0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

3 простих підходи до вирішення складних проблем

Головна /

Блог

/

3 простих підходи до вирішення складних проблем

3 простих підходи до вирішення складних проблем

06.05.2023

Бізнес

17014

Сьогодні ми поговоримо про Клода Шеннона, одного з найвпливовіших вчених ХХ століття, і його величезний внесок у розвиток радіотехніки, прикладної математики та інформатики. Не поспішайте гортати далі, ця стаття не присвячена ентропії, завадостійкому кодуванню і теорії автоматів. Ми поговоримо про принципи, якими керувався вчений для досягнення цілей.

Нещодавно ми представили хронологію розвитку комп'ютерної техніки. Важливу роль у становленні цієї галузі, зокрема, організації обміну інформацією між системами, відіграла робота Клода Шеннона «Математична теорія зв’язку». Цю людину називали «батьком інформаційного століття», він закріпив за криптографією статус науки, а його підхід до вивчення проблем і завдань заслуговує окремої уваги.


Кейс # 1: Посуньте деталі на другий план

Беззаперечний факт, що вирішення проблеми може бути отримано виключно після її розуміння. Люди підходять до розуміння проблеми по-різному, частіше за все, вникаючи в деталі. При вивченні питання ми рухаємося від однієї частини пазла до іншої, сподіваючись отримати на виході єдину картину. А отримуємо інформаційне перевантаження.

Шеннон вважав по-іншому. Саме він – автор ідеї стискання інформації без втрат і теорій, що дозволяють видаляти надлишковість у вхідних повідомленнях. Таким чином, він був прихильником усунення деталей для найшвидшого досягнення суті.

Дуже часто проблема, що обросла несуттєвими подробицями, виявляється зовсім не проблемою, а просто ситуацією з найочевиднішим рішенням.

За неувагу до деталей праці Шеннона критикувалися. Він навіть не приховував, що не любив писати наукові статті, але, усвідомлюючи необхідність, з небажанням займався цим.

Кейс #2: Відхиліться від курсу

Розмірковуючи над завданням все більше, використовуючи логічне мислення, людина створює ефект тунельного бачення. З однієї точки вона завжди приходить до однієї і тієї ж. Якщо підключити творче мислення і не боятися «вийти за рамки», може вийти неочікуваний результат: безліч нестандартних шляхів вирішення проблеми. Частіше за все, ефективною буде мізерна кількість ідей, але Ви отримаєте кілька альтернативних варіантів.

Для того щоб мислити творчо, переформулюйте, інвертуйте, перебільште і применьшіть проблему. Важливо – не змінювати суті. Таким чином, вийде цілісна картина. Запитайте себе не звичне «Як краще вчинити?», а «Який вибір в цій ситуації був би найгіршим?» або «Який спосіб приведе до цілі швидше, який буде складним, але ефективним, а який – дешевим за низкою ресурсів?».

Кейс #3: Ідеї х 2

Клод Шеннон працював у Массачусетському технологічному інституті, але не читав лекцій, а проводив виключно семінари, де разом зі студентами розбирав ті завдання, які сам ще досконало не вивчив.

Робив він це, грунтуючись на своєму принципі подвоєння вхідних ідей. Шеннон вважав, що геніальні рішення потребують не тільки якості, але й кількості ідей. Він казав, що існують люди, здатні лише зменшувати прийняті ідеї, а є й ті, які подвоюють отримане.

Аналогічно, далеко не всі зі згенерованих варіантів будуть робочими. Тут важливо, чи була зрозуміла суть проблеми. Якщо так – ідеї будуть вартісними, якщо запропонована думка не вирішує суті проблеми – її не варто вважати рішенням.

Застосування принципів

Завдяки розробленій вченим теорії інформації були вирішені основні проблеми передачі повідомлень: кодування і передача інформації зашумленими каналами та усунення надмірності повідомлень, що передаються. Це був величезний прорив, оцінений усім світом. Сьогодні всі системи цифрового зв'язку функціонують на основі законів, виведених Клодом Шенноном. Ця людина залишила світу величезний спадок, частинка якого є у кожного з нас, в кожному цифровому пристрої.

Навчіться дивитися на проблеми, відсуваючи в бік деталі, бачити ситуацію з різних боків, не зупинятися, створюючи все нові вирішення проблем. Ви здивуєтесь отриманим результатам!

Коментарі

0

Еще комментарии