0800-31-0700 для нових абонентів
0800-31-0800 технічна підтримка

Яка швидкість Інтернету потрібна для дистанційної роботи?

Головна /

Блог

/

Яка швидкість Інтернету потрібна для дистанційної роботи?

Яка швидкість Інтернету потрібна для дистанційної роботи?

25.03.2024

Iнтернет

738

У сучасному світі працювати онлайн вже стало звичним явищем. І цілком зрозуміло, що на зручність та ефективність цього процесу впливає швидкість Інтернету. Які показники вважати нормальними — залежить від конкретних потреб. Давайте розберемося в цьому питанням.

Швидкість передачі даних, достатня для різноманітних завдань

Вибираючи прийнятну інтернет-швидкість для домашнього офісу, перш за все слід враховувати характер своїх робочих завдань. Вони можуть бути наступними:

  • Робота з текстовими повідомленнями, веб-серфінг
    Оскільки текст не потребує високої пропускної спроможності, для отримання/надсилання текстових повідомлень вистачить мінімальної швидкості Інтернету в межах 1-5 Мбіт/с.
  • Робота з аудіофайлами
    Якщо ваша робота пов'язана з прослуховуванням музики, подкастів, книг, голосових повідомлень, для такого типу завдань достатньо 1-2 Мбіт/с вхідної швидкості за умови стабільного з'єднання.
  • Робота з великими файлами та хмарними сервісами
    За потреби регулярного завантаження великих файлів у хмарні сховища мінімальна рекомендована швидкість повинна бути в межах 10-25 Мбіт/с.
  • Відеодзвінки та відеоконференції
    Щоб здійснювати стабільні відеодзвінки з низькою роздільною здатністю, наприклад, за допомогою популярної програми Zoom, рекомендована швидкість стартує від 1 Мбіт/с. Тоді як рекомендована швидкість HD-якості для проведення відеоконференцій становить 5-10 Мбіт/с.
  • Робота з великим обсягом даних та використання VPN
    Для обробки великих обсягів даних, використання VPN або інших служб з підвищеними вимогами до пропускної спроможності необхідна швидкість від 25 Мбіт/с і вище.

Якщо раніше швидкість передачі даних від 15 Мбіт/с для однієї людини вважалася достатньою, то сьогодні стандартом стала швидкість від 100 Мбіт/с. Це обумовлено тим, що більшість людей заходять в Інтернет не тільки з комп’ютера, а підключають до Wi-Fi смартфон, планшет, розумну колонку та багато інших пристроїв.

Коли варто вибрати гігабітну швидкість Інтернету для домашнього офісу?


В окремих випадках для дистанційної роботи краще підключити Інтернет на швидкості до 1000 Мбіт/с, тобто в десять разів швидше за стандартну. Таке рішення доцільне, якщо:

  • Вдома працюють 2-3 або більше людей, кожен з яких є активним інтернет-користувачем.
  • Ви активно використовуєте будь-які хмарні послуги.
  • Вам необхідно регулярно проводити відеоконференції та завантажувати об'ємні файли.
  • Ви або хтось із вашої родини професійно займається кіберспортом та проводить онлайн трансляції.

Співставте свої потреби з можливостями тарифних планів, які пропонують провайдери, та визначтеся, чи варто вам підключати гігабітний Інтернет. Якщо ні, оптимальніше вибрати середню швидкість до 500 Мбіт/с.

Який тип підключення вибрати для онлайн роботи?

Щоб комфортно працювати у віддаленому форматі, потрібно також правильно підібрати тип інтернет-підключення:

  • Дротове підключення. Це найнадійніший спосіб підключення до Інтернету, який забезпечує високу швидкість і стабільність. Зазвичай використовується дротове підключення через Ethernet-кабель або оптичний кабель.

    До речі, оптичний зв'язок використовує така сучасна технологія передачі даних, як GPON, що працює за принципом пасивного мережевого обладнання і забезпечує стабільну інтернет-швидкість до 1 Гбіт/с. При цьому до мережі може бути одночасно підключено декілька девайсів. А ще на інтернет-з'єднання з використанням оптичного кабелю не впливає відсутність електрики за умови, що заживлено відповідне обладнання (абонентського терміналу та Wi-Fi роутера). Тож, якщо вам потрібен високошвидкісний та стабільний доступ до Інтернету, варто скористатися перевагами сучасного стандарту GPON.
  • Wi-Fi підключення. Бездротове підключення дозволяє працювати в Інтернеті без використання дротів. Однак швидкість Інтернету по Wi-Fi може бути нижчою, ніж при дротовому підключенні, особливо якщо роутер розташований далеко від пристрою. Так що якщо ви працюєте онлайн з великого приватного будинку, для підсилення сигналу хорошим рішенням буде організувати на його території Wi-Fi Mesh-систему.

4G-модеми, портативні роутери та 4G Wi-Fi маршрутизатори


Більшість портативних пристроїв оснащені роз'ємом для SIM-карти і здатні отримувати доступ в Інтернет. Однак чимало користувачів використовують для дистанційної роботи два гаджети або більше, і підбирати для кожного окрему SIM-картку або переставляти “сімку” з одного пристрою до іншого виявляється дорого та незручно. Набагато зручніше організувати загальний доступ в Інтернет шляхом високошвидкісного з'єднання з кількох пристроїв. У цьому випадку вам знадобиться USB 4G-модем, компактний мобільний роутер або 4G Wi-Fi маршрутизатор.

Зовнішній 4G-модем є одним з пристроїв, призначених для використання мобільного Інтернету на ПК або ноутбуці. Це зручне рішення, коли виникає потреба на нетривалий час або в дорозі підключити до Інтернету один пристрій.

До категорії компактних пристроїв, які працюють автономно, належить і портативний роутер. По суті це Wi-Fi роутер, в який ви можете вставити SIM-картку, але не можете під'єднати його до провідної мережі. Такий пристрій зручно використовувати, коли необхідно забезпечити інтернет-зв'язком одночасно декілька пристроїв.

А ще віддалені співробітники можуть скористатися 4G Wi-Fi маршрутизатором з підтримкою SIM-картки. Це звичний для багатьох Wi-Fi роутер, який працює від дротового Інтернету, але додатково має слот для SIM-картки, і у випадку втрачання сигналу дротової мережі перемикається на 4G/LTE.

Хоч багато операторів і надають пакети з безлімітним обсягом трафіку, все одно при досягненні певних лімітів швидкість зв'язку може знижуватись. З огляду на це уважно переглядайте умови пакету.

Резюме

Всім користувачам Інтернету, які працюють дистанційно, радимо розумно підійти до питання вибору швидкості, щоб забезпечити нормальну швидкість передачі даних для своєї комфортної роботи. У свою чергу компанія “Макснет” готова забезпечити відповідну швидкість інтернет-з'єднання, пропонуючи на вибір тарифні плани під різні потреби працівників домашніх офісів.

Коментарі

0

Еще комментарии