0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Web 3.0: що це таке і чому про це говорять

Головна /

Блог

/

Web 3.0: що це таке і чому про це говорять

Web 3.0: що це таке і чому про це говорять

16.05.2023

Iнтернет

15831

“Майбутнє за Web 3.0” — таку думку все частіше можна почути від лідерів думок та інтернет-індустрії останні декілька років. А що взагалі ховається за цим поняттям? Перш ніж розбиратися, що ж таке Web 3.0, логічно почати зі знайомства з його попередниками — Web 1.0 і Web 2.0.

Web 1.0 и Web 2.0: екскурс в історію

Web 1.0 і Web 2.0 представляють собою певні етапи розвитку Інтернету, які характеризуються різними концептами взаємодії людини з мережею. І в першій, і в другій версії дані зберігаються на серверах, які контролюють централізовані компанії (такі як Google, Amazon і т.д.). Тому клієнти позбавлені можливості повною мірою здійснювати контроль над своїми даними.

Періодом існування першого покоління Інтернету прийнято вважати 1991-2004 роки. Веб 2.0 як розширена версія попередньої з'явилася з приходом повсюдної авторизації в 2022 році, і існує вона до сьогодні.

Оскільки перша версія Інтернету спочатку була єдиною в своєму роді, в її назві навіть не було потреби використовувати “1”. Тільки з появою наступного покоління його попереднику дали назву Web 1.0.

Відмінності Web 1.0 і Web 2.0


Якщо порівнювати версії, що ми розглядаємо, між собою, можна відзначити наступні відмінності:

  1. Web 1.0 представляла собою статичну платформу для читання і споживання інформації, недоступної для редагування та обміну з аудиторією. Іншими словами, вона нагадувала книгу, сторінки якої можна було гортати та дізнаватися щось нове. У Web 2.0 завдяки технології включення даних вже стала доступною інтерактивна взаємодія з контентом.
  2. Веб 1.0 і Веб 2.0 відрізняються своєю структурою: якщо в першій версії інформація містилася в лінійній формі, то в другій вона представлена в нелінійній формі, яка і надає вдосконаленій версії динамічність.
  3. Інтернет Web 1.0 був сфокусований на перегляді сайтів, а Web 2.0 головним чином орієнтований на соцмережі (Facebook, Twitter та інші соціальні майданчики для спілкування — одні з найбільш відомих прикладів розробки версії 2.0). Тепер користувачі можуть створювати свої персоналізовані профілі, спілкуватися один з одним шляхом повідомлень і дзвінків, розміщувати на своїх акаунтах матеріали та отримувати на них реакції.
  4. Інструментом для дизайну сайтів Web 1.0 було базове HTML-кодування. Сторінки веб-ресурсів тих часів відрізнялись яскравими кольорами і текстурами, що імітували дерево, камені або метал. Щоб зробити статичний контент більш живим, популярністю користувалися GIF-анімації.
    Інтернет Web 2.0 використовує розширені мови програмування. В дизайні переважають округлі форми і прості, приємні для очей кольори, а взамін GIF використовуються складні анімації. Велика увага приділяється шрифтам. А самі сайти стали адаптивними, що дозволяє відкривати та зручно переглядати їх на різних гаджетах.
  5. Наслідком розвинутих соціальних функцій Інтернету Веб 2.0 стало те, що поточною версією керують рекомендаційні алгоритми. Таким чином компанії, які рекламують свої товари чи послуги, ведуть боротьбу за увагу потенційних споживачів. У зв'язку з цим концепція Web 2.0 описується як недостатньо приватна, оскільки індивідуальні дані користувачів активно використовуються для налаштування таргетованої реклами.

Новий формат всесвітньої павутини 3.0


На сьогоднішній день ні у кого немає чіткого уявлення про те, яким буде новий етап розвитку Інтернету. Однак, певне бачення вже формується.

На думку керівника компанії “Netscape” Джейсона Калаканіса, Web 3.0 будуть визначати такі ключові особливості:

  • Децентралізація даних: інформація буде зберігатися не на єдиному сервері, а в розподіленій між користувачами базі даних, яка зберігається на спеціальних вузлах (нодах). Що буде інструментом такої децентралізації — блокчейн-технології або DAO (децентралізовані автономні організації) — поки важко сказати.
  • Відкритість: ПЗ буде мати відкритий вихідний код, що стане ключем до розуміння влаштування інструментів та їхньої взаємодії з користувачем.
  • Штучний інтелект і машинне навчання: за допомогою ChatGPT та інших технологій на базі нейромереж юзери будуть продовжувати шукати інформацію, яка їх цікавить.
  • Свобода: функція модерації контенту, який публікується, перейде від корпорацій до інтернет-спільноти, що зробить можливою публікацію будь-якого контенту.
  • Повсюдність: Інтернет буде присутнім практично в будь-якому місці, а роль його розповсюджувачів візьмуть на себе “розумні” гаджети та IoT-девайси.

Як Web 3.0 змінить наше життя

Говорячи про вплив Веб 3.0 на звичні всім сфери життя, в якості прикладів можна навести наступні:

  • Соціальні мережі та NFT. В Інтернеті версії 3.0 видалити Ваш акаунт з того ж Instagram власник цього сервісу (компанія “Meta”) просто не зможе, оскільки копія бази даних буде зберігатися на розподілених нодах. Ще один важливий момент: враховуючи, що з високою часткою ймовірності всі Ваші дані в мережі можна буде токенізувати, кожне фото в Instagram може стати NFT. Тобто виключно Ви будете творцем і власником розміщених в своєму акаунті зображень, і для підтвердження авторства не буде потрібен блокчейн.
  • Метавсесвіти. Про них як про апгрейд соцмереж з Веб 2.0 теж варто згадати. В metaverse у Вас буде своя цифрова особистість (Identity), до якої буде прив'язаний криптовалютний гаманець, який зберігає весь Ваш цифровий контент. А керуватися все це будет через DAO. До речі, такі метавсесвіти вже існують (наприклад, Decentraland, Alien Worlds, Sandbox та ін.). Так що походи віртуальними торговими центрами замість походів по фізичним — далеко не фантастика.
  • Фінанси. І цілком природно, що для здійснення віртуальних покупок потрібні віртуальні гроші. Кожну платформу метавсесвіту буде фінансувати відповідний тип криптовалюти (монета метавсесвіту). Якщо казати про браузери з підв’язаними до них крипто-гаманцями, то вони вже теж є. Розмір винагород всередині кожної екосистеми також визначається DAO.
  • Події у форматі NFT. У Web 3.0 стане можливим обмінювати токени на бонуси, білети на заходи та інші товари, недоступні для придбання іншим способом. Кожен такий токен унікальний, тобто підробити його неможливо.

Як би там не було, очевидно одне: перехід на Web 3.0 буде проходити поступово і супроводжуватиметься безліччю змін як у правилах роботи компаній, так і в принципах взаємодії між людьми. Впровадження в життя технологій “розумного будинку” і “розумного міста” вже стає реальністю, і проникнення Інтернету в реальний світ буде продовжуватися. Нам залишається з цікавістю спостерігати за процесом. Ну, і самим брати участь у ньому.

Коментарі

0

Еще комментарии