0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Розумна колонка — тайм-менеджер і автоматизатор в одній особі

Головна /

Блог

/

Розумна колонка — тайм-менеджер і автоматизатор в одній особі

Розумна колонка — тайм-менеджер і автоматизатор в одній особі

23.05.2023

Iнтернет

16647

Продовжуючи тему повстання машин, поговоримо про такі девайси, як розумні колонки або смарт-спікери. Не турбуйтеся, поки що вони не настільки розумні, щоб очолити повстання, але вже достатньо, щоб взяти Вам квиток у відпустку.

Що це таке

Смарт-спікер — інтелектуальний пристрій, який містить мікрофон, динамік, комп’ютер, іноді камеру, екран/кнопки. Колонка працює на базі голосового асистента, підключеного до мережі Інтернет. Користувач взаємодіє з пристроєм за принципом QA-system (question-answering або запитально-відповідна система). QA-systems, до речі, існують понад 50 років. Раніше вони застосовувались у комп’ютерних системах, які могли частково заміняти спеціаліста-експерта у вузьких галузях.

Для початку роботи з пристроєм потрібно вимовити ключову фразу (наприклад, «OK, Google»). Після цього починається запис і аналіз мови.


Найбільш популярні помічники сьогодні — Google Assistant і Apple Siri, їм наступають на п'яти Cortana від Microsoft, Xboom AI ThinQ від LG і Echo Dot від Amazon.

Можливості розумних колонок

Набір функцій визначається виробником пристрою. Найбільш розповсюджені задачі:

  1. Пошук і відтворення музики/відео. Просто назвіть виконавця, якого хочете послухати, все інше зроблять за Вас.
  2. Погода. Ну невже не зручно, вже стоячи у дверях перед виходом, спитати асистента, чи буде сьогодні дощ, щоб вибрати взуття і взяти парасолю?
  3. Новини. Про те, чим закінчився футбольний матч, який Ви вчора проспали, можна дізнатися, не беручи до рук телефон, ще в ліжку.
  4. Затори. Якщо з Вами трапляється стояти в заторі і думати, що перед виїздом можна було перевірити дороги, але було ніколи… Тепер Ви знаєте, в кого спитати.
  5. Виклик таксі. Тільки Uber, але теж непогано.
  6. Будильник і список завдань. Це як нібито живете з секретаркою: спікер будить і розповідає, які у Вас зустрічі заплановані по роботі і що ввечері потрібно до стоматолога.
  7. Управління розумним будинком. Якщо в будинку розумне освітлення / холодильник / кондиціонер або штори, всім цим можна керувати голосом.

Як вибрати

Найпопулярнішими на ринку в своїх цінових категоріях сьогодні є Sonos Move, Google Home і Amazon Echo Show. Одразу варто сказати, що для використання якоїсь із них потрібно розуміти і трохи говорити англійською. Також існує безліч китайських колонок, мабуть, варто виділити Xiaomi Mi AI Speaker і Xiaomi Sound Pro. Google Assistant, хоч і працює в Україні, але поки не підтримує українську мову.

Sonos Move


За сукупністю якості звуку та функціоналу Sonos Move визнана користувачами однією з найкращих розумних колонок. Модель у стильному дизайні є гарним варіантом стаціонарного або переносного домашнього музичного центру. Девайс підтримує не тільки всі популярні музичні сервіси, але навіть сайти з аудіокнигами. Така колонка дозволяє слухати музику звідки завгодно: з будь-якого сервісу, де у Вас є акаунт, з хмарного сховища або з телефону.

З недоліків:
  • висока ціна ($510);
  • функціонал голосових помічників офіційно недоступний в Україні;
  • відсутні дротові варіанти підключення.

Google Home


Мабуть, найпопулярніший помічник у середній ціновій категорії ($130). Google Assistant відмінно сприймає голосові команди, т. к. вбудовані мікрофони завжди ввімкнені (їх можна відключити кнопкою). Пристрій має невеликі розміри, запам'ятовує і розпізнає голоси власників, і навіть розуміє користувача за контекстом. Якщо Ви дивитесь якийсь фільм, то можете сміливо попросити помічника пошукати наступну частину, і він зрозуміє, що Вам потрібно. Якість відтворення музики відмінна тільки в найдорожчій версії — Google Home Max.

До мінусів можна віднести постійну активність і високу чутливість мікрофонів. Кожна Ваша розмова неподалік записується. Якщо Ви заклеюєте камеру на ноутбуці, ця колонка — точно не Ваш вибір.

Amazon Echo


Компанія Amazon першою випустила на ринок розумну колонку, сьогодні їй на п’яти наступають інші світові гіганти. Ціна близько $60. З переваг користувачі відзначають компактні розміри, а також можливість об'єднання колонок у стерео пари і управління розумними пристроями. Але у Amazon Echo є й низка недоліків: невисока якість матеріалів корпусу та елементної бази, що погіршує якість звуку. Також невисокі оцінки отримує дизайн, але найголовніше — це навченість і гнучкість роботи асистента (на багато питань від нього можна почути «Я не знаю»).

Замість висновків

Смарт-спікери — корисний і зручний девайс для дому. Ви навіть можете розглядати його в якості інструменту для практики англійської для інтровертів. Колонці все одно, яка у Вас вимова:)

Купувати модель від Amazona наполегливо рекомендувати ми не будемо, а от про продукти Google / Apple (залежно від того, якою технікою користуєтесь) — подумайте.

А ще така колонка стане хорошим подарунком, причому не обов'язково для «просунутої молоді». Будьте оригінальними, подаруйте смарт-спікер бабусі! Ви зламаєте шаблон «Не буду я кнопки тикати в цих ваших Інтернетах». А якщо серйозно, це дійсно добре підійде людям, які мають проблеми з зором або дрібною моторикою.

Коментарі

0

Еще комментарии