0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Що вибрати: локальне або хмарне відеоспостереження

Головна /

Блог

/

Що вибрати: локальне або хмарне відеоспостереження

Що вибрати: локальне або хмарне відеоспостереження

06.05.2020

Відеоспостереження

17820

Камери спостереження вже давно оселилися у наших будинках, офісах та громадських місцях, проте далеко не скрізь технологія застосовується ефективно. Розберімося, що зупиняє нас від переходу на сучасний формат відеоспостереження і переваги хмарного формату зберігання даних.

Говорячи про неефективне застосування відеоспостереження, ми маємо на увазі, що технології вже пішли далеко вперед. Поки в нас продовжують встановлювати гібридні камери, на заході широко застосовуються нейромережі.


Неліричний відступ

Спочатку камери були аналоговими: низька якість зображення, громіздкі пристрої, жодних можливостей. Сьогодні їх можна побачити хіба що у кіно. На зміну їм прийшли гібридні моделі (аналогову камеру трохи перезібрали, і картинка стала кращою). Однак ці моделі все ще виключають будь-яку роботу з архівом. Відео зберігається на реєстраторі, якщо його під'єднати до мережі, можна організувати віддалений перегляд.

Тут ми й підходимо до початку більш сучасних технологій – IP-камерам. Вони використовують інші інтерфейси передачі даних, записують дійсно якісне відео, їх можна налаштовувати віддалено, підключатися через застосунки. За допомогою спеціалізованого програмного забезпечення ці камери можуть розпізнавати людей, транспорт, знаходити події за заданими параметрами, підраховувати відвідувачів та шукати злочинців.

Найголовніша відмінність хмари та реєстратора

Використовуючи IP-камери, можна створити хмарну систему відеоспостереження, яка відрізняється від традиційного формату зберігання даних.

Користувачі звикли тримати архів на відеореєстраторі – пристрої, який приймає дані з камер і зберігає їх на жорсткому диску. Обробка в цьому випадку здійснюється комп'ютером, з якого підключається користувач до системи.


Якщо ми говоримо про хмару, відеозаписи зберігаються в дата-центрах, а обробка та стиснення сигналу здійснюється потужними серверами. Це дозволяє реалізувати функції розумного пошуку, розпізнавання облич, автомобільних номерів, налаштування тривожних зон, ліній та оповіщень. Також для хмарних систем працює спеціальне програмне забезпечення, яке дозволяє зручно відстежувати всю необхідну інформацію з телефону, планшета та комп'ютера.

Повертаємось до проблеми

На жаль, в Україні ще встановлюють більше недорогих гібридних камер, підключають їх до відеореєстраторів з виходом в інтернет. Це дозволяє підключатися до системи віддалено, тому компанії, які встановлюють таке відеоспостереження, гордо називають його «хмарним».

Річ у тім, що вирішальним фактором стає вартість системи, а можливості відходять на другий план. Проте, саме вони визначають ефективність відеоспостереження як елемента системи безпеки. Фахівці, побоюючись втрати замовника, не наполягають на виборі прогресивніших рішень, попри їх очевидні переваги.

Такий стан справ цілком обґрунтований. Гібридні камери коштують на порядок дешевше за цифрові, їх установка дещо простіше. Підключаються вони коаксіальним кабелем, ним сигнал без втрат передається на великі відстані. У «витої пари», якою підключаються IP-камери, обмеження за довжиною становить 100 метрів. Тому на об'єктах великої довжини потрібно встановлювати проміжне обладнання, щоб уникнути згасання та втрат. Проте таку камеру можна під'єднати безпосередньо до роутера.


Крім того, схема з локальним зберіганням відпрацьована роками, люди довіряють коробочці, яку встановлюють на їхній же території, та задоволені відсутністю додаткових витрат. Їм не потрібні обчислювальні потужності систем, вони не знають про великий набір додаткових функцій. Показує – і добре. :)

Що могло б бути

Ми хотіли б розповісти, як може працювати система відеоспостереження, якщо залучити кілька сучасних можливостей.

Представимо бізнесмена, який облаштовує інфраструктуру свого будинку та бізнесу. Йому потрібне відеоспостереження і він відкритий до технологічних фішок. Вибір впав на відеоспостереження з додатковими функціями, інтегроване в систему безпеки.

На вході до його офісу висять камери, вони розпізнають обличчя співробітників, посилають сигнал серверу, який дає команду розблокувати двері. Кожен співробітник має свій рівень доступу, а отже – може відчинити певні двері. В офісі спрацьовує сигналізація, якщо датчики чи камери фіксують рух у неробочий час.


У його магазинах камери ведуть підрахунок відвідувачів, зона біля кас фіксується спеціальними камерами з великою роздільною здатністю та записом звуку. Якщо біля каси фіксується нестандартний рух або розпізнається зброя, спрацьовує віртуальна «тривожна кнопка». Доступ до перегляду камер мають усі менеджери; до перегляду, відеоаналітики та роботи з архівом – співробітники служби безпеки та топменеджмент.

Вдома у нашого бізнесмена все також дуже цікаво. На в'їзді на територію висить камера, яка фіксує автомобільні номери. Існує база номерів, для яких ворота відчиняються автоматично. А для гостей доступ надається на запит, який генерується автоматично при попаданні машини в зону видимості камери.


80% прибудинкової території перебуває у постійній видимості камер, особливу увагу приділено потенційним місцям проникнення зловмисників. У разі фіксації руху після встановлення системи на сигналізацію, камери надсилають тривожні сповіщення на телефон, а на ділянці вмикається все освітлення.

Усередині будинку встановлена ​​одна камера, яка також інтегрована у систему безпеки. Вона фіксує рухи біля вікон, контролює вхідні двері та допомагає стежити за дитиною, коли її залишають із нянею.

Усі камери надсилають записи на сервер у захищеному дата-центрі. Просунута технологія Ultra 265 дозволяє скоротити обсяг займаного простору на дисках без втрати якості зображення та швидкості запису.

Щоб швидко знаходити певні події, можна задавати зони детекції (наприклад, щоб шукати подію біля певної стійки магазину), а перегляд можна прискорювати до 64 разів.

Дані надійно захищені та зберігаються протягом 7 діб. Це оптимальний час, за який можна відреагувати на нестандартну ситуацію, проаналізувати та вивантажити відео.


Переваги хмари перед локальною системою

  1. Розширений набір можливостей: сповіщення, модулі аналітики, прискорений пошук подій, розподіл прав користувачів. Якщо розробники продукту доповнюють нові можливості, вони доступні всім користувачам.
  2. Множинний доступ, сумісність із клієнтським обладнанням, перегляд з будь-яких платформ (Android, iOS, Windows, Linux, MacOS).
  3. Безпечне зберігання даних протягом необмеженого проміжку часу (тариф вибирається під час підключення).
  4. Висока швидкість трансляції та завантаження архіву. Це пов'язано з тим, що дата-центри мають широкий зарезервований канал зв’язку.
  5. Відмовостійкість. Відеореєстратори можуть розбити або просто вивести жорсткий диск з ладу. В цьому випадку дані будуть втрачені. Дата-центри – це захищені сховища, у яких виконується резервне копіювання інформації, вони захищені від знеструмлення чи обриву каналів зв'язку.

Наскільки це дорожче

На старті користування системою хмара значно дешевша. Відеореєстратор та жорсткий диск, які потрібні для локальних систем, для хмарних не потрібні. Це дозволяє заощадити від 5 тис. грн зі старту.

Зате відеоспостереження передбачає абонентську плату за зберігання даних. Як показує практика, ці гроші виявляються мізерною сумою у разі, якщо записи будуть потрібні в суді. Хмара також виявиться економнішою, у порівнянні зі збитками, завданими внаслідок втрати даних із реєстратора.

Що ж ми хочемо сказати

Ми намагаємося донести всю цю інформацію до клієнтів, які обирають між локальним та хмарним відеоспостереженням від «Макснет». Наші абоненти – найкращі, вони цінують безпеку, швидкість та набір можливостей, тому хмарне відеоспостереження вибирають дедалі частіше. Якщо ви думаєте про встановлення камер, звертайтеся до нас будь-яким зручним способом, а ми допоможемо підібрати обладнання та формат системи під ваші потреби, налаштуємо систему для вирішення всіх завдань.

Більше про відеоспостереження «Макснет» – тут

Коментарі

0

Еще комментарии