0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Все, що вам потрібно знати про мережеве обладнання

Головна /

Блог

/

Все, що вам потрібно знати про мережеве обладнання

Все, що вам потрібно знати про мережеве обладнання

29.12.2022

Iнтернет

18275

Якщо Вам цікаво розібратися, чим відрізняються комутатор, концентратор, маршрутизатор, хаб і світч, ця стаття для Вас. Сьогодні ми простими словами опишемо принцип дії та відмінності між основними мережевими пристроями.

Класифікація мережевого обладнання

Всі мережеві пристрої діляться на пасивні та активні.

Активне мережеве обладнання відповідає за управління потоками даних або перетворення сигналу і потребує джерела живлення. До активного обладнання відносять комутатори і маршрутизатори. Такі пристрої характеризуються якоюсь «інтелектуальністю».

Пасивному обладнанню інтелектуальність не характерна, як і необхідність у живленні. Його основні завдання — розподілення сигналу і зниження його рівня до необхідного значення. Пасивне обладнання має нескладну конструкцію, його встановлення в систему не викликає складнощів. До пасивних належать патч-панелі, розетки, оптичні дільники і кабельні системи.

Представники мережевого обладнання

Частіше за все Ви стикалися з маршрутизаторами, які прийнято називати просто роутерами. Мабуть, це «найрозумніше» з мережевих пристроїв, у нього найбільше завдань і параметрів, що налаштовуються. Основне завдання — переадресація і маршрутизація пакетів з однієї мережі в іншу. Більшість моделей також призначено для створення Wi-Fi мережі для бездротового підключення до Інтернету.


Пристрої, які називаються «Wi-Fi адаптер» і «бездротова точка доступу», часто помилково плутають з роутерами.

Wi-Fi-адаптер — це допоміжний пристрій, який під’єднують до комп’ютера для бездротового підключення до мережі.


З точками доступу все трохи складніше. Справа в тому, що часто вони мають ідентичний роутерам зовнішній вигляд, а щоб їх відрізнити, доводиться роздивлятися поближче.


Точки доступу не створюють мережу, а просто розширюють ту, до якої підключені. Їх часто встановлюють у громадських місцях, кафе і парках.

Наступний представник мережевого обладнаннякомутатор або світч.


Такі пристрої є вузлами кабельної системи, які з’єднують елементи мережі. Комутатор влаштований простіше, ніж роутер, і виконує інші завдання. Робота світча заснована на таблиці комутування, в якій записані номери портів і відповідні MAC-адреси. Пакети даних, які поступають на комутатор, містять інформацію про те, хто відправник і хто отримувач даних. Пристрій здатен одночасно обробляти декілька запитів, миттєво спрямовуючи дані за потрібною адресою, що значно скорочує мережевий трафік.

На практиці світчі частіше за все можна зустріти в технічних приміщеннях багатоквартирних будинків. Саме з комутатором з'єднаний кабель, який включений у Ваш домашній комп'ютер або роутер.

Основною відмінністю світча від роутера є його нездатність створювати Wi-Fi мережу і відсутність WAN-порта, так як комутатор призначений виключно для роботи в локальній мережі (зате LAN-портів у світча, зазвичай, значно більше, ніж у роутера).

Деякі світчі оснащені функцією подачі живлення. Вони називаються PoE-комутаторами.

Power over Ethernet (PoE) — технологія подачі живлення по мережевому кабелю.

Такі комутатори потрібні для підключення пристроїв, яким необхідно подати живлення по одному кабелю з інформаційним сигналом. Їх встановлюють для організації роботи SIP-телефонії, систем відеоспостереження на основі IP-камер і точок доступу.

Вже майже вийшли з ужитку такі пристрої, як концентратори або хаби.


Концентратор — це пристрій, який у кабельній мережі, побудованої за топологією «зірка», приймає на порт пакети даних і передає його далі на всі інші порти.

Хаб відрізняється від світча тим, що передає пакети на всі порти, крім того, на який прийшов пакет, а не розподіляє їх на підставі таблиці комутації. Таким чином, мережі на підставі концентраторів «засмічуються» зайвим трафіком. Інша відмінність полягає в тому, що хаби працюють на швидкості «найслабшого» підключеного пристрою, а на світчі швидкість можна виставити для кожного порту окремо.

Висновки

  • Видів мережевого обладнання значно менше (в 2 рази), ніж незрозумілих слів для його позначення.
  • Не плутайте роутер з адаптером і точкою доступу, купуючи маршрутизатор додому.
  • Комутатор може бути корисний в цілях розширення домашньої мережі (наступного тижня ми розкажемо, як зробити комутатор зі старого роутера).
  • Інформація про хаб була для загального розвитку, на практиці Ви зіткнетеся з ним з мінімальною ймовірністю.

Коментарі

0

Еще комментарии