0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Як влаштований Інтернет і хто такі інтернет-провайдери

Головна /

Блог

/

Як влаштований Інтернет і хто такі інтернет-провайдери

Як влаштований Інтернет і хто такі інтернет-провайдери

17.08.2023

Iнтернет

19073

За 2022 рік кількість інтернет-користувачів зросла на 1,9% і на початок 2023 року склала трохи менше 60% від загальної чисельності жителів планети. Правда ж, вражаюча цифра? При цьому чи задумувалися Ви, як влаштована мережа Інтернет в цілому?

З огляду на цікавість до цієї теми ми вирішили присвятити їй окрему статтю, в якій розповідаємо, що ж таке Інтернет, як він влаштований і яку роль відіграють інтернет-провайдери.

Принцип роботи Інтернету

З технічної точки зору під терміном «Інтернет» розуміють структуру, що поєднує в собі інтернет-обладнання і програмне забезпечення. Складається така структура з 3-х елементів: кабелів, маршрутизаторів і мереж.

Кабелі

Вся наша планета, крім Атлантиди, вкрита оптичними кабелями, що з'єднують між собою невеликі мережі через спеціальні шлюзи. Частина з цих кабелів навіть пролягає під водою, що дозволяє покривати великі відстані (наприклад, довжина кабеля Atlantic Crossing 1, який з'єднує США з Європою, складає 14 тис. км). Як це виглядає, можна подивитися на картах підводних та наземних кабелів.


Таким чином, інтернет-мережа — це безліч оптоволоконних кабелів, які відповідають за передачу даних від однієї мережі до іншої у вигляді оптичних сигналів.

Маршрутизатори

Маршрутизатори є тими пристроями, які пересилають інформацію між точками доступу (від одного комп'ютера до іншого). Їхня функція полягає в тому, щоб обрати для цього найшвидший та найнадійніший маршрут з можливих.

Мережі

До них підключаються всі пристрої для того, щоб отримати доступ до Інтернету. Пристрої, які є частинами однієї локальної мережі (LAN), без проблем обмінюються даними. А от обмін даними за межами мереж здійснюється за підтримки інтернет-провайдера (ISP). Далі детальніше саме про них.

Хто такі інтернет-провайдери та які завдання вони виконують?

Інтернет-провайдери — це компанії, основна діяльність яких спрямована на забезпечення доступу клієнта до інтернет-мережі. Вони є невід'ємною ланкою у процесі роздачі Інтернету і виступають посередниками між каналами зв'язку глобальної мережі та кінцевими споживачами.

Серед функцій, які виконує інтернет-провайдер:

  1. Підключення до глобальної мережі Інтернет з використанням різних технологій передачі даних.
  2. Надання унікальних IP-адрес користувачам для ідентифікації їхніх пристроїв в мережі.
  3. Забезпечення передачі даних між користувачами та веб-сайтами. Це включає завантаження та відправку даних, перегляд веб-сторінок, використання електронної пошти, обмін повідомленнями тощо.
  4. Забезпечення певної швидкості передачі даних залежно від обраного користувачем пакету послуг.
  5. Надання технічної підтримки абонентам з питань підключення та налаштування обладнання, вирішення технічних проблем тощо.
  6. Забезпечення конфіденційності та безпеки (захист від хакерських атак та шкідливих програм, захист приватності даних користувачів).
  7. Надання додаткових послуг (телебачення, хостинг, інтернет-телефонія та ін.).
  8. Розвиток власної мережі та інфраструктури для забезпечення стабільного та швидкого інтернет-з'єднання.

Історія всесвітньої мережі бере свій початок у 1960-х роках з представлення світу моделі пакетної комутації. На цьому етапі доступ до Інтернету забезпечувався через комутовані з'єднання з використанням телефонної лінії, тому навіть за дуже низької швидкості з'єднання паралельно здійснювати дзвінки було неможливо.

На початку 2000-х років завдяки впровадженню технології DSL вже з'явився високошвидкісний (широкосмуговий) доступ до Інтернету. Протягом наступних років і до сьогоднішнього дня технології вдосконалювалися, в результаті чого світ побачив кабельний і супутниковий Інтернет, оптоволоконні лінії зв'язку.

Класифікація інтернет-провайдерів або звідки береться Інтернет

Всіх інтернет-провайдерів, представлених сьогодні на ринку телеком послуг, можна розділити на 3 групи:

  • Інтернет-провайдери першого рівня (Tier-1).
    Такі компанії володіють міжконтинентальними кабелями і обмінюються між собою трафіком безкоштовно. Заробляють вони переважно на тому, що надають послуги транзиту провайдерам другого рівня. Невеликі інтернет-компанії теж звертаються до провайдерів першого рівня в разі потреби налагодити передачу інформації на великі відстані.
  • Інтернет-провайдери другого рівня (Tier-2).
    Зазвичай це національні оператори рівня країни чи групи країн певного регіону, які продають кабелі й інше мережеве обладнання провайдерам третього рівня. Процес співробітництва таких компаній між собою називається пірінгом. Швидкий пірінг забезпечується завдяки так званим точкам обміну інтернет-трафіком (IXP), розташованим по всьому світу. Під ними маються на увазі приміщення і будівлі з купою ПК та маршрутизаторів, які з'єднують між собою кілька інтернет-провайдерів. Загалом сьогодні у світі близько 240 таких точок.
  • Інтернет-провайдери третього рівня (Tier-3).
    До них належать невеликі регіональні компанії, які займаються продажем підключення до Інтернету кінцевим споживачам. Інтернет для перепродажу вони або купують у Tier-2 операторів, або обмінюються безкоштовно паритетними включеннями один з одним безпосередньо чи на точках обміну трафіком з іншими Tier-3 провайдерами.

Візуалізація розвитку Інтернету за період 1997-2021 років представлена на відео:

Залежно від використовуваних технологій інтернет-провайдерів можна класифікувати на тих, які:

  • Забезпечують широкосмуговий доступ до всесвітньої павутини на базі FTTB (ETTH) — найбільш розповсюдженої на сьогодні технології з використанням кабелю вита пара, яка здатна забезпечити швидкість до 1 Гбіт/с.
  • Підключають Інтернет за найпрогресивнішою технологією xPON — із забезпеченням гігабітного з'єднання за допомогою спеціального оптичного кабелю.
  • Надають мобільний Інтернет 3G / 4G / LTE — користувачі отримують доступ до Інтернету зі своїх смартфонів, що дуже зручно, але з обмеженими лімітами. Гранична швидкість останньої технології LTE складає 300 Мбіт/с (фактично вона нижча за заявлену).
  • Забезпечують бездротовий зв'язок на базі Wi-Fi і WiMax — вбудований у переважну більшість сучасних пристроїв модуль Wi-Fi дозволяє встановити стабільне інтернет-з'єднання в межах певної області.
  • Організують супутниковий зв'язок — односторонній (асиметричний), який використовує супутник для прийому інформації і звичайний зв'язок для передачі даних, або двосторонній (симетричний), який дозволяє отримувати Інтернет у бідь-якій точці світу.

За що провайдер бере гроші?

Якщо Ви гадаєте, що платите постачальнику інтернет-послуг тільки за використання орендованих ним ліній зв'язку, то помиляєтесь. Сума оплати формується з урахуванням витрат на створення оптоволоконної мережі, закупку спеціального обладнання для посилення сигналу та комутаційних пристроїв, а також їх обслуговування.

Також має значення спосіб проєктування мережі та її пропускна здатність, наявність резервних магістралей та генераторів, використовувані технології. А ще не забувайте, що до інтернет-тарифу включені витрати компанії на комунальні послуги, оренду та утримання офісних приміщень, зарплати персоналу. Залежно від цих особливостей вартість послуги «Интернет» у різних провайдерів відрізняється.

Чи можна заблокувати Інтернет?

Багатьох користувачів цікавить, а чи можуть заблокувати Інтернет в межах країни? Так от, ні: повністю відключити Інтернет дуже складно, оскільки це глобальна мережа. А от обмежити доступ до мережі можливо (наприклад, як це було в Білорусі після масових протестів у серпні 2020 року). Та навіть таке часткове блокування обходиться країні дуже дорого (так, в тій же Білорусі втрати склали 56 млн дол. на день). Уявляєте, яких збитків зазнає держава в разі відключення не тільки неугодних правлячому режиму веб-сайтів і сервісів, а й всієї системи інфраструктури (банків, залізниці та ін.)?

Однак, спроби повністю контролювати Інтернет з боку цифрових диктатур мають місце у світі. І з кожним роком їхня кількість зростає: якщо 2020 року було зафіксовано 159 відключень у 29 країнах, то 2021 року відбулося вже 182 відключення у 34 країнах. Тому не дивно, що у світлі таких тенденцій в деяких країнах продовжуються розмови про створення локальних інтернет-мереж.

Як вибрати інтернет-провайдера

При виборі постачальника інтернет-послуг варто розуміти, що попереду у Вас з ним довгострокові «стосунки». Тож важливо звертати увагу на наступні критерії:

  • Технологія підключення: залежно від Вашого розташування можуть бути доступні різні технології підключення від провайдерів.
  • Якість з'єднання: пропускна здатність каналу зв'язку повинна бути достатньою для виконання необхідних Вам завдань (перегляду сайтів, завантаження великих файлів, проведення онлайн-конференцій і т.д.).
  • Можливість обрати прийнятний для Вас тарифний план з числа пропонованих.
  • Наявність покриття провайдера за Вашою адресою.
  • Можливості надання додаткових послуг.
  • Стабільна робота на ринку та позитивна репутація.

Компанія «Макснет» готова стати Вашим надійним постачальником Інтернету, а також підключити інші види послуг за запитом. Якщо у Вас є питання, можете звернутися за консультацією до наших спеціалістів за номером телефону 0800-31-0700.

Коментарі

1

Олександр

17.08.2023

Харків, вул. Академіка Павлова, 160В. Коли саме буде доступна можливість перейти на оптоволокно? Дуже треба, бо осінь не за горами, а восени всі знають що може статися.

Макснет

18.08.2023

Для більш детальної інформації та перевірки можливості підключення за Вашою адресою напишіть, будь ласка, нам в онлайн чат.

Еще комментарии