0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Поради щодо підвищення продуктивності комп'ютера чи ноутбука з Windows та Ubuntu

Головна /

Блог

/

Поради щодо підвищення продуктивності комп'ютера чи ноутбука з Windows та Ubuntu

Поради щодо підвищення продуктивності комп'ютера чи ноутбука з Windows та Ubuntu

22.01.2024

Пристрої

1103

Помітили, що Ваш комп'ютер або ноутбук почав гальмувати? Це не привід одразу міняти його на новий. Адже є способи, завдяки яким Ваш пристрій знову почне “літати”. Саме про них і піде мова далі.

Як підвищити продуктивність ПК з ОС Windows

Якщо у Вас ПК з операційною системою (ОС) Windows 10, для прискорення швидкодії свого пристрою радимо скористатися наступними методами.

Заборонити автоматичний запуск програм

Разом із увімкненням комп’ютера запускаються різні програми. Працюючи у фоновому режимі, вони гальмують продуктивність системи. Але автоматичний запуск програм при старті ПК можна скасувати. Для цього потрібно:

  1. Відкрити “Диспетчер завдань”, натиснувши комбінацію клавіш Ctrl + Alt + Del або Ctrl + Shift + Esc.
  2. Натиснути на “Автозавантаження”.
  3. Вибрати зі списку несистемні програми, які Вам не потрібні, і вимкнути їх. Щоб перевірити, чи є несистемною програма, яку Ви збираєтеся видалити, достатньо ввести в Google її назву.

Вимкнути спецефекти і тонування інтерфейсу

Прискорити роботу комп'ютера допомагає вимкнення непотрібних візуальних ефектів. В першу чергу це стосується прозорості панелі завдань, меню “Пуск” і центру оновлень. Прозорість вимикається натисканням “Пуск” – “Параметри” – “Персоналізація” – “Кольори”, після чого залишається вибрати “Вимкн” навпроти “Ефекти прозорості”.

Також радимо вимкнути зайву анімацію та спецефекти. Це можна зробити наступним чином:

  1. Відкрити “Панель керування”.
  2. Натиснути на “Система і безпека” – “Система” – “Додаткові параметри системи” – “Параметри” – “Візуальні ефекти”.
  3. Натиснути на “Забезпечити найкращу швидкодію” та вибрати лише ті спецефекти, які Вам потрібні.

Провести роботу над помилками

У Windows 10 є стандартний інструмент, який шукає помилки, що можуть уповільнювати роботу системи, та допомагає їх ліквідувати. Щоб скористатися цим інструментом, треба:

  1. Правою кнопкою миші натиснути на “Пуск”.
  2. Вибрати “Панель керування” – “Усунення несправностей”.
  3. Під розділом “Система і безпека” натиснути “Пошук та усунення несправностей”.
  4. У вікні, що з’явилося, запустити перевірку з будь-якого розділу.

Встановити останні оновлення Windows і драйвери пристроїв

Для перевірки наявності оновлень для системи Windows 10 та їх інсталяції потрібно виконати наступні кроки:

  1. Натиснути “Пуск”.
  2. Вибрати “Параметри” – “Оновлення та безпека” – “Центр оновлення Windows”.
  3. Вибрати “Перевірити наявність оновлень”. Якщо на екрані з'являється повідомлення “Доступні оновлення”, треба натиснути “Встановити зараз”.
  4. Після інсталяції оновлень залишається перезавантажити комп'ютер.

На випадок невдачі перед встановленням драйверів бажано створити точку відновлення системи.

Виконати дефрагментацію жорсткого диска

Внаслідок видалення різних програм, перезапису та інших дій на вінчестері ПК накопичується багато фрагментованих файлів. Вони розміщуються на накопичувачі врозкид, і кожен з них займає маленькі ділянки. Коли жорсткий диск звертається до них, він витрачає час даремно, через що комп'ютер часто гальмує.

Прискорити роботу системи дозволяє дефрагментація файлів – процедура, результатом якої стає групування програм і фрагментованих файлів таким чином, що останні розташовуються якомога ближче один до одного і якнайдалі від використовуваного ПО. Завдяки цьому жорсткий диск не витрачає на них час.

Для дефрагментації жорсткого диска слід:

  1. Натиснути двічі лівою кнопкою миші по ярлику “Мій комп'ютер”.
  2. Зі списку накопичувачів вибрати системний диск (зазвичай С), натиснувши праву кнопку миші.
  3. Натиснути на “Властивості” у контекстному меню.
  4. Перейти в “Сервіс” у вікні, що відкрилося.
  5. Натиснути “Виконати дефрагментацію”.

Перевірити ПК на віруси

Наявність вірусів і шкідливих програм негативно впливає на швидкодію Windows 10. Для захисту від них варто використовувати спеціальні антивірусні програми або скористатися вбудованим у систему Windows Defender.

Вимкнути стеження

Стандартно Windows 10 стежить за певними діями користувача та надсилає у Microsoft відповідні звіти, які можуть споживати системні ресурси та загальмовувати робочий процес. Щоб вимкнути стеження, потрібно зайти у “Параметри системи”, вибрати розділ “Загальні” та вимкнути перші три функції.

Очистити жорсткий диск

Якщо вільного простору на жорсткому диску залишилося менше 10% від загального обсягу, варто почистити його та видалити або перенести зайві елементи з тек “Завантаження”, “Зображення”, “Документи”, “Музика” та “Робочий стіл”.

Якщо на системний диск встановлені об'ємні програми або ігри, їх можна перевстановити на інший диск і таким чином звільнити місце.

Вимкнути повідомлення від браузерів і додатків

Вас теж дратують непотрібні оповіщення? А чи знаєте Ви, що вони ще й навантажують систему? Саме тому їх краще вимкнути.

Залежно від типу браузеру, який Ви використовуєте, процес вимкнення сповіщень відрізнятиметься. Наприклад, для Chrome покрокова процедура виглядає так:

  1. Відкрити Chrome.
  2. Угорі праворуч натиснути значок меню (три вертикально розташовані крапки) — “Налаштування”.
  3. Вибрати “Конфіденційність і безпека” — “Налаштування сайтів” — “Сповіщення”.
  4. Натиснути галочку біля пункту "Заборонити сайтам надсилати сповіщення" і натиснути “Додати”.
  5. Ввести адресу веб-сайту.
  6. Натиснути “Додати”.

Інструкції з вимкнення сповіщень в інших браузерах можна знайти в Інтернеті.

Вимкнути синхронізацію з хмарою

Швидше завантажуватися та продуктивніше працювати Windows 10 допомагає вимкнення хмарного сховища Microsoft OneDrive на деякий час.

Застосувати ReadyBoost

Поліпшити продуктивність ПК без встановлення додаткових модулів пам'яті можна за допомогою ReadyBoost — програмної технології Microsoft, яка дозволяє використовувати знімний носій (наприклад, USB-пристрій флеш-пам'яті).

Відновити комп'ютер

Нещодавні системні зміни (встановлення застосунку або драйвера, оновлення Windows) також можуть гальмувати роботу комп'ютера. Але їх можна скасувати, скориставшися функцією “Відновлення системи”. В результаті застосунки або драйвери, встановлені після створення останньої точки відновлення, будуть видалені, а от особистих файлів знищення не торкнеться.

Скориставшись наведеними методами прискорення Windows 10, Ви зможете суттєво пришвидшити роботу свого ПК.

Як підвищити продуктивність ПК з ОС Ubuntu

Тепер розповідаємо, якими способами можна підвищити швидкість комп'ютера, який працює на ОС Ubuntu — найпопулярнішому дистрибутиві Linux.

Вибрати хорошу файлову систему або FS

В разі використання диску NTFS (New Technology File System) на ОС Linux не варто форматувати його. Краще використовувати файлову систему ext4. Але якщо Ви хочете отримати до NTFS доступ з Windows, можете відформатувати розділ / Головна в NTFS.


Створити кілька розділів

Можна створити багато розділів, але оптимальна їх кількість — три:

  1. Розділ /root (кореневий). Цей розділ буде містити ОС та всі внесені Вами зміни, які не є особистими (наприклад, система та всі завантажувані пакети). А особисті дані знаходитимуться в наступному розділі.
  2. Розділ /home (домашній). В цьому розділі будуть зберігатися всі Ваші особисті документи та налаштування. І скільки б разів Ви не перевстановлювали систему, дані тут будуть незмінними.
  3. Розділ /swap (обмін). Це місце, де оперативна пам’ять (ОП) тимчасово зберігає інформацію, якою Ви не користуєтеся. Єдиної думки щодо розміру цього розділу не існує. Частина фахівців вважає, що він повинен дорівнювати розміру ОП Вашого пристрою. На думку інших, розмір розділу /Обмін має бути на 1 Гб більше за ОП. А дехто вважає, що він повинен бути вдвічі більше за ОП.

Використовувати Swappiness


Swappiness представляє собою параметр ядра Linux, який визначає, в який момент ОС починає задіювати SWAP файл або SWAP розділ.

Якщо вільної ОП багато, SWAP не використовується. Зі зростанням навантаження на пам’ять зростає частина операцій, для яких потрібна ОП. І тоді операції починають виконуватися за рахунок SWAP.

Можливі варіанти vm.swappiness знаходяться в діапазоні від 0 до 100 включно. В Ubuntu стандартно існує значення 60.

Увімкнути кеш запису для жорсткого диска

Функція кешування зворотного запису доступна на більшості жорстких дисків. Вона дозволяє їм збирати інформацію про свою кеш-пам’ять до того, як та буде остаточно записана. Зібрані в певному обсязі дані одночасно передаються і зберігаються. В результаті кількість записів зменшується, що сприяє поліпшенню швидкості запису.

Щоб дізнатися, чи активний у Вас жорсткий диск, треба відкрити термінал і написати команду sudo hdparm -W /dev/sda.

Щоб деактивувати диск після його активації, потрібно написати sudo hdparm -W0 /dev/sda.

Використовувати інструменти на кшталт BleachBit

BleachBit — це безкоштовна програма, призначена для очищення диска, керування конфіденційністю та оптимізації комп'ютерної системи. З її допомогою Ви зможете очистити свій ПК від кешу, файлів cookie і тимчасових файлів, історій переглядів і завантажень, журналів чату і налагоджень, недійсних ярликів, а також файлів з Google Chrome, Adobe Reader, Firefox, OpenOffice та багатьох інших програм.

Керувати TRIM при використанні SSD-диску

Якщо у Вашого жорсткого диска твердотільний накопичувач, оптимізувати його продуктивність допоможе керування TRIM — командою інтерфейсу стандарту ATA (Advanced Technology Attachment). Один із способів це зробити — відкрити термінал і набрати команду fstream.

Вибрати дистрибутив Linux, який добре працює на Вашому ПК

Для когось це може бути стандартний Ubuntu, для когось — Kubuntu, який може працювати паралельно з Ubuntu, для когось — Ubuntu MATE. Для порівняння спробуйте різні варіанти дистрибутивів Linux і використовуйте той, який ідеально Вам підходить.

Цікаво, а яким чином Ви підвищуєте продуктивність свого ПК або ноутбука? Можливо, у Вас є, чим доповнити запропонований нами перелік способів.

Коментарі

0

Еще комментарии