Ви помітите суттєву різницю, значки будуть не тільки великими, але й чіткими. Правильно виставлена роздільна здатність екрану дозволяє не напружувати очі, щоб розгледіти нечітке зображення.

Яскравість

Не існує універсального значення параметра яскравості, який можна рекомендувати всім користувачам, однак саме цей аспект дуже важливий для зняття напруги з очей. Яскравість виставляється залежно від освітленості приміщення, в якому Ви сидите за комп’ютером.

Чим нижче освітленість, тим нижчою повинна бути яскравість (і контрастність) монітора. Тому регулюйте цей параметр самостійно впродовж дня. Це можливо зробити за допомогою гарячих клавіш або налаштування плану електроживлення, якщо у Вас ноутбук. Користувачі ПК можуть регулювати яскравість клавішами на моніторі.

Якщо монітор буде працювати в режимі високої яскравості у погано освітленому приміщенні, очі будуть втомлюватися дуже швидко.

Частота оновлення

Цей параметр показує, скільки разів за секунду оновлюється зображення на екрані. Чим вище частота оновлення екрану, тим плавніше та реалістичніше виглядає запис. Оптимальний параметр — 85 Гц і вище. На деяких моніторах виставити таку частоту можна тільки за рахунок зниження роздільної здатності. Для таких випадків більш висока частота є більш пріоритетною, ніж висока роздільна здатність.

Налаштувати частоту оновлення буде корисно людям, які полюбляють проводити час за особливо динамічними іграми (стрілянками, гоночними симуляторами тощо).

Режим перегляду

Власникам сучасних моніторів пощастило: більшість моделей дозволяють переключатися між режимами перегляду за допомогою спеціальної клавіші. Зазвичай є декілька режимів для читання і роботи з документами, перегляду фотографій і кіно. Кожен режим передбачає свою кольоровість і яскравість екрану. Максимально «м’який» для очей — режим читання. Спочатку працювати з ним незвично, зображення знижує яскравість і стає злегка червонуватим. Але коли Ви пропрацюєте в такому режимі цілий день, Ви помітите, що очі втомилися значно менше. Головним чином це пов’язано з «підвищенням температури зображення», іншими словами, з відходом від холодних кольорів.

Режими для кіно і фотографій — яскраві, зі специфічною кольоропередачею і високою контрастністю. Бажано працювати з ними нетривалий час, а в разі з кіно — не сидіти близько до монітору.

Як ще допомогти очам

Правильні налаштування — менша половина успіху в боротьбі зі зниженням зору та втомою очей. Найважливіше — робити перерви в роботі за комп’ютером. Кожні 50 хвилин робіть перерву на 3-5 хвилин. Дивіться у вікно або просто закривайте очі, щоб дати їм відпочинок. Намагайтеся встановити монітор так, щоб він знаходився на відстані близько 50-60 см, а його верхня частина була на рівні Ваших очей. Таким чином буде досягнутий оптимальний кут перегляду, а Ваша шия не буде втомлюватися до кінця дня.

Намагайтеся встановити монітор так, щоб уникнути потрапляння на нього прямих сонячних променів: зображення буде тьмяним, а Вам доведеться напружувати зір, щоб розгледіти на ньому інформацію. Вкрай небажано працювати при вимкненому світлі.


Правильні налаштування монітора та організація робочого місця допоможуть уникнути проблем зі здоров'ям очей і хребта. Боротися із зором, що впав, і болем у суглобах буде набагато складніше, ніж прямо зараз почати дотримуватися простих правил.

Коментарі

0

Еще комментарии