0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Історія розвитку пошукових систем

Головна /

Блог

/

Історія розвитку пошукових систем

Історія розвитку пошукових систем

03.04.2020

Iнтернет

19462

Сьогодні, коли інтернет став нагальною потребою, ми хочемо поговорити про його ключові сервіси – пошукові системи. Саме завдяки їм ми знаходимо відповіді на усі свої запитання в інтернеті. У сьогоднішній статті – історія, статистика та цікаві факти про пошукові системи.

На зорі інтернету в пошукових системах не було потреби, перші сайти й так були самодостатніми бібліотеками, до того ж їх було вкрай мало. Проте Тім Бернерс-Лі, творець всесвітньої павутини, самостійно вів перелік вебсервер, що створювалися. Зі збільшенням кількості сайтів, вручну цю базу даних вести вже не було змоги.

Хронологія появи пошукових систем

Прототипом сучасних пошукових систем став сервіс Archie. Він був створений трьома канадськими студентами у 1990 році. ПЗ завантажувало список всіх (!) доступних файлів із серверів і формувало базу даних, де потім можна було здійснювати пошук за іменами.

У 1993 році з'явилася перша примітивна пошукова система W3Catalog. Алгоритм досі базувався на використанні списків серверів, складених вручну. Вміст сторінок перетворювався, окремі ділянки зображалися користувачеві за допомогою інтерфейсу. Проєкт проіснував лише три роки, але дав початок розвитку технології, без якої ми не можемо сьогодні уявити інтернет.

Новим кроком уперед став запуск першої пошукової системи, яка була повнотекстовою та індексувала ресурси за допомогою робота. Називалася вона WebCrawler, а надворі був 1994 рік. Саме цей сервіс набув широкого поширення та встановив стандарти для подальших пошукових систем.

В той самий час два студенти Стенфордського університету Джеррі Янг та Девід Філо створюють вебсайт з адресою: akebono.stanford.edu/yahoo

! Знак оклику до назви Yahoo додали через те, що на той момент існувала однойменна зареєстрована торгова марка барбекю-соусу.

Компанія швидко росла і розвивалася, наприклад, в 1997 внаслідок покупки RocketMail, з'явився поштовий сервіс Yahoo!Mail, а в 1999 – Yahoo! Messenger.

На початку 00-х після «Буму доткомів», залишившись однією з небагатьох інтернет-компаній, що утрималися на плаву, Yahoo! скуповувала і поглинала інші пошукові системи. Сьогодні Yahoo! входить до трійки топових пошуковиків світу. Звучить солідно, але тільки доти, доки ви не дочитаєте до процентного співвідношення в рейтингу.

Google з'явився 1998 р. Це ще один проєкт студентів Стенфордського університету, цього разу – Ларрі Пейджа та Сергія Бріна. Приблизно в цей же час у Росії з'являється Яндекс, який так і не вийде на світовий ринок, але буде популярним на території країн СНД.

Ще одна акула пошукових систем Microsoft Network Search, яку тепер ми всі знаємо під назвою Bing, з'явилася того ж таки 1998 року. Плідний вийшов рік.

Алгоритми MSN Search та Google почали використовуватись в інших пошукових системах. Наприклад, пошукові боти Гугла використовувалися Yahoo! до 2004 року.

Згодом пошукові системи стають не лише інструментами користувача, а й майданчиками для бізнесу, зокрема рекламного.

До речі, якщо в перші кілька років існування трьох китів пошуку (Yahoo!, Google, Bing) можна було говорити про конкуренцію, то сьогодні все стало досить очевидним.

Світова статистика використання пошукових систем

Пошукова машина Google має у складі 6 ботів, які індексують сайти для пристроїв під керуванням різних операційних систем, сканують зображення та інший контент, а також є робот для оцінки якості сторінок. Алгоритм взято за основу багатьма компаніями, а проєкт став, без сумніву, одним із найуспішніших у ХХІ столітті.


Про його успіх можна судити за цими цифрами:

Світова статистика використання пошукових систем за минулий рік

Джерело статистичних даних тут і далі – statcounter.com

Високу планку Google тримає понад 10 років, повільно та впевнено збільшуючи частку трафіку. 2009 року на нього припадало близько 90% пошукових запитів світу, сьогодні їх 92,5%.

Він посідає першу позицію у всіх країнах світу, крім однієї. Вгадайте, в якій державі Google не перший? Цілком вірно, це Китай. У Китаї він замикає п'ятірку пошукових систем зі скромними 2,58%, поступаючись локальним пошуковим системам. Лідер китайського рейтингу – Baidu, на який припадає цілих 68% пошукових запитів користувачів.

У наших північних сусідів Google вирвався вперед Яндекса буквально минулого року. Сьогодні в РФ Google випереджає Яндекс із показником 53% проти 44%.

А що ж у нас?

В Україні рейтинг Google ще вищий, ніж у світі. Цілих 94% станом на сьогодні.

Також за діаграмою видно, що Bing та Yahoo! українським користувачам абсолютно нецікаві.

Використання пошукових систем українськими користувачами станом на березень 2020 року

Чому Google?

Не лише налагоджений алгоритм, зручність та дизайн дозволяють Гуглу утримувати високі позиції у рейтингах. Річ у тім, що саме ця пошукова система вбудована і використовується за замовчуванням у смартфонах на Android, а також у браузері Chrome.

Подивіться на статистику використання браузерів у світі:


На графіку показано розподіл користувачів комп'ютерів, планшетів та смартфонів. Якщо розглядати кожну групу пристроїв окремо, Хром займає перше місце з показником 60% на комп'ютерах і телефонах, а ось у планшетів лідирує Safari (52%).

Цим браузером користуються власники пристроїв iOS. Тому можна говорити про те, що з iPad історія сучасних планшетів не лише розпочалася, а й продовжується.

Не варто забувати про те, що Google, окрім пошуку, пропонує користувачам зручні та необхідні сервіси, такі як: диск, музика, перекладач, картографічний сервіс, пошта, найбільша платформа з відео (Youtube) та засоби роботи з документами.

Тому вкрай малоймовірно, що ця пошукова система найближчими роками здасть позиції.

Цікаві факти

За роки існування Google постійно розвивався та додавав вектори розвитку. Проте логотип, який вперше було представлено громадськості на захисті дипломної роботи одного із засновників, практично не зазнав змін.


Як думаєте, чому стартова сторінка Google виглядає трохи «порожньою»? Мінімалізм нині у моді? Загалом так, але така вона від початку. Річ у тім, що на зорі появи сервісу, інтерфейс був далеко не найважливішим. А єдиним і доволі важким завданням розробників була кнопка «Шукати». Власне, це, як і логотип, стало традицією.

За статистикою, кількість пошукових запитів, що обробляються, становить близько 4,5 млрд. Це приблизно один запит на одного користувача інтернету.

10 років тому пошуковими системами з мобільних телефонів користувалося близько 1% користувачів. Сьогодні їхня кількість зросла до 58%.

Ще швидше зростає кількість голосових пошукових запитів. За прогнозами 2020 року половина команд віддаватиметься через «ОК Google». Поки що прогноз не підтвердився, але попереду ще 9 місяців.

Якщо ви хочете подивитися на те, як перфекціоніст злісно вдивляється в екран, попросіть його написати в пошуку Google слово Askew. І самі теж спробуйте.

Коментарі

0

Еще комментарии