0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Розумний пошук у системах відеоспостереження

Головна /

Блог

/

Розумний пошук у системах відеоспостереження

Розумний пошук у системах відеоспостереження

22.05.2023

Відеоспостереження

16407

Запустивши послугу «Відеоспостереження», ми зіткнулися з тим, що не всі замовники цілком розуміють одну з її топових переваг — розумний пошук. Тому ми вирішили розповісти про нього детальніше і показати механізм роботи на прикладах.

Все навколо нас сьогодні стає розумним: годинники, будинки і навіть міста. Розумний пошук у контексті відеоспостереження — це набір корисних можливостей для прискорення та спрощення пошуку подій на відео.

Давно пройшли часи, коли пошук пригод на записах займав години: потрібно було повністю переглядати відео. Тепер шукати за Вас буде ПЗ. Його, до того ж, можна налаштувати так, щоб пошук не знадобився в принципі. Про все по порядку.

Запис за рухом

Сучасні системи спостереження записують тільки фрагменти відео, на яких є рух. В налаштуваннях задається, скільки секунд статичних кадрів до початку руху потрапляє на запис. Камери, які випускаються останні кілька років, вже вміють відрізняти людину від не дуже великих тварин при детекції руху. Але якщо Вашим двором гуляє 70-кілограмовий сторожовий пес, камера не буде розбиратися, собака це або нетверезий сусід рачки, а просто запише :)

Детектор руху є стандартним модулем. Ідентифікація номерів автомобілів та облич людей — це вже додаткові модулі, які потребують окремих ліцензій.

До речі, старт запису можна налаштувати не тільки за рухом, але й за звуком. Ця функція доступна тільки для тих камер, в яких встановлений мікрофон.

Перетин ліній

На етапі первинного налаштування системи можна задати відрізки, перетин яких буде фіксувати детектор руху. Залежно від поставлених завдань система буде записувати ці дані в пам’ять або фіксувати як тривогу і спрямовувати відповідальній особі сповіщення про неї.

Наприклад, якщо Вас цікавить, скільки людей щоденно входять до кафе, перетин лінії записується як подія. Наприкінці дня можна буде відкрити статистику й оцінити прохідність місця.


Якщо Вам потрібно контролювати доступ до каси, можна провести лінію, яка буде відділяти касовий апарат від барної стійки з боку відвідувачів. Якщо хтось спробує вкрасти гроші, Ви будете знати першим. Таким же чином можна контролювати перебування співробітника на робочому місці. До речі, в деяких супермаркетах для цього використовуються інфрачервоні датчики.

Тривожні зони

За аналогією з попереднім пунктом, на етапі налаштування системи задаються зони. У них не повинно бути руху або в принципі, або в певний проміжок часу. Наприклад, поруч з тим же касовим апаратом у час, коли кафе зачинене.

Також можна налаштувати в якості реакції не сповіщення, а запис у пам’ять. Наприклад, Ви хочете в майбутньому полегшити пошук і задаєте зону, яка з високою часткою ймовірності буде Вас цікавити. Потім відкриваєте події – і бачите тільки фрагменти, які Вас цікавлять.

Безпосередньо тривожні зони та різні типи тривог (виявлення руху, несанкціонований доступ, аудіодетекція і т.д.) налаштовуються вже на самій камері. Різні камери мають різні можливості. Однак, не всі камери мають можливість налаштування тривожних зон. А без цієї опції пошук по зоні буде неможливий.

Також існують моделі камер з можливістю встановлення карти пам'яті, що дає можливість продовжувати запис навіть за відсутності Інтернету.

Smart search

Не завжди при налаштуванні використовуються лінії і зони, особливо якщо система встановлюється не в організації, а, наприклад, у житловому будинку. Але навіть за такого варіанту пошук можна значно прискорити.

Наприклад, Ви з сусідами повісили камери в під’їзді і на прибудинковій території. Сьогодні Ви виявили, що вночі хтось поцарапав машину / вкрав качелі / шукав клад на клумбі. Тоді Ви відкриваєте архів записів камери, в полі зору якої знаходилося «місце злочину». Далі спеціальним інструментом виділяєте, наприклад, свою машину, і починаєте пошук у заданій області в певному часовому діапазоні.

У цьому випадку Ви бачите:

  • Ви виходите з машини.
  • Ваш сусід паркується, відкриває двері, царапає Вашу машину, оцінює збитки, перепарковується.
  • Ви вранці підходите до машини і дивуєтеся.

Злочин розкрито! Це просто!


Спеціальні розширення ПЗ можуть шукати людей у натовпі, реєструвати автомобільні номери машин, які потрапляють у поле зору камер, і багато іншого. Сьогодні такі можливості широко застосовуються в розумних містах. Так правоохоронні органи можуть швидко знаходити людей, відслідковувати автомобілі. Як у кіно, тільки по-справжньому!

ПЗ, яке використовують спеціалісти «Макснет», дозволяє вести запис як за рухом, так і повний. Повний запис найбільш виправданий у приміщеннях з постійним рухом: магазини, прикасові зони, місця скупчення людей.

Якщо Ви все ще думаєте, чи потрібна Вам система відеоспостереження, пишіть нам на b2b@maxnet.ua. Наші спеціалісти проконсультують Вас і допоможуть визначитися з вибором.

Коментарі

0

Еще комментарии