0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

GPON і GEPON: чим схожі та чим відрізняються технології?

Головна /

Блог

/

GPON і GEPON: чим схожі та чим відрізняються технології?

GPON і GEPON: чим схожі та чим відрізняються технології?

26.01.2024

Iнтернет

1110

Коли йдеться про технологію PON, спочатку можна згадати її прабатьків APON і BPON, які вже відійшли у минуле. Те ж саме стосується EPON зі швидкістю 100 Мбіт/с, яка не завжди здатна задовольнити зростаючі потреби користувачів.

А як щодо GPON і GEPON: що обрати сучасному інтернет-користувачу? Щоб було легше визначитися, давайте порівняємо ці технології передачі даних між собою.

GPON і GEPON: що у них спільного?

GPON (Gigabit Passive Optical Network) і GEPON (Gigabit Ethernet Passive Optical Network) — це дві технології передачі даних, що базуються на оптичних волоконних лініях зв'язку. Тільки GPON для передачі даних по оптичному кабелю використовує TDM (Time Division Multiplexing) — мультиплексування за часом, яке по одному каналу зв’язку дозволяє передавати кілька сигналів, кожний у свій виділений проміжок часу. А GEPON з цією метою використовує Ethernet, за допомогою якого дані передаються між комп'ютерами, пов'язаними в локальну мережу. Технологія GEPON трохи нагадує Ethernet, але на відміну від неї працює не через мідний кабель, а через волоконно-оптичний.

Загалом GPON має низку переваг. Одна з них — можливість використовувати існуючу інфраструктуру GEPON замість побудови нових каналів зв’язку. Плюс стабільність сигналу, стійкість до грози, нижча вартість матеріалу. Та разом з тим у оптоволокна є помітний недолік: воно більш крихке, через що робота з ним є копіткою, адже важливо не допустити вигинів та заломів кабелю. Для цього монтажники використовують спеціальне обладнання.

Ключові відмінності між GPON і GEPON


GEPON і GPON — досить схожі між собою назви, але по суті це різні технології передачі даних. GEPON створена на основі стандарту IEEE 802.3, тоді як GPON — на основі ITU-T G.984.

Також варто звернути увагу на масштабованість: GPON підтримує більшу кількість підключених користувачів на одну лінію, ніж GEPON. Технологія GPON дозволяє підключити до однієї лінії до 128-ми абонентів, тоді як у GEPON це число обмежено 64-ма абонентами на лінію.

Ще одна відмінність між технологіями: в GEPON пакети даних передаються без особливих змін, тоді як в GPON цей процес є більш складним. Крім того, в GPON передача інформації здійснюється ATM-комірками (маленькими пакетами фіксованої довжини), яких немає в GEPON.

Технології відрізняються між собою й іншими параметрами:

  • Пропускна здатність.
    Швидкість GEPON досягає 1,25 Гбіт/с. GPON дозволяє передавати дані з максимальною швидкістю до 2,5 Гбіт/с, яка не залежить від перевантажень, кількості активних Wi-Fi, обсягу трафіку та інших факторів. Цю технологію можна порівняти з високошвидкісним шосе для Інтернету, по якому можуть одночасно рухатися багато автомобілів, і всі вони швидко досягнуть пункта свого призначення без зіткнень на дорозі.
  • Дальність передачі даних.
    У GEPON використовують оптичні кабелі довжиною до 30 км від центрального вузла до кінцевого користувача. Радіус GPON-мережі досягає 20 км без необхідності встановлення посилювачів сигналу на лінії. Завдяки цьому вдається забезпечити стабільність мережі та уникнути аварій.
  • Абонентська мережа.
    Структура GEPON передбачає розгалуження з дерев 1х64. Топологія GPON – це 1х128.
  • Захист від перехресних перешкод.
    GPON більш стійка до впливів ззовні, адже захищена від перехресних перешкод, які можуть виникати під час спільної роботи кількох мереж. Це підвищує надійність мережі, що робить технологію привабливою для бізнесу, громадських мереж, коворкінгів та інших місць скупчення користувачів.

В цілому, сьогодні забудова технологією GPON набирає популярності у всіх великих містах, де багатьом користувачам потрібен швидкий і надійний Інтернет. Жителів невеликих населених пунктів, де немає потреби у високих швидкостях інтернет-з'єднання, поки влаштовує GEPON. Але це тільки питання часу.

Резюме

Останніми роками все більше інтернет-провайдерів намагаються поступово відходити від GEPON технології та переходити на GPON. Остання є більш зручною з точки зору пропускної здатності та керування мережею і надає більше переваг як для оператора, так і для абонента. Тож перехід на оптоволоконний Інтернет GPON цілком виправданий.

Якщо Ви хочете користуватися якісним і стабільним Інтернетом, на який не впливають відключення світла та електронавантаження, слушне рішення — підключити GPON вже зараз. Фахівці “Макснет” за Вашим запитом виконають підключення послуг у приватному будинку, квартирі або офісному приміщенні.

Коментарі

1

Андрій

25.03.2024

Дякую, корисно для розуміння

Макснет

28.03.2024

Дякуємо, Андрій, за вашу оцінку та коментар.

Еще комментарии